Δεκ 08
31
Στη μόδα ξανά τα επιτραπέζια
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 31 Δεκεμβρίου, 2008 | Γράψτε σχόλιο
Εν μέσω κρίσης, τα παιχνίδια της παρέας επιστρέφουν με πολλές παραλλαγές
Κάτι η ακρίβεια και η οικονομική κρίση, κάτι ο κορεσμός -πόσες φορές να εφορμήσει κανείς σε μπαρ μέσα στην εβδομάδα-, και οι παλιές καλές οικογενειακές ή φιλικές βραδιές στο σαλόνι του σπιτιού αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές.
Σε πρώτο πλάνο το τραπεζάκι του σαλονιού, το οποίο φιλοξενεί πληθώρα επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς και την παρέα μαζεμένη μπροστά του. Αλλωστε, τα επιτραπέζια βρίσκονται σε ιδιαιτέρως ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια, με πολλές διαφορετικές κατηγορίες (παιχνίδια τύχης, γνώσεων, δεξιοτήτων κ.λπ.) και ακόμη περισσότερα αξεσουάρ (ζάρια, βιβλία, πιόνια), ώστε να ικανοποιούν ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.
«Παίζω πολλά χρόνια επιτραπέζια παιχνίδια και μου αρέσουν όλα σχεδόν. Κυρίως γιατί, κατά τη γνώμη μου, προωθούν την επικοινωνία και την παρεΐστικη διάθεση. Φυσικά, μπορεί να δημιουργηθεί και κάποια ένταση -με χιουμοριστική διάθεση πάντα-, αφού συνήθως οι παρέες τείνουν να χωρίζονται σε ομάδες ανδρών ? γυναικών, και να ακολουθήσει? μάχη μέχρι τελικής πτώσεως», υποστηρίζει η κυρία Μαρκέλλα Αναγνωστοπούλου, συμβολαιογράφος. Αλλά και ως μητέρα η ίδια λέει στον ΕΤ: «Παίζω επιτραπέζια παιχνίδια με το γιο μου και τους φίλους του και προσπαθώ να του μεταδώσω το ενδιαφέρον μου γι? αυτά, γιατί πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο οξύνεται η κρίση του και κοινωνικοποιείται περισσότερο».
Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με αυτού του είδους τα παιχνίδια είναι να μεταμορφωθούν σε απόλυτη μανία για τον παίκτη, με άμεσο αποτέλεσμα να ξοδευτούν πολλά χρήματα. Μπορεί μεν ένα booster με καρτούλες να κοστίζει γύρω στα ?4, το βασικό βιβλίο για τα RPG γύρω στα ?30 ή, τέλος, να μπορεί να προμηθευτεί κανείς ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι με μόλις ?15, αλλά υπάρχουν και συλλεκτικά αντικείμενα (κυρίως για τα πιο εξειδικευμένα παιχνίδια) που μπορεί να φτάσουν σε υπέρογκα ποσά. Πάντως, όπως υποστηρίζει και η κυρία Αναγνωστοπούλου, «προτιμώ να αφαιρέσω οτιδήποτε άλλο από το οικογενειακό μπάτζετ, παρά το επιτραπέζιο παιχνίδι, γιατί σε τελική ανάλυση τίποτα δεν ευνοεί την επικοινωνία όσο αυτό».
Επιλογές
– Κλασικά Επιτραπέζια: Πληθώρα κατηγοριών για να επιλέξει κανείς. Υπάρχουν, λοιπόν, παιχνίδια τύχης (Ρουλέτα), γνώσεων (Τrivial pursuit), δεξιοτήτων (Τaboo), με έμφαση στη γλώσσα (Scrabble), στη στρατηγική (Monopoly) κ.λπ. Οι τιμές τους κατά μέσο όρο βρίσκονται στα ?15-20.
– Collectible Card Games: Κάθε παίκτης διαθέτει μια τράπουλα, την οποία εμπλουτίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν πρόκειται, όμως, για κοινή τράπουλα. Κάθε φύλλο αναπαριστά και κάποιο στοιχείο της φύσης, ξωτικό, τέρας, μάγο ή ξόρκι, το οποίο μπορεί να εξοντώσει κάποια από τα φύλλα του αντιπάλου. Eνα παιχνίδι στρατηγικής, σκοπός του οποίου είναι η κατατρόπωση του ή των αντιπάλων. Το πιο γνωστό παιχνίδι συλλεκτικών καρτών είναι το Magic the Gathering. Πρώτο στο είδος του και μητέρα των υπολοίπων, παραμένει ένα από τα αγαπημένα.
– Μινιατούρες: Εάν όμως θέλετε να νιώσετε για λίγο σαν στρατηγοί, που σκυμμένοι πάνω από την πολεμική μακέτα σχεδιάζετε στρατηγικά κόλπα για την εξόντωση του αντιπάλου, τότε τα παιχνίδια με μινιατούρες θα σας συναρπάσουν. Το πρώτο ήταν το Chainmail (1972), η πραγματική επανάσταση στο είδος όμως ήρθε με το Mage Knight.
– Παιχνίδια Ρόλων (Role Playing Games): Τα πιο γνωστά RPG είναι τα Dungeons and Dragons και Vampire. Σ? ένα αμιγώς θεατρικό σκηνικό, οι παίκτες καλούνται να υποδυθούν κάποιο ρόλο. Με τη βοήθεια του αφηγητή δημιουργείται ένα σύνθετο θεατρικό έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κάθε παίκτης όχι μόνο υποδύεται ένα ρόλο, αλλά και τον δημιουργεί σχεδόν εκ του μηδενός. Δηλαδή, ο καθένας μετατρέπεται ταυτόχρονα σε ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα.
Ψηφιακά επιτραπέζια
Το Eye of Judgment είναι ένα Collectible Card Game, που παίζεται εξ ολοκλήρου στο PlayStation3. Τη θέση του τραπεζιού, λοιπόν, έχει πάρει πια η τηλεόραση, σε συνδυασμό με το PlayStation3 καθώς και με τη βοήθεια της Eye Camera. Τα τέρατα και τα διάφορα όντα που απεικονίζονται στις συλλεκτικές κάρτες ανταλλαγής ζωντανεύουν στην οθόνη της τηλεόρασης και μάχονται μεταξύ τους για την επικράτηση σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Το ταμπλό διαθέτει εννέα «περιοχές» και νικητής θα ανακηρυχθεί όποιος κατακτήσει τις πέντε από αυτές.
Από την άλλη πλευρά, η Monopoly, αυτό το κλασικό επιτραπέζιο και άκρως οικογενειακό παιχνίδι, έχει μετατραπεί αρκετές φορές σε βιντεοπαιχνίδι. Εχει συμβεί κάποιες φορές στη δεκαετία του ενενήντα κυρίως όχι μόνο για ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και για κονσόλες. Τώρα, λοιπόν, είναι έτοιμο να κατακτήσει και τις κονσόλες νέας γενιάς, καθώς κυκλοφόρησε από την EA για το Wii, το XBOX 360 και το PS3. Η νέα του εκδοχή, λοιπόν, είναι μέσα στο πνεύμα της κλασικής Monopoly, ενώ συνάμα κάποιες μικρές προσθήκες τής έδωσαν κι έναν αέρα ανανέωσης.
Ανακτήθηκε από τον ιστότοπο: http://www.e-tipos.com
Σχετικός δεσμός:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68066
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.