Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων για το μέλλον των μετεωρολογικών συνθηκών στην Αυστραλία, η οποία συνεχίζει να φλέγεται. Στην Πολιτεία της Βικτόρια, που έχει παραδοθεί στις φλόγες, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών από την πύρινη λαίλαπα θα ξεπεράσουν τους 200 καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι και πολλοί τραυματίες με σοβαρότατα εγκαύματα. Διαβάστε περισσότερα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τις επόμενες δεκαετίες, η χώρα, η οποία πάντοτε βίωνε ακραίες καιρικές καταστάσεις, θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ζεστή με έντονες ξηρασίες και πλημμύρες καθώς και πιο μεγάλες περιόδους πυρκαγιών.

 

Σε ότι αφορά στη θερμοκρασία, οι μέσες τιμές της έχουν ανέβει κατά 0,9 βαθμό Κελσίου από το 1950 και ενδεχομένως θα ανέβουν κατακόρυφα μετά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα. Οι προβολές σε υπολογιστές εκτιμούν ότι η ετήσια θέρμανση της χώρας θα έχει μέχρι το 2030 ανέβει κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με το 1990 και μέχρι το 2050 η αύξηση θα έχει φτάσει τους 2,2 βαθμούς Κελσίου εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου και 1,2 βαθμό Κελσίου εάν οι εκπομπές διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Οι εσωτερικές περιοχές της χώρας θα δεχθούν μεγαλύτερες αυξήσεις ενώ σε περίπτωση που δεν διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα των εκπομπών, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει από 2,2 έως 5 βαθμούς μέχρι το 2070.

 

Οι ίδιες εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κυρίως στα βορειοδυτικά και λιγότερο στα νότια τμήματα της χώρας. Οι βροχοπτώσεις στη νοτιοδυτική πλευρά της Δυτικής Αυστραλίας έχουν πέσει κατακόρυφα από το 1970 και την τελευταία δεκαετία ήταν πολύ χαμηλές στη νότια και τη δυτική Βικτόρια ενώ η βορειοδυτική Αυστραλία είναι ουσιαστικά πιο υγρή μετά το 1950.

 

Το συνολικό επίπεδο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα καθορίσει και τις διαφορές που θα έχουν μεταξύ τους οι εποχές.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η διαφοροποίηση στο επίπεδο των βροχοπτώσεων εκτιμάται από μείωση 30% στις κεντρικές, νότιες και ανατολικές περιοχές έως αύξηση 20% ενώ στις ανατολικές περιοχές, η διακύμανση υπολογίζεται από μείωση 30% έως αύξηση 5%.

 

Οι περίοδοι ξηρασίας αναμένεται να είναι πιο εκτεταμένες και πιο ακραίες. Ειδικά η νοτιοδυτική Αυστραλία, ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας και αμπελώνας της χώρας θα πληγεί ιδιαίτερα και θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των βαρομετρικών χαμηλών που φέρνουν βροχές.

 

Οι ετήσιες περίοδοι πυρκαγιών θα είναι μακρύτερες και θα υπάρχουν περισσότερες ημέρες που θα χαρακτηρίζονται ημέρες υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 αυτές οι ημέρες θα έχουν αυξηθεί κατά 65% σε σχέση με το 1990 και στα άσχημα σενάρια για το 2050, η αύξηση φτάνει το 300%.

 

Δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των πιο έντονων κυκλώνων στον τροπικό βορρά της χώρας αν και ο συνολικός αριθμός των καταιγίδων μπορεί να μειωθεί. Στο νότιο τμήμα της χώρας, ο κίνδυνος ανεμοστρόβιλων κατά τους πιο ψυχρούς μήνες, δηλαδή από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναμένεται να μειωθεί αλλά υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου καταιγίδων χαλαζιού στην πιο πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική ακτή.

Ανακτήθηκε από: www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.