Το όνομά μας, μια από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουμε στο Νηπιαγωγείο.
Αποφασίσαμε να μάθουμε τα ονόματά μας, να τα αναγνωρίσουμε, να παίξουμε και να δημιουργήσουμε με αυτά. Ορίστε κάποιες από τις δραστηριότητές μας:
- Πρώτη προσπάθεια γραφής του ονόματος μας χωρίς βοήθεια. 1.Ομαδική εργασία: Τα παιδιά σε κύκλο και ξεκινάει η κυρία λέγοντας το παρακάτω ποίημα:
2. Στη συνέχεια το κάθε παιδί έγραψε το όνομά του σε ατομικό φύλο εργασίας:
1η προσπάθεια γραφής του ονόματος:
-
Ψάρεμα του ονόματός μαςΜέσα σε ένα σακουλάκι βάζουμε χαρτάκια με τα ονόματα των παιδιών. Κάνουμε έναν κύκλο λέγοντας το τραγούδι:“πούντο πούντο το όνομα σουψάξε ψάξε δεν θα το βρειςδεν θα το βρεις δεν θα το βρειςτο όνομά σου δεν θα βρειςπού θα το βρεις;Στο σακούλι θα το βρεις”Ξεκινάει το σακουλάκι περνάει από παιδί σε παιδί και όταν σταματήσει το τραγούδι το παιδί που έχει το σακουλάκι στα χέρια του τραβάει στην τύχη ένα όνομα. Δείχνουμε το καρτελάκι με το όνομα και προσπαθούμε να βρούμε ποιο παιδί είναι αυτό δίνοντας κάποιες πληροφορίες. Πολλά παιδιά, περσινά νήπια θα το αναγνωρίσουν ίσως και κάποια προνήπια. Το παιδί βλέπει το όνομα που του έχει τύχει και πρέπει να πει κάτι όμορφο για αυτό το παιδί ή να πει κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό του.
- ΝΤΟΡΑ Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ήρθε στο σχολείο μας να μας βοηθήσει να βρούμε τις καρτέλες που γράφει το όνομά μας.
- Φύλλο εργασίας: Πρώτη προσπάθεια γραφής του ονόματος μου με τη βοήθεια καρτέλας
- Μουσικά τραπέζια: καρτέλες ονομάτων επάνω στα τραπέζια.
Τα παιδιά, καθώς παίζει η μουσική τρέχουν γύρω από τα τραπέζια τα οποία έχουν επάνω τις καρτέλες με τα ονόματά τους.
- Μουσικές καρέκλες και ονόματα στις κρεμάστρες
- Όνομα στα συρταράκια μας.
-“Κυρία γέμισε ο πίνακας με ζωγραφιές, δεν χωράει να βάλω τη δική μου”
Μα φυσικά στα συρταράκια μας.
Αλλά πιο συρταράκι είναι ποιου;
Τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν το όνομά τους στο συρτάρι και να βάλουν μέσα τη ζωγραφιά τους.
- Παρουσιολόγιο
Έτοιμο το παρουσιολόγιο μας και τα παιδιά αναγνωρίζουν το όνομά τους.
- Όνομα και Δραστηριότητες προγραμματισμού
1.Γράφω το όνομά μου με καπάκια.
2.Τη Σάμι οδηγώ να βρει το όνομά μου.
Τα παιδιά οδηγήσανε τη Σάμιμ το ρομποτάκι να βρει το όνομά τους.