Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 τα παιδιά στο χώρο του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο με τίτλο
“Μία πετρόσουπα”
Ένας ταξιδιώτης γυρίζει με το ιπτάμενο ψαροποδήλατό του και προσγειώνεται σε μια πολύχρωμη πολιτεία! Είναι στην πλαγιά ενός βουνού, γεμάτο δέντρα και πηγές. Οι κάτοικοι όμως αυτού του τόπου είναι κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους. Ο ταξιδιώτης ζητάει μια ζεστή γωνιά για να περάσει τη νύχτα του. Ψυχή δεν κυκλοφορεί στα δρομάκια. Τι να συμβαίνει άραγε στη χρωματιστή πολιτεία; Γιατί τα πορτοπαράθυρα είναι όλα κλειστά; Τι θα συμβεί όταν θα χτυπήσει την πρώτη πόρτα;
Ένα παραδοσιακό παραμύθι από την Πορτογαλία με χειροποίητες κούκλες και ζωντανή μουσική. Μια ιστορία που με πολύ χιούμορ και παιχνίδι θίγει θέματα ευαίσθητα και βαθιά ανθρώπινα. Τη δύναμη, την προσφορά, το μοίρασμα. Μπορεί μια πέτρα να φέρει τους ανθρώπους κοντά στη φύση τους;
Την παράσταση παρουσίασε το κουκλοθέατρο “Καραμπόλα“.
Υπόθεση: “Αν είμασταν επιστήμονες και μας έδιναν την εντολή να δημιουργήσουμε μία μαμά-ρομπότ η οποία θα αποτελείται από τα καλύτερα υλικά, έτσι ώστε να είναι η “καλύτερη μαμά”, ποια υλικά θα βάζαμε;”
Απαντήσεις παιδιών:
Υλικά συνταγής
5 κιλά αγάπη
8 κιλά καρδιές
100 φλυτζάνια ζωή
200 γραμμάρια αγκαλιές
5 κιλά φιλάκια
5 κιλά φροντίδα
300 κιλά χάδια
100 κιλά υπομονή
1 κιλό βόλτες
Εκτέλεση: Τα βάζουμε όλα μαζί μέσα σε μια λεκάνη, τα ανακατεύομε καλά και τα δίνουμε στο ρομπότ να τα φάει, έτσι το ρομπότ αποκτά 500 κιλά ζωή.
Φτιάξαμε την “ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΜΑ”
Και φυσικά φτιάξαμε δωράκι-καδράκι για τη μαμά μας.
Διαβάσαμε το ποίημα της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη “Ζωγραφίζω τη μαμά” και φυσικά ζωγραφίσαμε τη μαμά μας.
Κάπου στην Αυστρία ένας ηλικιωμένος κύριος κάθε χρόνο ζωγράφιζε πασχαλινά αυγά και τα κρεμούσε στο δέντρο της αυλής του και όλος ο κόσμος θαύμαζε τα αυγά του.
Έτσι κι εμείς χρωματίσαμε τα χάρτινα αυγά μας, φτιάξαμε το δικό μας δέντρο της αγάπης
Το έθιμο ”Κυνήγι των πασχαλινών αβγών”, είναι ένα ευρωπαϊκό έθιμο, που τηρείται κυρίως στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό τα παιδιά επιδίδονται στην αναζήτηση πασχαλινών σοκολατένιων αβγών, που είναι κρυμμένα σε κήπους και αυλές! Εξηγήσαμε το έθιμο και την ιστορία του στα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια έψαξαν για τα κρυμμένα αβγά στην αυλή του σχολείου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό!
Εμείς βέβαια αντί σοκολατένια αυγά είχαμε αυγά από γύψο τα οποία τα βάψαμε και τα κρύψαμε στην αυλή.
Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και το κυνήγι ξεκίνησε..
Μετρήσαμε και συγκρίναμε ποια ομάδα έχει τα περισσότερα.
Έπειτα από τη διαπίστωση ότι η κότα κάνει το αυγό είπαμε να φτιάξουμε πασχαλινή κάρτα με θέμα την κότα. Βάψαμε το χέρι μας με τέμπερα και κάναμε το αποτύπωμά μας στο χαρτί. με πινέλο φτιάξαμε τα πόδια, το λειρί, το χόρτο και έτοιμη η καρτούλα μας.
Και φυσικά κάρτα χωρίς ευχές δε γίνεται. Τι ευχές γράφουμε σε μια πασχαλινή κάρτα; Τα παιδιά είπαν τις απόψεις τους και καταλήξαμε στις παρακάτω ευχές.
Έπειτα συνθέσαμε τις ευχές βάζοντας στη σωστή σειρά ένα ένα τα αυγά με το σωστό γράμμα έτσι ώστε να σχηματιστούν οι ευχές.
Φτιάξαμε λαγουδένιο πασχαλινό καλάθι. Μέσα στο καλάθι βάλαμε τα γλυκά που μας έδωσαν οι γονείς όταν τους είπαμε τα κάλαντα της Άνοιξης.
“Το καλύτερο σε ένα βιβλίο δεν είναι οι σκέψεις που περιέχει αλλά οι σκέψεις που προκαλεί. Είναι όπως η ομορφιά της μουσικής που δεν βρίσκεται στις νότες, αλλά στην ηχώ της καρδιάς μας”.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου οι μικροί μας μαθητές μάθανε για τα βιβλία, τους συγγραφείς το ρόλο του εικονογράφου και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει ένα εξώφυλλο ενός βιβλίου!!!
Αυτή την εποχή ταυτόχρονα μαθαίναμε και τους πλανήτες (30 εργαστήριο δεξιοτήτων) και έτσι διαβάσαμε το παραμύθι “Το ταξίδι του ΜΑ-ΒΗ”, είδαμε και μελετήσαμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα βιβλίο.
Φτιάξαμε σελιδοδείκτη
Απαντήσαμε σε ερωτήσεις εμπέδωσης
“Μπορείς να βρεις τον τίτλο του παραμυθιού από την εικόνα;”
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή