Ερευνητές για επι-βράβευση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Εχουν βάλει στοίχημα να καθαρίσουν το πόσιμο νερό από επικίνδυνες ουσίες, όπως το χρώμιο. Με τα πειράματά τους, προσπαθούν να εξαφανίσουν τις βλαβερές ενώσεις από τα βιομηχανικά απόβλητα.

Στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, οι δέκα νεαροί ερευνητές και οι καθηγητές τους περνούν ώρες ατελείωτες ανάμεσα σε χρωματογραφίες, μετρητές επιφανειακού φορτίου και άλλο ειδικό εξοπλισμό, κάνοντας έρευνες για να βελτιώσουν τη ζωή όλων.

Πρωτοπορούν, ονειρεύονται και ερευνούν υπό τους ήχους ροκ μουσικής. Με διάθεση δημιουργική και με τον αέρα της διάκρισης, άλλοι ως κατακτητές και άλλοι ως… διάδοχοι των συναδέλφων τους- κατόχων του πρώτου βραβείου καινοτομίας που πήρε το εργαστήριο στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί», αφοσιώνονται στην έρευνά τους, δίνοντας με το παράδειγμά τους περιθώρια ελπίδας για την έρευνα στην Ελλάδα της κρίσης.

Ερευνα αιχμής

Η πρώτη μεγάλη διάκριση για το εργαστήριο ήρθε με την ανάπτυξη του «AquAsZero», ενός κοκκώδους στερεού υλικού (θεροξύτη τετρασθενούς μαγγανίου) που απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα. Πολλοί από τους ερευνητές που απασχολούνται σήμερα στο εργαστήριο συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ανακάλυψη τους χάρισε το πρώτο βραβείο καινοτομίας το 2011, δίνοντας ώθηση στα όνειρά τους. Ενάμιση χρόνο μετά, με μεράκι και επιμονή, συνεχίζουν την έρευνα.

«Τρέχουμε πειράματα για να τροποποιήσουμε τη σύσταση του υλικού του ”AquAsZero”, ώστε να είναι κατάλληλο και για άλλες εφαρμογές. Στόχος, να απομακρύνουμε τον υδράργυρο και το ουράνιο από το νερό. Τα πρώτα αποτελέσματα για τον υδράργυρο είναι θετικά. Στο πλαίσιο προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, αναζητούμε τρόπο απομάκρυνσης του υδράργυρου από τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη», διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής, Μανασσής Μήτρακας, η «ψυχή» του εργαστηρίου. Ο ίδιος δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την τύχη του «AquAsZero», καθώς έχει εγκατασταθεί ήδη σε περιοχές της Καβάλας και στην Κω, σύντομα θα χρησιμοποιηθεί για να «φιλτράρει» το επιβαρυμένο με αρσενικό νερό σε περιοχές του Αξιού, ενώ έχει εκδηλωθεί και αυστριακό ενδιαφέρον για την οικιακή χρήση του προϊόντος.

Οι ερευνητές

Η πρώτη αναγνώριση έφερε σημαντική ικανοποίηση στους ερευνητές. «Ηταν μια δικαίωση των κόπων μας. Αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με το πώς χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια, όπως τα οξείδια σιδήρου, θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε το εξασθενές χρώμιο από το πόσιμο νερό. Στην Ελλάδα, σε αρκετές περιοχές το νερό έχει πρόβλημα λόγω της περιεκτικότητας σε χρώμιο. Δεν υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι στη βιβλιογραφία και στόχος είναι να βρούμε έναν οικονομικό τρόπο απομάκρυνσής του», είπε στον «ΑτΚ» ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του εργαστηρίου. Ο 35χρονος ερευνητής είναι αποφασισμένος, παρά τις δυσκολίες, να παλέψει και να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους: «Είναι δύσκολη η αγορά εργασίας, αλλά κυνηγώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχεις ελπίδες. Τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ επενδύουν σε μας, στο ανθρώπινο δυναμικό».

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση