Κείμενα Α΄: Παράπονο σκύλου – Ανάλυση – Επαναληπτικές ασκήσεις – Βίντεο

Γεια και χαρά σας, αγαπημένα μου παιδιά!! Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη με την ευχή να τα πούμε σύντομα από κοντά και να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα όλο αυτό. Φυσικά συνεχίζουμε να προσέχουμε, για να είμαστε ασφαλείς!!!!!!

Συνεχίζουμε την επανάληψή μας (4η κατά σειρά) με το ποίημα: Παράπονο σκύλου του Κ.Αθανασούλη. Τις απαντήσεις σας θα μου τις στείλετε στο μέιλ kkouvar@sch.gr έως την Παρασκευή 1/05/2020. Ακολουθεί  η ανάλυση του ποιήματος και οι επαναληπτικές του ασκήσεις:



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Δείτε το ποίημα με εικόνες:

Επιπλέον, αν θέλετε, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από μια ταινία για τα αδέσποτα: Η ομπρέλα (An umbrella, 2016):

Συγκινεί ο νεαρός από την Κοζάνη που έφτιαξε ταινία για τα αδέσποτα (Video)

Καλή συνέχεια και καλή μας αντάμωση!!!!!

 

Μια σκέψη για το “Κείμενα Α΄: Παράπονο σκύλου – Ανάλυση – Επαναληπτικές ασκήσεις – Βίντεο

  1. ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΣΚΥΛΟΥ
    1. γ.Είναι ποίημα
    2.Το θέμα του κειμένου είναι οι άστεγοι και οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο και η σύνδεση τους με την ζωή των αδέσποτων ζώων αφού και αυτοί είναι αδέσποτοι κατά κάποιον τρόπο.Επίσης η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα αδέσποτα ζώα και σε αυτούς τους ανθρώπους με την σύγκριση της ζωής των αστέγων με την ζωή των αδέσποτων σκύλων.
    3. Ο αδέσποτος σκύλος μέσα μας.
    4. ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ
    1.Σ 2. Λ 3. Σ 4.Σ

    5. καρδιά σκύλου ΜΕΤΑΦΟΡΑ
    κύριος,εγκαταλελειμένο……. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
    τα βήματα της βροχής ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ
    σα να κοιμόμουν ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ

    6.ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ
    ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ = δουλεύει ασταμάτητα
    ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ = υποκριτικά,ψεύτικα δάκρυα
    ΕΓΙΝΕ ΛΑΓΟΣ = έφυγε γρήγορα
    ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ = δεν έγινε και τίποτα, η ζημιά διορθώθηκε και δεν είχε συνέπειες πουθενά.
    ΕΝΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ =μια επιτυχία μας σε κάποιο τομέα της ζωής μας δεν μπορεί να μας πείσει ότι τελικά έχουμε καταφέρει αυτό που θέλαμε δηλαδή τον σκοπό μας

    7.ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΩΝ

    ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ
    – περιπλανιέται στους δρόμους και τρέφεται ανεπαρκώς
    -εκτεθειμένος σε αρρώστιες λόγω έλλειψης κτηνιατρικής περίθαλψης
    – θύμα κακοποίησης ή θανάτωσης από φόλα
    -ζευγαρώνει και γεννά συνέχεια άλλα αδέσποτα θύματα
    – ελπίζει για αγάπη κουνάει ουρά σε αγνώστους, εκφράζει δηλαδή συναισθήματα αγάπης και τους κοιτά στα μάτια ελπίζοντας ανταπόδοση , ψάχνει να βρει το αφεντικό προστάτη

    ΑΣΤΕΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
    –περιπλανιέται στους δρόμους και τρέφεται ανεπαρκώς
    –εκτεθειμένος σε αρρώστιες λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
    –θύμα κακοποίησης αφού ζει στο περιθώριο και νιώθει πως και ο θεός τον έχει εγκαταλείψει, ο Κύριος του
    –είναι μόνος του στο περιθώριο, δεν έχει ταίρι και αν βρει πάλι τα παιδιά θα είναι στο περιθώριο
    — δυσανασχετεί και αυτός, κοιτά τους περαστικούς στα μάτια και ελπίζει να τον βοηθήσουν

    8.ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

    Στους στίχους 13-14 ΠΟΥ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ αν και είναι ολομόναχος, στο περιθώριο,και παραμελημένος από όλους,δεν το βάζει κάτω, δεν εγκαταλείπει ,αλλά έχει την δύναμη να συνεχίσει να ζει και να ελπίζει σε ένα καλύτερο κόσμο την επόμενη μέρα.Πιστεύει ότι κάποτε όλα θα αλλάξουν και θα λυτρωθεί, θα γλιτώσει από την μιζέρια που βρίσκεται και έτσι δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει- μόνο να περιμένει με υπομονή.

    9.Στην εικόνα αυτή βλέπω έναν άστεγο άντρα μια κρύα μέρα του χειμώνα να είναι κουκουλωμένος με μια κουβέρτα. Έχει ” υιοθετήσει” ένα δυστυχισμένο όπως και αυτός πλάσμα, ένα σκύλο. Το έχει πάρει στην αγκαλιά του για να το ζεστάνει κάτω από την κουβέρτα του και έτσι ίσως να μην νιώθει μόνος του αφού θα έχει την συντροφιά του. Αυτή είναι μια σχέση υπόδειγμα για όλους μας δηλαδή πως πρέπει να αγαπάμε και να προστατεύουμε τους πιο αδύναμους. Αυτή η φωτογραφία μπορεί να έχει τραβηχθεί από έναν δημοσιογράφο που ασχολείται με τους άστεγους και τα αδέσποτα ζώα ή από κάποιον περαστικό που του έκανε εντύπωση αυτή η αγάπη μεταξύ των δύο περιθωριοποιημένων για να δείξει σε όλους μας πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ψυχή και αγάπη.

    10.Το κράτος για να βοηθήσει τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ θα πρέπει να κανονίσει να τα μαζέψει όλα και να τα στειρώσει για να μην γεννιούνται και άλλα αδέσποτα. Άλλη λύση είναι αυτή—-Μέσο φιλοζωικών οργανώσεων να τα μαζέψει όλα ,και τα φιλοζωικά σωματεία να κανονίσουν υιοθέτηση των ζώων σε οικογένειες που αγαπάνε τα ζώα και εκείνοι να αποφασίσουν αν θα στειρώσουν ή αν θα αφήσουν τα ζώα να ξαναγεννήσουν.
    Το κράτος για να βοηθήσει τον ΑΣΤΕΓΟ θα πρέπει να του δώσει σπίτι με χαμηλό νοίκι στο οποίο θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να το πληρώνει με το ειδικό κοινωνικό επίδομα που θα παίρνει ως βοήθεια. Μπορεί επίσης να παραχωρήσει χώρους που δεν χρησιμοποιούνται σε άστεγους για να μένουν και να τους δίνει δωρεάν φαγητό. Θα μπορούσε επίσης να τους δώσει και κάποια δουλειά στον δήμο που ανήκαν ,την οποία δεν ήθελε να κάμει κανείς.Να τους βάλλει να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πολλά σκουπίδια , να κλαδέψουν δέντρα σε εθνικές οδούς, να ξεχορταριάσουν παραμελημένα οικόπεδα μέσα στις πόλεις το καλοκαίρι για να μην υπάρχουν πυρκαγιές, να αδειάζουν τους υπονόμους από σκουπίδια για να μην πλημμυρίσουν οι δρόμοι στα πρωτοβρόχια.

    11.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ

    Το αφεντικό του αδέσποτου σκύλου τελικά τον ξαναβρίσκει σε περίπτωση που το ζωάκι είχε χαθεί και το παίρνει στο σπίτι ξανά,ή το σκυλάκι βρίσκει νέο αφεντικό.
    Ο άστεγος , βοηθάτε από την κοινωνία και από την εκκλησία , ο θεός απαντά στις προσευχές του και όπως ο σκύλος έχει πλέον και δουλειά και έτσι μπορεί να ε΄χει και μια στέγη.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση