Eννέα στους δέκα Ελληνες γονείς ζητούν περισσότερες ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Ιντερνετ. Αυτό μας αποκαλύπτει ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr) με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Μια πρώτη κίνηση για την ικανοποίηση του αιτήματος, το οποίο φυσικά και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τους Ελληνες γονείς, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, είναι και η πανευρωπαϊκή τηλεοπτική και διαδικτυακή καμπάνια η οποία θα παρουσιαστεί αύριο ενόψει του εορτασμού για πρώτη φορά και που θέμα της θα έχει το αποκαλούμενο cyberbullying. Ο τραμπουκισμός στο Διαδίκτυο λοιπόν -διότι περί αυτού πρόκειται- ορίζεται ουσιαστικά ως η παρενόχληση με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, ο «κυβερνοτραμπουκισμός» έχει ταλαιπωρήσει το 43% των Αμερικανών εφήβων, ενώ όπως υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου του New Hampshire λιγότερο από το 15% των παιδιών που έχουν υποστεί αυτού του είδους τη βία, το έχουν εκμυστηρευτεί σε κάποιον ενήλικο (του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος). Μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω απειλητικών e-mails, αυτόματων μηνυμάτων (instant messaging), sms, καθώς και σε chat rooms, sites (κυρίως κοινωνικής δικτύωσης τύπου facebook, αλλά όχι μόνο), καθώς και μέσω σχολίων σε blog. Οπως λέει στον ΕΤ ο blogger «Παράφωνος»: «Ειδικά για τους bloggers είναι σχεδόν αναμενόμενο ή τουλάχιστον συνηθισμένο φαινόμενο όταν θίγουν συγκεκριμένα συμφέροντα, όταν οι θέσεις τους δεν? βολεύουν κάποιες κατεστημένες αντιλήψεις, να αντιμετωπίζουν φαινόμενα διαδικτυακού τραμπουκισμού, με απειλές να εκτοξεύονται μέσω σχολίων. Υπάρχουν bloggers που εγκατέλειψαν τα ιστολόγιά τους ή που δυστυχώς μετάνιωσαν για την επωνυμία τους».

Βέβαια η ασφάλεια στον Παγκόσμιο Ιστό δεν έχει να κάνει μόνο με το διαδικτυακό τραμπουκισμό.Ιοί και απάτες απειλούν κάθε ψηφιακή μας κίνηση.

Οπως υποστηρίζει στον ΕΤ ο κύριος Βασίλειος Βέργος, γενικός διευθυντής της αλυσίδας net station e-global, «είχαμε μια περίπτωση κάποτε μιας κυρίας η οποία έλαβε ένα e-mail από Αφρική, σύμφωνα με το οποίο είχε κληρονομήσει κάποια χρήματα. Εμείς προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι ήταν σίγουρα απάτη, αυτή όμως επέμενε ότι είχε αφρικανικές ρίζες και ότι ήταν πολύ πιθανό να έχει όντως κληρονομήσει κάποια χρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει ?500 από τους Αφρικανούς επιτήδειους». Και μπορεί σήμερα να γιορτάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ο κύριος Βέργος όμως μας προτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες μέρες και με αποκορύφωμα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Αυτές τις ημέρες, όπως και σε κάθε περίοδο γιορτών, αναμένουμε έναν καινούργιο ιό να χτυπήσει. Πρόκειται για ένα worm, το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι σε γιορτινές μέρες, όπως αυτή των ερωτευμένων, οι χρήστες είναι ελαφρώς πιο απρόσεκτοι και ανοίγουν με λιγότερους ενδοιασμούς τα mail τους». Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί?

Προφίλ των Ελλήνων χρηστών

Ο Ελληνας χρήστης του Διαδικτύου, είτε μας αρέσει είτε όχι, εξακολουθεί να είναι άνδρας, νέος, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, ο οποίος κατοικεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό τουλάχιστον μας αποκαλύπτει σχετική έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας με στοιχεία μελέτης του 2007. Ετσι λοιπόν, οι άνδρες συμπολίτες μας χρησιμοποιούν υπολογιστή σε ποσοστό 45,1% και σερφάρουν στο Διαδίκτυο σε ποσοστό 36%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις Ελληνίδες είναι 32,8% και 24%. Ωστόσο, το σημαντικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον στοιχείο είναι ότι στις νεαρές ηλικίες, δηλαδή 16 με 24 έτη περίπου, δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη χρήση των νέων τεχνολογιών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Αντιθέτως, στις ηλικίες 45-54 η απόκλιση διευρύνεται. Τέλος, το σημαντικότερο όλων και πλέον ελπιδοφόρο για το τεχνολογικό μέλλον της Ελλάδας είναι ότι και πάλι στις νεαρές ηλικίες (16-24) η χρήση των νέων τεχνολογιών προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης. Δεν είναι κι άσχημα?

Το ιστορικό

Αύριο και για έκτη χρονιά γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Ολα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2002, όταν γεννήθηκε η ιδέα του εορτασμού, ενώ από το 2004 κάθε δεύτερη Τρίτη του Φλεβάρη είναι αφιερωμένη στην ασφαλή περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο? εορτολόγιό τους, ξεκινώντας στις 6 Φεβρουαρίου του 2004 μαζί με άλλα δεκαπέντε κράτη. Το 2005 η ημέρα αυτή γιορτάστηκε σε 29 χώρες, το 2006 σε 36, το 2007 σε 43, ενώ φέτος στον εορτασμό συμμετέχουν 52 χώρες. Η σημερινή μέρα λοιπόν αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων γύρω από θέματα σχετικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου, καθώς και του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.

 

Ανακτήθηκε από: www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.