Οι γονείς δεν μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τα «ολισθηρά» μονοπάτια του Διαδικτύου, καθώς έχουν ελάχιστη ή και καμία γνώση για το …θέμα.

Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που επισημαίνουν οι ειδικοί όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου στη χώρα μας, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου.

«Οι γονείς υστερούν ψηφιακά έναντι των παιδιών τους, ακόμα και όταν θέλουν να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να το κάνουν με λάθος τρόπο. Είναι υπερπροστατευτικοί με υπερβολικό φόβο», σχολιάζει στην «Κ» ο Γιάννης Λάριος, αντιπρόεδρος του Παρατηρητήριου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Οπως αναφέρει, μια «δεύτερη ανάγνωση» στα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου για τις νέες τεχνολογίες αναδεικνύει την ουσιαστική αδυναμία των Ελλήνων γονιών να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του Διαδικτύου. «Το 30% των γονέων κάθεται δίπλα στο παιδί του όταν σερφάρει ή ελέγχει εκ των υστέρων τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκε και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε. Ομως μόλις το 1% μπαίνει στη διαδικασία να τοποθετήσει από πριν κάποιο φίλτρο προστασίας στον υπολογιστή του παιδιού του», αναφέρει ο κ. Λάριος, ο οποίος τονίζει ότι μεγάλο ποσοστό των γονιών εκφράζει την επιθυμία να μάθει περισσότερα για τους τρόπους προστασίας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο Safer Internet 2008», 3 στους 10 Ελληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν, ενώ 35% των γονέων δεν θέτει κανένα περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητές τους. Ολόκληρη η έρευνα θα παρουσιαστεί σήμερα στις 12.00 στο Κέντρο Τύπου Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης.

Σήμερα επίσης, αναμένεται στις Βρυξέλλες η υπογραφή ειδικής συμφωνίας για την προστασία των ανήλικων χρηστών ανάμεσα σε 18 παρόχους κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το Facebook, το MySpace κ.ά. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει η πανευρωπαϊκή καμπάνια, τηλεοπτική και διαδικτυακή, η οποία θα ενημερώνει τους εφήβους για θέματα γύρω από την ηλεκτρονική παρενόχληση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.grΘα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση