Στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου λειτουργεί μόνο η ειδικότητα του τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών.
Τεχνολογία τροφίμων
Κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης της επιστήμης αυτής είναι η επεξεργασία των τροφίμων, δηλαδή η μελέτη της συντήρησης, συσκευασίας, μεταφοράς και διακίνησης με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων και μεθόδων παραγωγής νέων ειδών τροφίμων.
Επίσης ένας άλλος τομέας διερεύνησης της Τεχνολογίας τροφίμων είναι και η μελέτη των μεταβολών των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων που προκαλούνται τόσο στις πρώτες ύλες παραγωγής τους όσο και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά την εφαρμογή μεθόδων κατεργασίας, επεξεργασίας, συντήρησης, διακίνησης, συσκευασίας, ακόμη και μεταφοράς.
Τα τρόφιμα ανάλογα της προέλευσής τους (ζωικά ή φυτικά) παρουσιάζουν διάφορες ιδιομορφίες στις τεχνολογικές εφαρμογές όπως στην ψύξη, θέρμανση, κάπνιση, αλάτιση κ.λπ., με συνέπεια τη διαφορετική συμπεριφορά, (μεταβολές), στις τεχνικές αυτές. Για το λόγο αυτό η Τεχνολογία τροφίμων διακρίνεται σε δύο βασικούς τομείς, στην:
- Τεχνολογία τροφίμων φυτικής προέλευσης, και στην
- Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Οι επιμέρους αυτοί τομείς διακρίνονται στη συνέχεια σε ιδιαίτερους κλάδους όπως π.χ. τεχνολογία κρέατος, τεχνολογία γάλακτος, τεχνολογία αλιευμάτων, τεχνολογία οινοποιίας κ.λπ. Βασικοί τομείς της επιστήμης αυτής είναι η Χημεία τροφίμων, η Μικροβιολογία Τροφίμων και η Μηχανική Τροφίμων.
Χάρη των επιτευγμάτων της επιστήμης αυτής η αξιοποίηση της πρωτογενούς γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κρίνεται σήμερα πλήρης, περισσότερο από ποτέ, επιτυγχάνοντας έτσι τον αρχικό στόχο μελέτης του αντικειμένου.
Ιστορική αναδρομή
Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.
Ορίζοντας την τεχνολογία τροφίμων
Η επιστήμη των τροφίμων είναι μία πολυεπίπεδη νέα επιστήμη. Αποτελείται από προχωρημένες γνώσεις χημείας τροφίμων, μηχανικής τροφίμων και βιολογίας. Τεχνολογία τροφίμων είναι η εφαρμογή της επιστήμης τροφίμων στη βιομηχανία.
Επαγγελματικοί Φορείς
Ο Επαγγελματικός φορέας των Ελλήνων Τεχνολόγων Τροφίμων είναι η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων
πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/Τεχνολογία_τροφίμων
Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στο μενού ή επισκεφτείτε το εκπαιδευτικό ιστολόγιο της εκπαιδευτικού κ. Μυλωνά Ασπασίας.
Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά επιστήμη που αποτελούσε άλλοτε ένα σύνολο εμπειρικών μόνο γνώσεων.
Η ανθρωπότητα έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων εδώ και αιώνες. Από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων (τυριού, κρασιού, μπίρας κ.α.) παστών τροφίμων, ακόμα και το μαγείρεμα της τροφής αποτελούσε εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων έδινε ένα ασφαλέστερο τρόφιμο, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που οργανοληπτικά ήταν πιο επιθυμητό.
Αντικείμενο Σπουδών
Ο μαθητής της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις:
- Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
- Να γνωρίσει τη διαδικασία της επεξεργασίας , της συντήρησης και τη μεταποίηση των τροφίμων.
- Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας μηχανημάτων.
- Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες.
- Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα.
- Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση των τροφίμων
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1426, τ.Β’, 26-4-2017, όπως τροποποιήθηκε με το Φ.Ε.Κ. 2072, τ.Β’, 15-6-2017 τα μαθήματα Ειδικότητας που παρακολουθούν οι μαθητές και μαθήτριες της ειδικότητας του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών στη Γ’ τάξη του Ημερησίου ΕΠΑ.Λ. καλύπτουν 23 ώρες του ωρολογίου προγράμματος και έχουν ως εξής:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις | 3Θ |
Αρχές Βιολογικής Γεωργίας | 3Θ |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
Ασφάλεια Τροφίμων | 2Θ+1Ε |
Θ: Θεωρία Ε: Εργαστήριο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο των παραπάνω μαθημάτων, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκπαιδευτικό ιστολόγιο του τομέα κάνοντας κλικ εδώ ή να περιηγηθείτε στην σελίδα του εργαστηρίου κάνοντας κλικ εδώ
Προοπτικές απασχόλησης
Ο απόφοιτος του τομέα Γεωπονίας, με πτυχίο επιπέδου 4 στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών , με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό.
Α. Στο Δημόσιο τομέα πάντοτε με την εποπτεία και την καθοδήγηση των πτυχιούχων επιστημόνων Α.Ε.Ι. και πτυχιούχων τεχνολόγων Τ.Ε.Ι., μπορεί να εργαστεί:
- στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα τροφίμων (έλεγχος στην επεξεργασία, στη μεταποίηση, στην παραγωγή και στη συσκευασία των τροφίμων)
- στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων.
Β. Στον Ιδιωτικό Τομέα:
- μπορεί να εκτελεί βασικές εργασίες σε βιομηχανίες τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πάντοτε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και με την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.
- σε σύγχρονες βιομηχανίες τροφίμων παραγωγής φυτικών και ζωικών τροφίμων εκτελεί βασικές εργασίες καθαρισμού συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
- μπορεί να λειτουργήσει ιδιωτικό κατάστημα πώλησης τροφίμων, μονάδα μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων πάντοτε με τον έλεγχο και την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι.
-
Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
O απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ εξεταζόμενος στα μαθήματα:
- Νέα Ελληνικά
- Μαθηματικά
- Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
- Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
έχει την δυνατότητα να εισαχθεί στις παρακάτω σχολές (ΑΕΙ) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μηχανογραφικό δελτίο 2020) φαίνονται στον παρακάτω πίνακα (συμπεριλαμβάνει και την κοινή ομάδα σχολών για όλους τους τομείς και ειδικότητες).
Επιπλέον ο απόφοιτος του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος μπορεί να παρακολουθήσει την τάξη μαθητείας.
Εκτός αυτών θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: μάγειρας, αρτοποιός-ζαχαροπλάστης, τυροκόμος, οινολόγος, κρεοπώλης, τεχνικός ελέγχου ποιότητας τροφίμων, κτλ