Τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους πήραν οι Βρετανοί στρατιωτικοί και ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν βιντεοπαιχνίδια στην εκπαίδευση των νιάτων τους. Μέσα στο 2009 μάλιστα θα γίνουν και οι πρώτες δοκιμές στα νεαρά βρετανικά «πειραματόζωα». Ακριβώς όπως οι Αμερικανοί, λοιπόν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το πολεμικό βιντεοπαιχνίδι Full Spectrum Warrior (το οποίο και χρηματοδότησαν αρχικά) σε συνδυασμό με μυρωδιές μάχης, έτσι και οι Βρετανοί θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Smell – O – Vision, η οποία συνδυάζει την εικόνα με τη μυρωδιά.

Οι στρατιώτες δεν θα βλέπουν μόνο την έρημο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αλλά και θα τη? μυρίζουν. Δεν θα βλέπουν μόνο τα αποκεφαλισμένα πτώματα των εικονικών στρατιωτών και αμάχων, τα καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, τα βομβαρδισμένα τοπία. Θα μπορούν και να τα μυρίζουν. Θα έχουν στα ρουθούνια τους τη μυρωδιά του αίματος, της στάχτης, της καμένης σάρκας. Και μπορεί αυτή να είναι μια μάλλον δυσάρεστη πλευρά της νέας αυτής τεχνολογίας, υπάρχει όμως και η ευχάριστη. Η οποία συνοψίζεται ουσιαστικά στο εξής: Μπορεί να βλέπουν και να μυρίζουν όλα αυτά τα δυσάρεστα, δεν θα χρειαστεί όμως και να τα ζήσουν. Δηλαδή, η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιείται εικονικά στη Μέση Ανατολή (για παράδειγμα), τα βρετανικά στρατιωτάκια όμως δεν θα έχουν εγκαταλείψει τη θαλπωρή της μητέρας πατρίδος. Τουτέστιν, η όλη εκπαίδευση θα λαμβάνει χώρα στην Αγγλία. Ή, ακόμη κι αν βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, θα μπορούν να περιηγηθούν σ? αυτήν εικονικά, ενώ στην πραγματικότητα θα βρίσκονται ασφαλείς σε κάποιο καταφύγιο.

Επικεφαλής των επιστημόνων που εργάζονται πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Μπομπ Στόουν, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, ασχολείται εδώ και πέντε χρόνια με την εκπαίδευση στρατιωτών μέσω βιντεοπαιχνιδιών. Και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα διαδικτυακά δημοσιεύματα, ο Στόουν τονίζει και μία ακόμη διάσταση της δουλειάς του. Η Smell – O – Vision τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ασθενείς, εφόσον οι μυρωδιές ταυτίζονται στον εγκέφαλό μας με συγκεκριμένες συγκινησιακές καταστάσεις που έχουμε ζήσει κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν μας. Κάτι ανάλογο έχει πραγματοποιηθεί και πάλι στην Αμερική, όπου ο κλινικός ψυχολόγος Albert Rizzo χρησιμοποιεί βιντεοπαιχνίδι προκειμένου να θεραπεύσει στρατιώτες οι οποίοι πάσχουν από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=67915



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.