Έργα eTwinning 2011, 2012, 2015, 2020

Έργα eTwinning

  • Η πρώτη μας απόπειρα συμμετοχής έγινε to 2011 με το έργο “Πράσινο άσυλο-το σπίτι των πουλιών

Το σχολείο μας βραβεύτηκε με την Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας.

Screenshot 5 1

  • Children Keepers of earth

Screenshot 4 2

Το έργο εκπονήθηκε το 2012 και είμασταν ένα από τα δύο νηπιαγωγεία που συμμετείχαν από την Ελλάδα. Βραβευτήκαμε με την Εθνική και  Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας.

Screenshot 6

http://nipsor.blogspot.com/2012/12/blog-post_22.html

http://nipsor.blogspot.com/2012/12/httpsecure.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/02/blog-post.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/04/blog-post.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/03/etwinning.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/03/blog-post_29.html

http://nipsor.blogspot.com/2013/02/traveling-exhibithion.html

  •  “Healthy eating

Το έργο έγινε το 2015 και ήταν σε συνεργασία  ανάμεσα σε πολλά σχολεία της ανατολικής και νότιας Ευρώπης όπως Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Τουρκία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γεωργία, Κροατία, Μολδαβία και Ελλάδα. Tο έργο μας βραβεύτηκε με την Εθνική ετικέτα ποιότητας.

Screenshot 7

http://nipsor.blogspot.com/2015/05/our-school-is-public-kindergarten-in.html

http://nipsor.blogspot.com/2016/02/e-twinning-2014-2015-healthy-eating.html

  • Μένουμε Σπίτι…Μαζί

To 2020 mέσω της πανδημίας του Covid-19 και με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση πραγματοποιήσαμε το πρόγραμμα eTwinning:

Γι’ αυτό το υπέροχο ταξίδι ευχαριστούμε την Συντονιστική Ομάδα του έργου: Μαρίνα Ζαχαρία, Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, Καλλιόπη Παπουτσάκη, Κικιλία Τσουκαλά, Κατερίνα Ίλτσιου, Δήμητρα Γιάγκογλου, Κική Μιχαλάρου, Δέσποινα Παρταλά, Αγορίτσα Τζήμα, Μαργαρίτα Σαμουτιάν, Γρηγορία Θεοδωρίδου, Ελένη Χατζηστεφάνου, Αθηνά Ζησοπούλου, Μαρία Γιαννίκη.
Η δική μας συμμετοχή στο έργο:
https://view.genial.ly/5e9348939aea110d8ceb6ed4/interactive-image-menoyme-spitimazi

Λίγα λόγια για το eTwinning

Τι είναι το eTwinning;

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Μπορούν να εγγραφούν εκπαιδευτικοί και προσωπικό που ανήκουν σε Σχολεία της πρωτοβάθμιας (προ-νηπιακή, νηπιακή εκπαίδευση και δημοτικό σχολείο), δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, EEEEK, ΕΚΦΕ, ΣΔΕ) και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, «Τάξη Μαθητείας του ΕΠΑΛ») (κατηγορία ηλικίας: 3 έως 20+ ετών). Μπορούν να εγγραφούν και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου με ρόλο Pedagogical adviser, δηλώνοντας το ΠΕΚΕΣ της περιοχής τους. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα με τους μαθητές τους, να μοιράζονται και, με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.

 Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2027), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Το 2022, οι πλατφόρμες School Education Gateway και eTwinning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγχωνεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα σχολικής εκπαίδευσης https://school-education.ec.europa.eu, διατηρώντας το περιεχόμενο τους και επεκτείνοντάς το σε έναν ενιαίο, σύγχρονο και προσβάσιμο χώρο.

Τα θεμέλια της νέας πλατφόρμας βασίζονται στο πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρεις αρχές του για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο συμπεριληπτικής και πιο ψηφιακής εκπαίδευσης για την Ευρώπη. Η πλατφόρμα θα προωθεί επίσης τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, ιδίως το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση και την ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων.

Η ενοποίηση αυτή επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν ορισμένες υπηρεσίες και περιεχόμενο πιο εύκολα, για παράδειγμα άρθρα και διδακτικά υλικά, δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης και εργαλεία αναζήτησης εταίρων για δράσεις στο πλαίσιο του Erasmus+, συμπεριλαμβανομένου του eTwinning. Όλα θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη: την πλατφόρμα European School Education Platform.

“Τα παιδιά του γέρου χρόνου” διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού

12 μήνες στη σειρά στου χρόνου το δρομάκι.

Με αφορμή το νέο έτος 2023  το ολοήμερο τμήμα ασχολήθηκε με τις εποχές και τους μήνες.

Διαβάσαμε το παραμύθι  “Τα παιδιά του γέρου χρόνου”1673869886179

Πήραμε ένα ρολόι, φανταστήκαμε ότι τα παιδιά του  γέρου χρόνου κάνουν κύκλο σαν τους δείκτες του ρολογιού.

Εκτυπώσαμε  και τοποθετήσαμε πάνω στους αριθμούς του ρολογιού τις φωτογραφίες των μηνών από το παραμύθι ακολουθώντας την σειρά των μηνών.

Στη συνέχεια βάλαμε στη σειρά τους αριθμούς από το 1-12, γράψαμε τους τακτικούς αριθμούς 1ος 2ος 3ος, βάλαμε με τη σειρά την αντίστοιχη εικόνα τους και τις καρτέλες με τους μήνες , τους διαβάσαμε..

Το δέντρο του χρόνου

Οι μήνες κάποιοι μεταξύ τους είναι αδέλφια και κάποια ξαδέρφια ελάτε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι οικογένειές τους. Είδαμε στο youtube

Μάθαμε λοιπόν ότι οι οικογένειες είναι 4 και λέγονται ΕΠΟΧΕΣ και είναι  το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, το  ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ, ο   ΧΕΙΜΩΝΑΣ  και η ΑΝΟΙΞΗ.

ΧΡΟΝΟΣ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΞΑΕ VOLUME1

Δουλέψαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας: “Τοποθετώ στη σειρά τις εποχές στον κύκλο του χρόνου

Τοποθετήσαμε τις εποχές και τους μήνες στην οικογένεια που ανήκουν και φτιάξαμε το δέντρο του χρόνου.

Κινητικό παιχνίδι με τις εποχές.

Εκτυπώσαμε καρτέλες με τις εποχές ανά δύο  και κάναμε κολιέ.

Βάλαμε στο λαιμό το κολιέ με τα καρτελάκια ενώ τα  παιδιά ήταν γυρισμένα με την πλάτη.

Ξεκινώντας η μουσική τα παιδιά σηκώθηκαν και κινήθηκαν στο χώρο, στο σταμάτημα της μουσικής έπρεπε να βρούνε το ζευγάρι τους.

Στη συνέχεια τα παιδιά ανά ζευγάρι δημιούργησαν  δύο ομάδες η μία απέναντι στην άλλη.

Κρατώντας ένα μαντήλι,  φωνάζοντας μία εποχή και πετώντας το μαντήλι ψηλά τα παιδιά που είχαν την καρτέλα με την αντίστοιχη εποχή έπρεπε να τρέξουν να πιάσουν το μαντήλι.

Επανάληψη:

  • Παίξαμε παιχνίδι on line:

  • Aντιστοιχίσαμε τον γερο Χρόνο με τα παιδιά του, τις εποχές….  μετράμε τις εποχές και αντιστοιχίζουμε και με αριθμό. Εν συνεχεία αντιστοιχίζουμε κάθε εποχή με τα τρία της παιδιά… προσπαθούμε να θυμηθούμε το βασικό χαρακτηριστικό του κάθε μήνα! Μετακινούμε με το ποντίκι το παιδάκι που πιστεύουμε ότι είναι ο κάθε μήνας. Για να κάνετε την άσκηση Πατήστε πάνω στην εικόνα.

ΧΡΟΝΟΣ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΞΑΕ VOLUME1την ιδέα την πήραμε από εδώ

  • Βάλαμε το ρομποτάκι μας να κάνει τη διαδρομή του χρόνου από τον πρώτο στον τελευταίο μήνα.

Τα παιδιά δημιούργησαν την διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει η Summy το ρομποτάκι μας. Την γράψαμε και βάλαμε τις εντολές.

Πώς δημιουργούνται οι εποχές και οι μήνες;

  • Σύμφωνα με τη μυθολογία υπάρχει ο μύθος της Περσεφόνης.

Αφού είδαμε τον μύθο ακολούθησε συζήτηση και τα παιδιά ζωγράφισαν τον μύθο.



Λήψη αρχείου

  • Σύμφωνα με την επιστήμη οφείλεται στην κλίση που έχει η γη κατά την περιφορά της γύρω από τον ήλιο.

Είδαμε το video για να καταλάβουμε, κάναμε το πείραμα με την υδρόγειο σφαίρα και τον ήλιο.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ

Global School Alliance (Παγκόσμια Σχολική Συμμαχία)

Το νηπιαγωγείο μας έγινε μέλος της Παγκόσμιας Σχολικής Συμμαχίας (Global School Alliance).



Λήψη αρχείου

Τι είναι η Παγκόσμια Σχολική Συμμαχία;

Η Παγκόσμια Σχολική Συμμαχία συνδέει πρωτοπόρους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πόρων και ευκαιριών για την αύξηση της σχολικής βελτίωσης, της ανάπτυξης εκπαιδευτικών και του μετασχηματισμού των μαθητών.

Συνδυάζοντας τη διαδικτυακή συνεργασία και τις καθηλωτικές εμπειρίες, τα μέλη μπορούν να αναπτύξουν μετασχηματιστικές διεθνείς συνεργασίες, συμμετοχή σε αναπτυξιακές και εμπνευσμένες εκδηλώσεις και τη δημιουργία βραβευμένων παγκόσμιων σχολείων.

Τη διέπουν 3 βασικές αρχές:

  • Σχολική Βελτίωση

  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών

  • Μαθητική Μεταμόρφωση

Το Νηπιαγωγείο μας το σχολικό έτος 2022-2023  συμμετέχει στο έργο: Let’ s make a better world”.
Screenshot 1
Στο έργο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
Πιπιγκάκη Ελένη
Βολονάκη Αικατερίνη
Νικολίτσα Παναγιώτα Ειρήνη
Τρίτσκου Νικολέττα

Let’ s make a better world -Γνωριμία των μελών του προγράμματος

Το νηπιαγωγείο μας το σχολικό έτος  2022-2023 συμμετέχει στο έργο “Let’ s make a better world” στην πλατφόρμα της Global School Alliance

Screenshot 1

Λίγα λόγια για το έργο όπως ειπώθηκαν από τους διοργανωτές:

Προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι σύστημα αξιών της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο κύριος στόχος αυτού του έργου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και να τα ευαισθητοποιήσει ώστε να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα για όλες τις χρήσεις, μέσω των σχετικών επιλεγμένων δραστηριοτήτων που προσαρμόζονται στους νέους. μαθητές.
Κατά τη διάρκεια του έργου τα παιδιά χρησιμοποιώντας πέντε αισθήσεις, θα πειραματιστούν και θα μάθουν τα στοιχεία της φύσης, θα προτείνουν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, θα βρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής, θα μοιραστούν τις ιδέες και τη δουλειά τους με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από όλο τον κόσμο.
Με αυτό το οικολογικό έργο θα τονίσουμε επίσης τις πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες. Η οικολογική βάση θα είναι η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να συγκρίνουμε το παρελθόν μας, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να οικοδομήσουμε την εμπειρία.
Με αυτό το έργο θέλουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των μαθητών, της οικογένειας και ορισμένων φορέων της τοπικής κοινότητας.
Διάρκεια: Ιανουάριος 2023 έως Ιούνιος 2023“.
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων  μεταξύ τους.
Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες οι οποίες αναρτήθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες σε ψηφιακό τοίχο (padlet):
  • Τηλεδιάσκεψη όλων των συμμετεχόντων μέσω της πλατφόρμας Zoom.
  • Δημιουργία χάρτη όλων των σχολείων που συμμετέχουν από διάφορες χώρες.

Μετάβαση στο padlet.com

  • Παρουσίαση των εκπαιδευτικών.

Screenshot 3

Μετάβαση στο padlet.com

  • Παρουσίαση του σχολείου μας και του χωριού μας.

Screenshot 4 1

Μετάβαση στο padlet.com