«Μυστικό όπλο» για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση το πρωινό γεύμα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Breakfast is Best», που φιλοδοξεί να ενημερώσει και να παροτρύνει τους κατοίκους της «γηραιάς ηπείρου» να εντάξουν το πρωινό στην καθημερινότητά τους.

Το -χαρακτηρισθέν ως- πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας συχνά εγκαταλείπεται, για λόγους που έχουν να κάνουν με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και την άγνοια περί της ωφέλειάς του. Υπολογίζεται ότι το 61% των Ευρωπαίων παραλείπει το πρωινό γεύμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με τη νέα καμπάνια η Ε.Ε. καλεί πρώτα τις Αρχές και στη συνέχεια τους Ευρωπαίους πολίτες «να πάρουν στα σοβαρά το πρωινό γεύμα». «Εχοντας καταναλώσει τα τελευταία αποθέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας», επισημαίνουν οι ειδικοί, «έχει τις πρωινές ώρες άμεση ανάγκη ?ανεφοδιασμού?. Εκτός από την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ένα καλό πρωινό μειώνει την αίσθηση της κούρασης και χαρίζει καλύτερη ψυχική διάθεση». Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος σχετίζεται με απώλεια βάρους και αποφυγή των κακών διατροφικών επιλογών στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Μελέτες σε παιδιά έδειξαν δε ότι εκείνα που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας 12χρονος μαθητής που παραλείπει το πρωινό γεύμα έχει μέσα στην τάξη την πνευματική διαύγεια και εγρήγορση ενός 70χρονου! Οσα μάλιστα επιλέγουν δημητριακά ολικής αλέσεως είναι κατά κανόνα λιγότερο παχύσαρκα, επειδή λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

«Ενα πλήρες και θρεπτικό πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα), πρωτεΐνες (αβγό, άπαχη γαλοπούλα/ζαμπόν) και λιπαρά (μαργαρίνη). Εχει αποδειχθεί με μελέτες ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρωινού βοηθούν στη μείωση των κρουσμάτων της παχυσαρκίας, ενώ παρέχουν στον οργανισμό σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε δημητριακά πρωινού έχουν πιο υγιές σωματικό βάρος και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που τα παραλείπουν ή επιλέγουν άλλες τροφές από τα δημητριακά», σημειώνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος.

 

 Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68072



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.