για την Χημεία

Η χημική ένωση Μινθόλη (Menthol) – Ένα εξαιρετικό χημικό μόριο με «ψυχρές» διαθέσεις

Το φυτό της Μέντας και η ένωση Μινθόλη

Η Μέντα είναι ποώδες πολυετές φυτό. Αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό, τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις γευστικές του ιδιό τητες.  Χρησιμοποιείται στο μαγείρεμ α, στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και σε πολλά βιομηχανοποιημένα τ ρόφιμα. Συστατικά της μέντας περιέχονται σε οδοντόπαστες, μαστίχες, σαπούνια, κρέμες, γλυκά και φάρμακα για το βή χα.

Chem3D-XML-in-THYMOLΗ χρήση της Μέντας ξεκίνησε κυρίως από την Ασία και από τις χώρες της Μεσογείου. Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείτο σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στην Μ. Ανατολή, ακ όμη και σήμερα, το ρόφημα μέντας σερβίρεται στους καλεσμένους κατά την άφιξή τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα τα φύλλα της σκορπίζονταν στο τραπέζι ως ένδειξη θερμού καλωσορίσματος.

Η διατροφική αξία της μέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Περιέχει βιταμίνες Α, C και Β2 (σε μικρότερες ποσότητες) δηλαδή αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Πέρα όμως από βιταμίνες, η μέντα περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο.

Βασικό συστατικό του αιθερίου ελαίου της μέντας είναι το τερπενοειδές μινθόλη. Η μινθόλη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο  αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, προφυλάσσει από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Γι΄αυτό και βρίσκεται σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Επίσης, μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, χαλαρώνοντας τους μύες στο έντερο.

Η μινθόλη χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα εξωτερικής χρήσης, όπως κρέμες ποδιών και προσώπου. Η μινθόλη της μέντας βρίσκει εφαρμογή σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα. Η Μινθόλη έχει αντιβακτηριακή ικανότητα. Έτσι, προστατεύει από τον έρπητα του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Ορισμένες έρευνες θεωρούν ότι το άρωμα της μέντας βοηθά στη μνήμη. Η μινθόλη αποκαλείται και peppermint camphor, είναι ένα τερπένιο, αλκοόλη, με ισχυρή οσμή και γεύση μέντας, που προσδίδει αίσθηση ψύχους και δροσιάς όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τη στοματική κοιλότητα.
Οι ιδιότητες της μινθόλης

mentholCAS No. 89-78-1
Μοριακός τύπος : C10H20O
Μοριακή μάζα : 156.27 gmol-1
Εμφάνιση : λευκή ή άχρωμη κρυσταλλική ουσία, στερεή
Πυκνότητα: 0,890 g.cm-3 , στερεή (ρακεμικό μίγμα ή (-) ισομερές)
Σημείο τήξεως : 36-38 oC ρακεμικό, 42-46 οC (-) μορφή (a), 36-33-31 (-) ισομερές
Σημείο ζέσεως : 212 oC,
Διαλυτότητα στο νερό : ελαφρά διαλυτή  το (-) ισομερές
MSDS (Material Safety Data Sheets) : External MSDS
R-phrases : R 37/38, R41

Η βιοσύνθεση της μινθόλης στα φυτά

Η σύνθεση του τερπενίου μινθόλη στα φυτά είναι αρκετά πολύπλοκη και με πολλά στάδια σε σειρά αντιδράσεων που καταλύονται με ένζυμα.

biosinthesi_menthol

Δομές των τερπενίων της μινθόλης

Στη φύση η μινθόλη απαντά πάντοτε ως το καθαρό ισομερές (1R,2S,5R), που είναι στην τελευταία σειρά αριστερά. Τα 8 πιθανά ισομερή είναι:

8_isomeri_menthol

Μινθόλη στα Τσιγάρα;

menthol13Οι καπνοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται τα επίπεδα Μινθόλης στα τσιγάρα, κρατώντας τα χαμηλά προκειμένου να προσελκύσουν νεαρούς καπνιστές και στην συνέχεια αυξάνοντάς τα προκειμένου να κρατήσουν τους παλιότερους καπνιστές. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων από το Χάρβαρντ και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health. Εκπρόσωπος μεγάλης καπνοβιομηχανίες αρνείται τα αποτελέσματα της έρευνας, δηλώνοντας πως η έρευνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η δημοτικότητα των τσιγάρων που περιέχουν μινθόλη έχει αυξηθεί μεταξύ των Αμερικανών εφήβων, ενώ η έρευνα έδειξε πως οι νέοι καπνιστές προτιμούν τα εν λόγω τσιγάρα. Οι πωλήσεις των τσιγάρων μινθόλης παρέμεινε σταθερή στις Η.Π.Α. το διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 22%. Το κάπνισμα τσιγάρων Μινθόλης μεταξύ των εφήβων αυξήθηκε το διάστημα μεταξύ 2000 και 2002, με τους νέους έφηβους καπνιστές να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση.

Μινθόλη με θεραπευτικές ιδιότητες και ιατρική χρήση

menthol14Η μέντα και η μινθόλη έχει μακρά ιστορία σε σχέση με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Αποτελεί άριστο φάρμακο κατά της δυσπεψίας και για αυτόν το λόγο συστήνεται ένα ρόφημα μέντας μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και διευκολύνει την πεπτική  διαδικασία. Προλαμβάνει το σχηματισμό στομαχικού έλκους και διεγείρει τις χολικές εκκρίσεις. Η Μινθόλ η χρησιμοποιείται σε ρινικά εκχυλίσματα για να βελτιώσει τη διάνοιξη και να βελτιώσει την αναπνοή. Επίσης σε καραμέλες για την ανακούφιση των μολύνσεων του λαιμού.

από http://www.atmitos.net/-mainmenu-27/—mainmenu-29/133-2012-06-11-11-11-32

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων