Αρχική » ΤΟΜΕΙΣ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ » Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος » ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Translate

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου λειτουργεί μόνο η ειδικότητα του τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών.

Τεχνολογία τροφίμων 

Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της επιστήμης αυτής είναι η επεξεργασία των τροφίμων, δηλαδή η μελέτη της συντήρησης, συσκευασίας, μεταφοράς και διακίνησης με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων και μεθόδων παραγωγής νέων ειδών τροφίμων.
Επίσης ένας άλλος τομέας διερεύνησης της Τεχνολογίας τροφίμων είναι και η μελέτη των μεταβολών των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων που προκαλούνται τόσο στις πρώτες ύλες παραγωγής τους όσο και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά την εφαρμογή μεθόδων κατεργασίας, επεξεργασίας, συντήρησης, διακίνησης, συσκευασίας, ακόμη και μεταφοράς.

Τα τρόφιμα ανάλογα της προέλευσής τους (ζωικά ή φυτικά) παρουσιάζουν διάφορες ιδιομορφίες στις τεχνολογικές εφαρμογές όπως στην ψύξη, θέρμανση, κάπνιση, αλάτιση κ.λπ., με συνέπεια τη διαφορετική συμπεριφορά, (μεταβολές), στις τεχνικές αυτές. Για το λόγο αυτό η Τεχνολογία τροφίμων διακρίνεται σε δύο βασικούς τομείς, στην:

  1. Τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης, και στην
  2. Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Οι επιμέρους αυτοί τομείς διακρίνονται στη συνέχεια σε ιδιαίτερους κλάδους όπως π.χ. τεχνολογία κρέατος, τεχνολογία γάλακτος, τεχνολογία αλιευμάτων, τεχνολογία οινοποιίας κ.λπ. Βασικοί τομείς της επιστήμης αυτής είναι η Χημεία τροφίμων, η Μικροβιολογία Τροφίμων και η Μηχανική Τροφίμων.

Χάρη των επιτευγμάτων της επιστήμης αυτής η αξιοποίηση της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρίνεται σήμερα πλήρης, περισσότερο από ποτέ, επιτυγχάνοντας έτσι τον αρχικό στόχο μελέτης του αντικειμένου.

Ιστορική αναδρομή
Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.

Ορίζοντας την τεχνολογία τροφίμων
Η επιστήμη των τροφίμων είναι μία πολυεπίπεδη νέα επιστήμη. Αποτελείται από προχωρημένες γνώσεις χημείας τροφίμων, μηχανικής τροφίμων και βιολογίας. Τεχνολογία τροφίμων είναι η εφαρμογή της επιστήμης τροφίμων στη βιομηχανία.

Επαγγελματικοί Φορείς
Ο Επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Τεχνολόγων Τροφίμων είναι η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων

πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/Τεχνολογία_τροφίμων

Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στο μενού ή επισκεφτείτε το εκπαιδευτικό ιστολόγιο της εκπαιδευτικού κ. Μυλωνά Ασπασίας.

Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά επιστήμη που αποτελούσε άλλοτε ένα σύνολο εμπειρικών μόνο γνώσεων.

Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.

Αντικείμενο Σπουδών

Ο μαθητής της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις:

  • Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
  • Να γνωρίσει τη διαδικασία της επεξεργασίας , της συντήρησης και τη μεταποίηση των τροφίμων.
  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας μηχανημάτων.
  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες.
  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα.
  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση των τροφίμων

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1426, τ.Β’, 26-4-2017, όπως τροποποιήθηκε με το Φ.Ε.Κ. 2072, τ.Β’, 15-6-2017 τα μαθήματα Ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. καλύπτουν 23 ώρες του ωρολογίου προγράμματος και έχουν ως εξής:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
 Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
 Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
 Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων 2Θ+2Ε
 Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων 2Θ+3Ε
 Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων 2Θ+3Ε
 Ασφάλεια Τροφίμων 2Θ+1Ε

      Θ: Θεωρία      Ε: Εργαστήριο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο των παραπάνω μαθημάτων, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκπαιδευτικό ιστολόγιο του τομέα κάνοντας κλικ εδώ  ή να περιηγηθείτε στην σελίδα του εργαστηρίου κάνοντας κλικ εδώ

Προοπτικές απασχόλησης

Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας, με πτυχίο επιπέδου 4 στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών , με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Α. Στο Δημόσιο τομέα πάντοτε με την εποπτεία και την καθοδήγηση των πτυχιούχων επιστημόνων Α.Ε.Ι. και πτυχιούχων τεχνολόγων Τ.Ε.Ι., μπορεί να εργαστεί:

  • στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα τροφίμων (έλεγχος στην επεξεργασία, στη μεταποίηση, στην παραγωγή και στη συσκευασία των τροφίμων)
  • στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων.

Β. Στον Ιδιωτικό Τομέα:

  •  μπορεί να εκτελεί βασικές εργασίες σε βιομηχανίες τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πάντοτε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και με την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.
  •  σε σύγχρονες βιομηχανίες τροφίμων παραγωγής φυτικών και ζωικών τροφίμων εκτελεί βασικές εργασίες καθαρισμού συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
  •  μπορεί να λειτουργήσει ιδιωτικό κατάστημα πώλησης τροφίμων, μονάδα μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων πάντοτε με τον έλεγχο και την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

O απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ εξεταζόμενος στα μαθήματα:

  • Νέα Ελληνικά
  • Μαθηματικά
  • Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
  • Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

έχει την δυνατότητα να εισαχθεί στις παρακάτω σχολές (ΑΕΙ) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μηχανογραφικό δελτίο 2020) φαίνονται στον παρακάτω πίνακα (συμπεριλαμβάνει και την κοινή ομάδα σχολών για όλους τους τομείς και ειδικότητες).

ΚΩΔ.
ΜΗΧ
ΣΧΟΛΗ/ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΗ ΒΑΣΗ
2019 (90%)
146 Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ Αθήνα 12790
163 Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη 12775
168 Θεάτρου, ΑΠΘ Θεσσαλονίκη 13365
169 Θεατρικών Σπουδών, Πατρών Πάτρα 11900
212 Δασολογίας & Διαχείρισης Περ/ντος & Φ.Πόρων, Θράκης Ορεστιάδα 5345
214 Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχν. Κρήτης Χανιά 11085
273 Γεωπονίας, ΑΠΘ Θεσσαλονίκη 13880
274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγ. & Αγροτ. Περιβ/ντος, Θεσσαλίας Βόλος 11540
275 Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκη 10455
276 Περιβάλλοντος, Αιγαίου Μυτιλήνη 8905
280 Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών Ιωάννινα 15705
284 Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Θεσσαλίας Λάρισα 14725
294 Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής, Χαροκοπείου Αθήνα 17295
323 Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικού Αθήνα 7690
324 Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικού (πρώην Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών) Αθήνα 6895
325 Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικού Αθήνα 15480
326 Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γεωπονικού Αθήνα 8015
327 Αξιοποίησης Φυσ. Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής, Γεωπονικού Αθήνα 10540
328 Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικού Αθήνα 15885
346 Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων, Πατρών Αγρίνιο 5080
353 Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔΠΘ Ορεστιάδα 5930
354 Πολιτισμικής Τεχ/γίας & Επικοινωνίας, Αιγαίου Μυτιλήνη 11385
360 Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβ/ντος, Θεσσαλίας Βόλος 5985
362 Θεατρικών Σπουδών, Πελοποννήσου Ναύπλιον 11720
372 Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Αιγαίου Λήμνος 13715
401 Επιστήμης Φυσ. Αγωγής & Αθλητισμού, ΕΚΠΑ Αθήνα 13910
402 Επιστήμης Φυσ. Αγωγής & Αθλητισμού, ΑΠΘ / Εισαγ. Κατ/νση Σέρρες 11250
403 Επιστήμης Φυσ. Αγωγής & Αθλητισμού, ΑΠΘ / Εισαγ. Κατ/νση Θεσσαλονίκη 15424
404 Επιστήμης Φυσ. Αγωγής & Αθλητισμού, Θράκης Κομοτηνή 10544
405 Επιστήμης Φυσ. Αγωγής & Αθλητισμού, Θεσσαλίας Τρίκαλα 10851
406 Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ Θεσσαλονίκη 13215
407 Μουσικών Σπουδών, Ιονίου ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Κέρκυρα 10620
408 Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ Αθήνα 15520
409 Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Μακεδονίας ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Θεσσαλονίκη 11958
476 Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΔΠΘ Ξάνθη 11430
684 Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Δυτ. Αττικής Αιγάλεω 11035
685 Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών, Δυτ. Αττικής Αιγάλεω 8345
817 Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Γεν.Σειρά Διάφορες 11775
818 Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Γεν.Σειρά Διάφορες 11265
862 Μονίμων Υπαξ/κών Στρατού (Σ.Μ.Υ) – Όπλα Γεν. Σειρά Τρίκαλα 15845
863 Μονίμων Υπαξ/κών Στρατού (Σ.Μ.Υ) – Σώματα Γεν. Σειρά Τρίκαλα 16545
864 Μονίμων Υπαξ/κών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν) Γεν. Σειρά Αθήνα 16210
870 Αστυφυλάκων Γεν. Σειρά Αθήνα 16575
876 Σχολή Πυροσβεστών Γεν. Σειρά Αθήνα 17510
878 ΣΜΥΑ – Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης Γεν. Σειρά Αθήνα 16695
879 ΣΜΥΑ – Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης Γεν. Σειρά Αθήνα 17895
880 ΣΜΥΑ – Κατ/νση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης Γεν. Σειρά Αθήνα 17990
882 Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ΝΕΟ Αθήνα 16985
1001 Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ΕΚΠΑ, ΝΕΟ Ψαχνά 6170
1011 Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου, ΕΚΠΑ, ΝΕΟ Ψαχνά 11570
1061 Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονικού, ΝΕΟ (πρώην Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Στερ. Ελλάδας) Καρπενήσι 5115
1242 Γεωπονίας, Ιωαννίνων, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Ηπείρου) Άρτα 7965
1276 Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών, Πατρών, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας) Μεσολόγγι 4835
1277 Επιστήμης Βιοσυστημάτων & Γεωργικής Μηχανικής, Πατρών, ΝΕΟ Μεσολόγγι 9050
1278 Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Πατρών, ΝΕΟ Αγρίνιο 7445
1279 Γεωπονίας, Πατρών, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας) Αμαλιάδα 6515
1280 Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Πατρών, ΝΕΟ Μεσολόγγι 5855
1287 Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πατρών, ΝΕΟ (πρώην Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων) Αγρίνιο 10955
1391 Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Αιγαίου, ΝΕΟ (πρώην Επιστημών της Θάλασσας) Μυτιλήνη 8435
1422 Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Θεσσαλίας, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Θεσσαλίας) Λάρισα 9985
1424 Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, Θεσσαλίας, ΝΕΟ (πρώην Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΤΕ, ΤΕΙ Θεσσαλίας) Καρδίτσα 6555
1426 Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, Θεσσαλίας, ΝΕΟ (πρώην Διατροφής & Διαιτολογίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας) Τρίκαλα 15010
1428 Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Θεσσαλίας, ΝΕΟ Λάρισα 6780
1429 Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Θεσσαλίας, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας) Καρδίτσα 10665
1434 Περιβάλλοντος, Θεσσαλίας, ΝΕΟ Λάρισα 9750
1452 Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Ιονίου, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων) Αργοστόλι 6140
1453 Περιβάλλοντος, Ιονίου, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕ, ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων / Εισαγωγική Κατεύθυνση) Ζάκυνθος 8930
1511 Γεωπονίας, Πελοποννήσου, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Πελοποννήσου) Καλαμάτα 6910
1512 Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Πελοποννήσου, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Πελοποννήσου) Καλαμάτα 7180
1516 Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας, Πελοποννήσου, ΝΕΟ Καλαμάτα 14595
1552 Γεωπονίας, Δυτ. Μακεδονίας, ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας) Φλώρινα 8805
1613 Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΝΕΟ (πρώην Διατροφής & Διαιτολογίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) Θεσσαλονίκη 16380
1632 Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΝΕΟ (πρώην Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Ανατ. Μακεδ. & Θράκης) Δράμα 6090
1633 Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας, ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΝΕΟ (πρώην Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών, ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης) Δράμα 6390
1634 Γεωπονίας, ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) Θεσσαλονίκη 10890
1635 Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, ΔΙ.ΠΑ.Ε., ΝΕΟ (πρώην Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) Θεσσαλονίκη 12440
1653 Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΝΕΟ (πρώην Διατροφής & Διαιτολογίας, ΤΕΙ Κρήτης) Σητεία 14260
1657 Γεωπονίας, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΝΕΟ (πρώην Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Κρήτης) Ηράκλειο 8890

 Επιπλέον ο απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος μπορεί  να παρακολουθήσει την τάξη μαθητείας.

Εκτός αυτών θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: μάγειρας, αρτοποιός-ζαχαροπλάστης, τυροκόμος, οινολόγος, κρεοπώλης, τεχνικός ελέγχου ποιότητας τροφίμων,  κτλ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση