Μαύρη αγορά με τζίρο άνω των 250 εκατ. δολαρίων εντοπίζει στο Διαδίκτυο η εταιρεία προγραμμάτων ασφαλείας Symantec, η οποία κάνει επίσης λόγο για on line… πλυντήρια.

Στην τακτική της έκθεση για τις απειλές στο Διαδίκτυο η αμερικανική εταιρεία επισημαίνει πως η on line παραοικονομία εμπορεύεται κυρίως τη διακίνηση αριθμών πιστωτικών καρτών, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι πληροφορίες πωλούνται είτε σε ομάδες είτε με το κομμάτι, με τις τιμές να ξεκινούν από 50 σεντς ανά αριθμό ή κωδικό, μέχρι 400 δολάρια.

Δεν διευκρινίζεται πώς τα κυκλώματα αποκτούν πρόσβαση σε τέτοιου είδους στοιχεία, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πηγές άντλησης πληροφοριών είναι η υποκλοπή από φορείς και εταιρείες που διαθέτουν (νόμιμα) on line υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και οι ίδιοι οι κάτοχοι.

Από τις αρχές του 2005 και μόνον από οργανισμούς, τράπεζες και επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ έχουν χαθεί προσωπικές πληροφορίες για περισσότερους από 250 εκατ. ανθρώπους, όπως προκύπτει από στοιχεία της οργάνωσης Privacy Rights.

Μεγάλος αριθμός καταχωρίσεων πέφτει στα χέρια των μαυραγοριτών, οι οποίοι βασίζονται στην αφέλεια των χρηστών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα… δολώματα δεν είναι παρά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσπαθούν να πείσουν τον αποδέκτη ότι προέρχονται από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή απογόνους βαθύπλουτων. Οι αφελείς δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, ακόμα και τον τρόπο πρόσβασης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Κίνδυνοι ελλοχεύουν και στη λειτουργία των εικονικών κόσμων (τύπου Second Life), καθώς και στις on line κοινότητες παιχνιδιών, όπως αυτή του War of Warcraft.

Εδώ μπορούν να δημιουργηθούν μερικές χιλιάδες λογαριασμοί που θα πραγματοποιούν μικρού ύψους συναλλαγές, οι οποίες θα είναι αδύνατο να ελεγχθούν από κάποιον επίσημο φορέα.

 

Ανακτήθηκε από: www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.