Ανοίγει το Σχολείο…

Αγαπητά μας παιδιά, δάσκαλοι και γονείς,
σ
ας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία, δημιουργία και πρόοδο για όλους!

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αρχίζει η σχολική χρονιά,
άνοιξε πάλι το σχολείο.
Τέλειωσαν, πάνε οι διακοπές,
τώρα στο μάθημα, βιβλίο και θρανίο.

Οι δάσκαλοι, η τάξη μας,
οι φίλοι, οι συμμαθητές μας
και όλες οι καλές στιγμές
ξανά μες στις αγνές καρδιές μας.

Γλώσσα και Μαθηματικά,
Θρησκευτικά, Ιστορία,
Εικαστικά και Μουσική,
το χέρι σήκωσα Κυρία!

Μελέτη περιβάλλοντος,
στη Φυσική ξεφτέρια,
άσσοι στην πληροφορική,
Γυμναστική στα πόδια και τα χέρια.

Δρομπόνης Σωτήριος
Μέγαρα Αττικής 16/9/2024

 

 

 

 

 

 

Κανόνες συμπεριφοράς στο Σχολείο για να μη μας συμβεί κάποιο… ατύχημα

Εμείς, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, εργαστήκαμε κατά ομάδες κι ύστερα από … πολλή συζήτηση και μελέτη γράψαμε ορισμένους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλα τα παιδιά στο σχολείο για να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Βέβαια, το δύσκολο δεν ήταν να βρούμε τους κανόνες αλλά να τους τηρούμε γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, με την ταχύτητα και την ορμή που διαθέτουμε στην ηλικία του Δημοτικού, πολλές φορές τους ξεχνάμε ή τους παραβλέπουμε με αποτέλεσμα τα γνωστά ατυχήματα. Τότε έχουμε κλάματα, πόνο, καυγάδες, παρεξηγήσεις, παράπονα γονιών, φωνές δασκάλων κλπ.
Τέλος πάντων, ας προσπαθούμε όλοι να τηρούμε τους παρακάτω κανονισμούς για να αποφεύγονται, όσο γίνεται, τα ατυχήματα και να είμαστε όλοι χαρούμενοι κάθε σχολική μέρα…

ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ
(Αν την κάνουμε, μπράβο μας! Ωραία τα καταφέραμε…)

α1
1. Όταν χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα, βγαίνουμε αργά από την τάξη μας χωρίς να τρέχουμε ή να σπρώχνουμε τους άλλους.
2. Στο διάλειμμα παίζουμε προσεκτικά για να μη χτυπήσουμε άλλα παιδιά και ιδιαίτερα το πιο μικρά.
3. Στα παιχνίδια την ώρα της Γυμναστικής δεν κάνουμε ζαβολιές.
4. Στο κυλικείο περιμένουμε να ψωνίσουμε με τη σειρά μας.
5. Τα σκουπίδια μας τα ρίχνουμε στους κάδους και τα καλαθάκια κι όχι στο πάτωμα ή στην αυλή.
6. Δεν σκαρφαλώνουμε στα κάγκελα της μάντρας του σχολείου.
7. Ανεβοκατεβαίνουμε σιγά τις σκάλες.
8. Δεν πετάμε νερά ή σκουπίδια στο πάτωμα.
9. Παίζουμε μπάλα μόνο στην ώρα της γυμναστικής.
10. Οι μεγαλύτεροι παίζουν σε διαφορετικό χώρο από τα νήπια ή ακόμα και τα πρωτάκια.
11. Λύνουμε τις διαφορές μας με διάλογο κι όχι με βρισιές, χτυπήματα και …κλοτσιές.
12. Προσέχουμε τα λόγια μας.
13. Μιλάμε ωραία στους συμμαθητές μας.
14. Ακούμε τους δασκάλους που έχουν εφημερία.
15. Όταν βρέχει καθόμαστε μέσα στο σχολείο και δε γυρίζουμε στην αυλή έστω και με ομπρέλα.
16. Δε βάζουμε το μολύβι στο μάτι του συμμαθητή μας.

 

ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ
ν την κάνουμε, την πατήσαμε…)
α2
1. Πετάμε αντικείμενα σε συμμαθητές μας.
2. Πηγαίνουμε δίπλα στο νηπιαγωγείο την ώρα του διαλείμματος.
3. Πειράζουμε πράγματα του σχολείου (μεταλλικά αντικείμενα, μπρίζες κλπ.)
4. Βγαίνουμε τρέχοντας από την αίθουσα, μόλις χτυπήσει το κουδούνι.
5. Σπρωχνόμαστε στην ουρά περιμένοντας να ψωνίσουμε στο κυλικείο.
6. Παίζουμε βίαια παιχνίδια στο διάλειμμα.
7. Αντιμιλάμε στους δασκάλους της εφημερίας που μας δίνουν οδηγίες για την ασφάλειά μας.
8. Παίζουμε κυνηγητό στο διάλειμμα σε χώρο που παίζουν και μικρότεροι μαθητές.
9. Παίζουμε ποδόσφαιρο με πλαστικά μπουκάλια που τα έχουμε γεμίσει χώμα.
10. Δέρνουμε παιδιά.
11. Βάζουμε τρικλοποδιές.
12. Κοροϊδεύουμε συμμαθητές μας.
13. Καταστρέφουμε τα φυτά του κήπου ή τα λουλούδια στις γλάστρες που βρίσκονται στους διαδρόμους ή στις αίθουσες του σχολείου.
14. Δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και δε ζητάμε συγγνώμη όταν φταίμε.
15. Λέμε ψέματα στους συμμαθητές και τους δασκάλους μας.

Εκφοβισμός και βία στο σχολείο (school bullying)

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

 Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Ένα σημείο το οποίο χρήζει διευκρίνισης είναι ότι όλες οι μορφές μαθητικής επιθετικότητας δεν αποτελούν εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

Η επιθετικότητα, η οποία αποτελεί οικουμενικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, δεν στοχεύει πάντα στην εμπρόθετη και επαναλαμβανόμενη τρομοκράτηση των «αδύναμων» και συνεπώς δεν αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις μορφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, η έκφραση επιθετικότητας στα πλαίσια κάποιου παιχνιδιού εξαιτίας μιας διαφωνίας, δεν αποτελεί αναγκαστικά μορφή εκφοβισμού.

Επίσης, η επιθετικότητα μπορεί να μετασχηματιστεί σε μορφές συμπεριφοράς κοινωνικά αποδεκτές, όπως είναι η διεκδικητικότητα, η πρωτοβουλία, το θάρρος της γνώμης, η δημιουργικότητα, η επιθυμία για μάθηση. Στις περιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο, η επιθετικότητα και η δύναμη (σωματική, ψυχολογική ή κοινωνική) διαστρεβλώνονται, γίνονται μέσο επιβολής και μάλιστα ένας τρόπος συσχέτισης με τους άλλους σε δυαδικό και ομαδικό επίπεδο.

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

• Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

• Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

• Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

• Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.

• Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.

• Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.

• Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Στα πλαίσια της πρόληψης έχουν εφαρμοστεί κάποια προγράμματα κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας (π.χ. Νορβηγικό μοντέλο Dan Olweus, φινλανδικό μοντέλο KIVAKOULOU, στην Ελλάδα το πρόγραμμα της  Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Stop στην ενδοσχολική βία» κ.α.).

Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Κάποιες αποτελεσματικές πρακτικές, σε επίπεδο σχολείου και τάξης, για εφαρμογή μιας στρατηγικής ενάντια στη βία, είναι:

• σε επίπεδο σχολείου:

Σύνταξη Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό & την ενδοσχολική βία.
Σύνταξη Διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία: δικαιώματα-υποχρεώσεις-καθήκοντα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Αύξηση της επίβλεψης του σχολικού χώρου.
Ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας.

• σε επίπεδο τάξης:

Συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Συζήτηση για τις επιπτώσεις του εκφοβισμού.
Ενημέρωση σχετικά με το γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο.
Τρόποι & προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση από τους μαθητές: σύνταξη των κανόνων της τάξης ενάντια στη βία.
Παροχή βοήθειας από μαθητές σε άλλους, για την επίλυση των συγκρούσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκφοβισμό.
Προαγωγή των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων.
Παροχή ευκαιριών για θετική έκφραση της επιθετικότητας (π.χ. μέσω των αθλημάτων).

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει ρόλο και ευθύνη για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ο βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, σχετίζεται τόσο με την ιδιότητά του, όσο και με τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την ένταση του περιστατικού εκφοβισμού. Άλλος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του διευθυντή του σχολείου, άλλος του δασκάλου, άλλος των συμμαθητών, άλλος των γονιών.

Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν σε ένα πλαίσιο παράλληλων δράσεων, διότι, αφού η αιτιολογία του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντική και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη.

Άμεσες Δράσεις:

• Διευθυντής:

Καταγράψτε το περιστατικό, δίνοντας πληροφορίες για το πού και πότε συνέβη το περιστατικό, για το ποιοι συμμετείχαν, ποιοι παρατηρούσαν, τι μορφή εκφοβισμού ασκήθηκε και περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε.
Διατηρήστε αρχείο καταγραφής των περιστατικών, ώστε να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη.
Προσδιορίστε αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παραβίασης των κανόνων ενάντια στη βία.
Αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εκφοβιστική συμπεριφορά, επικοινωνήστε με τους γονείς του παιδιού τηλεφωνικά και κανονίστε μια συνάντηση για να συζητήσετε.
Καθορίστε τις συνέπειες για το παιδί που εκφοβίζει, ύστερα από τη συζήτηση με τους γονείς, το παιδί που εκφοβίζει, τα παιδιά-υποστηρικτές του παιδιού που εκφοβίζει, και τη Σχολική Επιτροπή.
Σχεδιάστε τον τρόπο παρακολούθησης του προβλήματος ώστε να έχετε εποπτεία της εξέλιξης της κατάστασης.

• Εκπαιδευτικοί:

Μιλήστε στο παιδί που εκφοβίζεται και ακούστε με προσοχή και σοβαρότητα αυτά που έχει να σας πει. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα για να το προστατεύσετε και ότι είστε διαθέσιμος να παράσχετε κάθε δυνατή βοήθεια. Πείτε στο παιδί, να σας κρατά ενήμερο σχετικά με οποιαδήποτε εξέλιξη.
Συζητήστε με τους γονείς του παιδιού, εκφράστε τις ανησυχίες σας και δείξτε ότι είστε αποφασισμένος να αναλάβετε δράση.
Εξακριβώστε ποιο παιδί είναι αυτό που εκφοβίζεται ή αυτό που εκφοβίζει.
Εξακριβώστε αν υπάρχει ομάδα παιδιών η οποία ενθαρρύνει ή/και υποστηρίζει το παιδί που εκφοβίζει.
Οδηγήστε το παιδί που εκφοβίζει στο γραφείο του Διευθυντή και συζητήστε σοβαρά μαζί του για το περιστατικό.
Υποστηρίξτε το παιδί που εκφοβίζεται σε συνεργασία με τον Διευθυντή.

• Συμμαθητές μέσα στην τάξη:

Προσδιορίστε ποιοι συμμαθητές σας ήταν παρόντες στο περιστατικό εκφοβισμού.
Ξεκαθαρίστε αν συμμετείχαν ως ουδέτεροι παρατηρητές ή αν ενθάρρυναν το παιδί που εκφοβίζει.
Συζητήστε μαζί τους για το ποια θα ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά σε μια τέτοια περίπτωση (π.χ. να μιλήσουν σε κάποιον ενήλικα για να βοηθήσει) και για το ποιες ευθύνες έχουν όταν παρατηρούν να συμβαίνει περιστατικό εκφοβισμού.
Συζητήστε σχετικά με το τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφευχθεί ο εκφοβισμός και να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμμαθητές τους.

Κάποια μοντέλα συνομηλίκων, που αποτελούν στρατηγικές αντιμετώπισης των περιστατικών εκφοβισμού από μαθητές προς μαθητές στο πλαίσιο του σχολείου, είναι επιγραμματικά:

Η προσέγγιση που δεν εστιάζει στο φταίξιμο.
Προσεγγίσεις υποστήριξης μεταξύ των συνομηλίκων.
Το μοντέλο του «συνομηλίκου πρότυπο».
Το μοντέλο της «συμβουλευτικής μεταξύ συνομηλίκων».
Το μοντέλο της «Διαμεσολάβησης».

• Γονείς παιδιού που εκφοβίζεται:

Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε.
Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του.
Παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού σας.
Αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.

• Γονείς παιδιού που εκφοβίζει:

Συζητήστε με τον Διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό εκφοβισμού που προκλήθηκε από το παιδί σας.
Συνεργαστείτε με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού σας σχετικά με τη βία.
Συνεργαστείτε με τον Διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού σας για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.
Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης και συνεργαστείτε στενά με το σχολείο.
Παρατηρήστε αν το παιδί σας εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες ή εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με τα παιδιά της γειτονιάς ή και με εσάς στο σπίτι.
Μιλήστε γι’ αυτά στο Διευθυντή και το δάσκαλο της τάξης και συνεργαστείτε μαζί τους για να πάρετε βοήθεια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες άμεσες δράσεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης στις οποίες μπορεί να προβεί το σχολείο, από μόνες τους όμως δε μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, στο οποίο να συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για ποιούς λόγους ένα παιδί μπορεί να δέχεται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο;

Πάρα πολλοί μαθητές σε όλο τον κόσμο δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει κάτι λανθασμένο που να δικαιολογεί την εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών εναντίον τους. Πολλές φορές στόχος γίνεται το «διαφορετικό», το οποίο μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα, είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό.

Για παράδειγμα το χρώμα του δέρματος, το θρήσκευμα, η εθνικότητα, το φύλο, το βάρος, η σχολική επίδοση, η κοινωνική συστολή. Με την έννοια αυτή ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών σε κάποια φάση της ζωής του και συνεπώς το συγκεκριμένο φαινόμενο μας αφορά όλους.

Εξάλλου, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που έχει το κάθε παιδί και γενικότερα ο κάθε άνθρωπος είναι και αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό μεταξύ δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Για ποιους λόγους ένας μαθητής αναπτύσσει εκφοβιστικές και βίαιες συμπεριφορές;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν ώστε ένα παιδί να εκδηλώνει επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές. Η εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα πολυποίκιλων εμπειριών και ερεθισμάτων στα οποία έχει εκτεθεί, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, το παιδί που εκφοβίζει κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής του πορείας.

Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί σε άλλο χώρο ή χρόνο να ήταν ή και να είναι ακόμα και τώρα αποδέκτες εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών. Οι μαθητές συχνά εκφοβίζουν για να νιώσουν ανώτεροι από τους άλλους καθώς αντλούν ισχύ και δύναμη από τη συγκεκριμένη μορφή συμπεριφοράς.

Επίσης, μέσα από την εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών μπορεί να στοχεύουν στο να τραβήξουν την προσοχή, να τύχουν αποδοχής και να γίνουν περισσότερο δημοφιλείς από ότι ήταν στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν γίνονται περισσότερο δημοφιλείς, αλλά αντίθετα η πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας τους φοβάται και προσπαθεί να τους αποφύγει. Ακόμα, οι μαθητές που εκφοβίζουν σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να μεταφέρουν το έλλειμμα χαράς που νιώθουν στους άλλους.

Ένα άλλο στοιχείο που συνδέεται με την εκδήλωση εκφοβιστικών συμπεριφορών είναι και τα συναισθήματα ζήλιας που μπορεί να νιώθει το παιδί που εκφοβίζει για τον αποδέκτη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Οι μαθητές που εκφοβίζουν στοχεύουν στη «διαφορετικότητα» του άλλου για να τον κάνουν να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του και να τον απαξιώσουν.

Η εκδήλωση, όμως, εκφοβιστικών συμπεριφορών δεν έχει ως αίτιο τη «διαφορετικότητα» του παιδιού που εκφοβίζεται, αλλά αντίθετα έχει ως σημείο εκκίνησης τα παιδιά που εκφοβίζουν και τα οποία μπορεί να έχουν κακοποιηθεί, να έχουν συναισθήματα ζήλιας, ανασφάλειας, και δυστυχίας και να μεγαλώνουν σε ένα απορριπτικό και βίαιο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζει η ενσυναίσθηση και η αποδοχή.

Ποια είναι η συχνότητα του προβλήματος;

Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφορών ερευνών δείχνουν ότι:

• Το 10-15 % των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών εκφοβισμού και βίας στο σχολείο.

• Οι μαθητές που ασκούν εκφοβισμό και βία στο σχολείο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.

• Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.

• Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.

• Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.

• Οι μισοί από τους μαθητές που δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

Ποια είναι τα βασικά γνωρίσματα των πράξεων εκφοβισμού και βίας στο σχολείο;

Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που έχει σημαντικές και χρόνιες επιπτώσεις σε σημαντικό ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού.

Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί πως το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο δεν αποτελεί φυσιολογική φάση της αναπτυξιακής πορείας την οποία οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να διαβούν για να ωριμάσουν και να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής. Κεντρικά γνωρίσματα, η παρουσία των οποίων οδηγεί στο να χαρακτηριστεί μια συμπεριφορά ως εκφοβιστική και βίαιη στο χώρο του σχολείου, είναι:

i) Η ανισορροπία της δύναμης: Οι μαθητές που εκφοβίζουν χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να ελέγξουν ή να προκαλέσουν πόνο, ενώ οι μαθητές που εκφοβίζονται έχουν μεγάλη δυσκολία να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους.

ii) Η πρόθεση πρόκλησης πόνου: ενέργειες που συμβαίνουν χωρίς να έχουν στόχο να προκαλέσουν σωματικό ή ψυχικό πόνο δεν αποτελούν εκφάνσεις του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

iii) Επανάληψη: Τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας στο σχολείο έχουν σταθερούς αποδέκτες, οι οποίοι εκφοβίζονται κατ’ εξακολούθηση από συγκεκριμένους συμμαθητές τους ή συγκεκριμένες ομάδες συμμαθητών τους.

Ποια σημάδια θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις ότι ένας μαθητής έχει εμπλοκή σε περιστατικά εκφοβισμού;

Υπάρχουν μια σειρά από σημάδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη ότι ένας μαθητής έχει εμπλοκή σε περιστατικά εκφοβισμού και βίας στο σχολείο είτε ως εκφοβιζόμενος είτε ως εκφοβιστής. Παράλληλα όμως, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί κανείς σε λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς τα συγκεκριμένα σημάδια αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις, μιας και δεν συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

Ενδείξεις ότι ένας μαθητής εκφοβίζεται στο χώρο του σχολείου:

• Επιστρέφει στο σπίτι με σκισμένα ρούχα ή χωρίς να έχει μαζί όλα τα ρούχα του ή έχοντας χάσει κάποια από τα πράγματά του.

• Αναφέρει πως χάνει αντικείμενα όπως βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα και κοσμήματα.

• Έχει ανεξήγητους τραυματισμούς.

• Παραπονείται συχνά ότι έχει πονοκέφαλο ή στομαχόπονο ή ότι νιώθει άρρωστος.

• Έχει δυσκολία με τον ύπνο και βλέπει συχνά άσχημα όνειρα.

• Παρουσιάζει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες.

• Προκαλεί αυτοτραυματισμούς.

• Δεν έχει διάθεση να επικοινωνήσει με συμμαθητές του.

• Δεν συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με συμμαθητές του.

• Χάνει το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα και εμφανίζει απότομη ή σταδιακή πτώση της επίδοσής ου στο σχολείο.

 • Είναι λυπημένος, μελαγχολικός, θυμωμένος, αγχωμένος όταν βρίσκεται στο χώρο της κατοικίας του.

• Εκφράζει απαξιωτικές σκέψεις για τον εαυτό του.

• Έχει λιγότερους φίλους από ό,τι συνήθιζε να έχει στο παρελθόν.

• Αποφεύγει να πάει σε συγκεκριμένα μέρη.

• Αντιδρά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθιζε στο παρελθόν.

Ενδείξεις ότι ένας μαθητής εκφοβίζει στο χώρο του σχολείου:

• Εκδηλώνει συχνά βίες συμπεριφορές.

• Εμπλέκεται σε σωματικούς ή λεκτικούς καυγάδες με άλλους.

• Έχει στην κατοχή του χρήματα ή νέα αντικείμενα, ο τρόπος απόκτησης των οποίων δεν είναι εύκολα εξηγήσιμος.

• Με ευκολία κατηγορεί άλλους.

• Δεν αποδέχεται τις ευθύνες που απορρέουν από τις πράξεις του.

• Έχει στενούς φίλους που εκδηλώνουν επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου.

Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές εκφοβισμού και βίας στο σχολείο και όλες επιφέρουν σωματικό ή/και ψυχικό πόνο.

Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα, σπρωξίματα ή με το αναγκάζεις κάποιον να κάνει κάτι παρά την αντίθετη θέλησή του. Επίσης, ο εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί με βρισιές ή απειλές, με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, με τη διάδοση κακόβουλων φημών ή με ρατσιστικές συμπεριφορές οι οποίες στοχεύουν στο στιγματισμό της διαφορετικότητας.

Ο ρατσιστικός εκφοβισμός περιλαμβάνει τη διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης ή και της οικονομικής κατάστασης κάποιου μαθητή. Παιδιά που έχουν χρόνια νοσήματα ή κάποια σωματική αναπηρία, όπως επίσης και παιδιά παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ρατσιστικής συμπεριφοράς που παρατηρείται συχνά στις μέρες μας είναι ο εκφοβισμός παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, που αποτελούν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Ακόμα, εκφοβισμός μπορεί να σημαίνει το να νιώθει κάποιος ανασφαλής ή φοβισμένος, να αποκλείεται από παιχνίδια και να τον κάνεις να νιώθει πως είναι ασήμαντος.

Η πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, ο οποίος παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολικού πλαισίου. O ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα, όπως για παράδειγμα τα μηνύματα τύπου MMS και SMS, και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να στοχεύει στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, ένα φαινόμενο που το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της ιδιαίτερης δημοφιλίας που έχει μεταξύ των μαθητών η συμμετοχή σε διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας Facebook.

(Πηγή: Δίκτυο κατά της βίας στο Σχολείο)

 

http://www.antibullyingnetwork.gr/page.aspx?id=104&main_menu=263&parent_id=161)

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Οι δυσκολίες στο σχολείο είναι πολλές. Τα μαθήματα, τα πολλά παιδιά…. πολλά θέματα μπορεί να προκύψουν. Είμαστε στο σχολείο όμως και αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Απλά να θυμάσαι:

1. Για αυτό που συμβαίνει δεν φταις εσύ. Δεν υπάρχει καμία πραγματική αιτία για να σε χτυπήσει κάποιος ή για να μιλήσει άσχημα για σένα.

2. Πολλά παιδιά στα σχολεία βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.

3. Είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας. Δεν ντρεπόμαστε εμείς για κάτι άσχημο που έκανε κάποιος άλλος.

4. Εάν μας συμβεί κάτι το μοιραζόμαστε με τους δασκάλους και τους γονείς μας. Αυτό δε σημαίνει ότι μαρτυράμε το άλλο παιδί αλλά ότι βοηθάμε τον εαυτό μας.

5. Οι δυσκολίες δεν εξαφανίζονται ποτέ από μόνες τους. Εάν συμβεί μια φορά είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί.

6. Η απομόνωση δεν είναι η λύση. Και άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ενοχληθεί από τη συμπεριφορά εκφοβισμού. Μοιράσου την εμπειρία σου.

7. Η αδιαφορία δεν είναι λύση. Η δράση ναι.

8. Το να απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο, δεν θα σε βοηθήσει. Απλά θα κάνεις κάτι που έτσι και αλλιώς σε ενοχλεί.

9. Είσαι πολύ σημαντικός για πολλούς ανθρώπους. Εάν κοιτάξεις γύρω σου θα τους βρεις, και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν.

10. Κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, για να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο.

(Πηγή: http://www.e-abc.eu/)

Οικοσύστημα του κήπου του Σχολείου μας

Με την τάξη μας μελετήσαμε μέρος του οικοσυστήματος του κήπου του Σχολείου μας. Βρήκαμε άβια και έμβια στοιχεία και πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Διαπιστώσαμε την αξία και τη σπουδαιότητα του κήπου στο σχολείο και τη σχολική ζωή. Τα μεγάλα ερωτήματα που προέκυψαν από τη μελέτη αυτή είναι: 1) Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε το οικοσύστημα αυτό ώστε να είναι υγιές και να μας προσφέρει τα οφέλη του; 2) Πώς θα διδάξουμε όλους όσους ζουν μέσα στο σχολείο  (μαθητές, δάσκαλοι) να το προσέχουν και να το αγαπούν περισσότερο αποφεύγοντας π.χ. να πετούν σκουπίδια ή να κόβουν τα φυτά;

Οικοσύστημα τμήματος κήπου του σχολείου μας

Στοιχεία του οικοσυστήματος που δεν έχουν ζωή (άβια): χώμα, φως, νερό, πετραδάκια, βρύσες, τσιμέντο, κάγκελα, λαστιχένιες σωλήνες νερού, χαρτιά, σάπια φύλλα δένδρων πεσμένα στο έδαφος, περιτύλιγμα τσίχλας, αλουμινόχαρτο, καλαμάκι πλαστικό, γυαλί, σπασμένος χάρακας, πλαστική ετικέτα, κομμάτια καθρέφτη, μεταλλικά κέρματα, μολύβι, πλαστικά αυτοκόλλητα, αποτσίγαρα, κουμπιά, σίδερα, πλαστικές μπαλίτσες, πλαστικό κουταλάκι, μεταλλικό φύλλο, τσίχλα, ξυλάκι παγωτό, φελιζόλ, κόκαλα νεκρών ζώων, κέλυφος από σαλιγκάρι, πλαστικά περιτυλίγματα, μικρά πλαστικά σφαιρίδια,…
Στοιχεία του οικοσυστήματος που έχουν ζωή (έμβια): ελιά, πεύκο, δάφνη, μανταρινιά, περικοκλάδα, κυπαρίσσι, πυράκανθος (αγκαθωτό), κληματαριά, τριανταφυλλιά, φίκος, μικρά χόρτα, άνθρωποι, μυρμήγκια, σαλιγκάρια, πασχαλίτσες, σαρανταποδαρούσα, σπουργίτι, σπίνος, καρακάξα, δεκαοχτούρα…
Ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες: κατασκευή κήπου, φύτεμα δένδρων, βρύσες, μαρμάρινο παγκάκι, σιδερένια κάγκελα, τσιμεντένιος τοίχος, λαστιχένιες σωλήνες, μόλυνση και καταστροφή του οικοσυστήματος με διαφόρων ειδών σκουπίδια (βλ. παραπάνω)

Παρακολουθήστε το παρακάτω videoπου αναρτήσαμε στο YouTube
και θα καταλάβετε περισσότερα…

Σχολείο – Βιβλιοθήκη – Οι 10 κατηγορίες ταξινόμησης βιβλίων με το σύστημα Dewey

Όταν η Εκπαίδευση, το Σχολείο, οι Δάσκαλοι και οι Μαθητές
χρησιμοποιούν το μαγικό, πολύτιμο, ωραίο κινητό
η μάθηση γίνεται απόλαυση, χαρά, δημιουργία και πρόοδος
πρώτα για τους ίδιους κι έπειτα για όλη την κοινωνία.

magiko-kinito.jpg

-Ωραίο το καινούριο σου κινητό.
Πιάνει παντού;

-Βέβαια, είναι μαγικό!
Κάνεις πολλούς συνδυασμούς
στα μαγικά κουμπιά που έχει
και πιάνεις όλα τα θέματα
που η καρδιά σου θέλει.

Απ’ το Θεό και το γαλάζιο Του, ψηλό ουρανό
μέχρι της θάλασσας τα βάθη.
Aπό τη δύση μέχρι την ανατολή
και από Βόρειο Πόλο μέχρι Ανταρκτική.
Επικοινωνείς μ’ ανθρώπους,
ζώα, ζουζούνια και φυτά,
άψυχα πράγματα και άστρα μακρινά.
Με τη χαρά, τη λύπη και τη μοναξιά,
τη θαυμαστή αγάπη
και την αγνή, χρυσή καρδιά.
Τη γνώση, τη βοήθεια
και την απλή, καλή συνήθεια.

Κάνε Θεέ μου από ψηλά
να λειτουργούνε πάντα και σωστά
– για τα παιδιά της γης –
αυτά τα μαγικά, πολύτιμα, ωραία κινητά.

…/…

Πατήστε όλα τα κουμπιά
με διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά:

ΕΜΠΝΕΥΣΗ
ΦΑΝΤΑΣΙΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
ΧΙΟΥΜΟΡ
ΑΠΛΟΤΗΤΑ
ΓΝΩΣΗ
ΑΓΑΠΗ
ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
ΣΟΦΙΑ

Sotirios


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

Dimotiki Bibliouiki Megarov

Η δημοτική βιβλιοθήκη Μεγάρων χτίστηκε σε οικόπεδο που άφησε το 1967, ως δωρεά στο δήμο Μεγαρέων, η Κα Αθηνά Αλεξίου-Καστάνη. Άρχισε να λειτουργεί το 1983.

Ο δήμος, με χρήματα του μεγαρικού λαού, έφτιαξε το κτήριο, εξόπλισε τη βιβλιοθήκη με τα απαραίτητα υλικά (έπιπλα, ράφια βιβλιοθήκης), προσωπικό και τα πρώτα βιβλία. Στη συνέχεια έδωσαν βιβλία και πολλοί Μεγαρίτες δωρητές. Σήμερα έχει 16.000 τίτλους βιβλίων. Ανήκει στη  ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μεγαρέων) η οποία φροντίζει για τη συντήρησή της.

Υπάρχουν όλα τα είδη βιβλίων π.χ. ιστορικά, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ιατρικά, σχολικά βοηθήματα (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), κοινωνικών επιστημών, δοκίμια, ποίηση, αρχαίοι κλασικοί συγγραφείς, παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη λογοτεχνία (ελληνική και ξένη), Γεωγραφία, διακόσμηση, το αυτοκίνητο, τη φωτογραφία κ.α. Τα περισσότερα βιβλία δανείζονται στο σπίτι, εκτός από τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, τα σπάνια βιβλία και τα βιβλία που αφορούν τα Μέγαρα (μεγαρικό αρχείο).

Όλα τα βιβλία είναι τοποθετημένα στα ράφια με το σύστημα δεκαδικής ταξινόμησης Dewey (Ντιούι) σύμφωνα με το οποίο ταξινομούνται σε δέκα μεγάλες κατηγορίες: 000 Γενικά θέματα, 100 Φιλοσοφία και Ψυχολογία, 200 Θρησκεία, 300 Κοινωνικές επιστήμες, 400 Γλώσσα, 500 Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά, 600 Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες), 700 Τέχνες (Καλές και διακοσμητικές τέχνες), 800 Λογοτεχνία και Ρητορική και τέλος 900 Γεωγραφία και Ιστορία. Κάθε μια από τις μεγάλες αυτές κατηγορίες χωρίζεται σε 10 υποκατηγορίες κι αυτές με τη σειρά τους σε μικρότερα τμήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην αναλυτική ταξινόμηση 1.000 κατηγορίες συνολικά. Κάθε βιβλίο που μπαίνει στη βιβλιοθήκη παίρνει στη ράχη του ένα αυτοκόλλητο που γράφει τον βιβλιάριθμό του. Είναι ένας τριψήφιος αριθμός που δηλώνει σε ποια ακριβώς κατηγορία κατατάσσεται το συγκεκριμένο βιβλίο. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιούν οι περισσότερες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με σύνδεση στο internet.

Αγαπητοί μαθητές,
από την επίσκεψή μας στη δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων αποκομίσαμε πολλά οφέλη:

Γνωρίσαμε τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας και κατανοήσαμε ότι είναι ένας πολύτιμος πνευματικός θησαυρός που βρίσκεται, όποια στιγμή το θελήσουμε, στη διάθεσή μας. Μπορούμε να πάρουμε από εκεί πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου μας, να ψυχαγωγηθούμε ή να ηρεμήσουμε διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο και γενικά να αναπτύξουμε το πνευματικό μας επίπεδο και κατ’ επέκταση την προσωπικότητά μας.

Είδαμε πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε κι εμείς στο σπίτι μας μια βιβλιοθήκη η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα βιβλία μας (παλιά και νεότερα) τακτοποιημένα με κάποιο σύστημα για να μπορούμε να τα βρίσκουμε αμέσως και να αντλήσουμε από αυτά τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε κάθε φορά.

Επιβεβαιώσαμε τα γνωστά ρητά που λένε ότι «το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοικτό στον κόσμο» και ότι «το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος μας». Μας μορφώνει, μας ψυχαγωγεί, μας ηρεμεί, μας ανοίγει δρόμους και διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες. Το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και περιμένει να το ανοίξουμε, να το διαβάσουμε και να μάθουμε καινούρια πράγματα, να ταξιδέψουμε μαζί του στον κόσμο της γνώσης, της φαντασίας, της περιπέτειας, του παραμυθιού, της χαράς, της λύπης, της ανακάλυψης κλπ.

Για να είναι η εργασία μας ολοκληρωμένη παραθέτω στη συνέχεια το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης του Dewey για να μπορείτε χρησιμοποιώντας το σαν οδηγό να τακτοποιήσετε τα βιβλία στη δική σας βιβλιοθήκη μετατρέποντάς την έτσι σε ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στις σχολικές και πνευματικές ανάγκες τις δικές σας και όλης της οικογένειάς σας.

Μερικές χρήσιμες οδηγίες:

1. Είναι καλό να έχετε ένα αρχείο (σε τετράδιο ή σε ηλεκτρονική μορφή, αν έχετε Computer) και να έχετε καταγράψει σε αυτό οποιοδήποτε βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας ή πρόκειται να μπει, σημειώνοντας μερικά βασικά στοιχεία (π.χ. τίτλο, συγγραφέα, εκδοτικό οίκο, κατηγορία και αριθμό ).

2. Κρατάτε και ένα άλλο αρχείο στο οποίο θα σημειώνετε βιβλία που έχετε δανείσει σε φίλους και γνωστούς σημειώνοντας ημερομηνία δανεισμού και επιστροφής (πολλές φορές δανείζουμε βιβλία και δεν επιστρέφουν ποτέ στη θέση τους…).

3. Σημειώνετε με στυλό μέσα στο βιβλίο (στην αρχή ή στο τέλος) μερικά στοιχεία (π.χ. το ονοματεπώνυμό σας, κατηγορία του βιβλίου και αριθμό που του έχετε δώσει (βιβλιάριθμο)) για να μπορεί πάντα να εξακριβωθεί ότι το βιβλίο αυτό σας ανήκει.

4. Χωρίστε τη βιβλιοθήκη σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης του Dewey αλλά μεριμνήστε και για τον ανάλογο χώρο σε κατηγορίες βιβλίων που υπερέχουν ποσοτικά (π.χ. αν έχετε 5 βιβλία για Φιλοσοφία και Ψυχολογία και 30 βιβλία για Γλώσσα, θα εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο για την κατηγορία «Γλώσσα» απ’ ό,τι για την προηγούμενη κλπ.)

5. Βάλτε στη ράχη των βιβλίων σας «βιβλιάριθμο» ώστε να βρίσκετε αμέσως το βιβλίο που θέλετε.

6. Προσέχετε πάντα την κατάσταση των βιβλίων σας για να τα έχετε πολλά χρόνια.

7. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μια καλή βιβλιοθήκη με τακτοποιημένα τα βιβλία της είναι στολίδι για κάθε σπίτι και δείγμα του πνευματικού επιπέδου και πολιτισμού των ιδιοκτητών της.

Ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας έλεγε: «Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και ωφέλιμα». Αυτά τα καλά και ωφέλιμα υπάρχουν μέσα στα καλά βιβλία. Φροντίστε λοιπόν αυτά τα καλά βιβλία να τα αποκτήσετε και να τα έχετε για πάντα στη βιβλιοθήκη σας.

ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DEWEY

000 Γενικά θέματα

100 Φιλοσοφία και ψυχολογία

200 Θρησκεία

300 Κοινωνικές επιστήμες

400 Γλώσσα

500 Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά

600 Τεχνολογία εφαρμοσμένες επιστήμες)

700 Τέχνες Καλές και διακοσμητικές τέχνες

800 Λογοτεχνία και ρητορική

900 Γεωγραφία και ιστορία

ΟΙ 100 ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DEWEY

000 Γενικά θέματα
010 Βιβλιογραφία
020 Βιβλιοθηκονομία και επιστήμη πληροφόρησης
030 Γενικά εγκυκλοπαιδικά έργα
040
050 Γενικές περιοδικές εκδόσεις
060 Γενικοί οργανισμοί και μουσειολογία
070 Μέσα ενημέρωσης, δημοσιογραφία, εκδοτική
080 Γενικές συλλογές
090 Χειρόγραφα και σπάνια βιβλία

100 Φιλοσοφία και ψυχολογία
110 Μεταφυσική
120 Γνωσιολογία, αιτιότητα, άνθρωπος
130 Παραφυσικά φαινόμενα
140 Συγκεκριμένες φιλοσοφικές σχολές
150 Ψυχολογία
160 Λογική
170 Ηθική
180 Αρχαία, μεσαιωνική, ανατολική φιλοσοφία
190 Σύγχρονη δυτική φιλοσοφία

200 Θρησκεία
210 Φιλοσοφία και θεωρία θρησκείας
220 Αγία Γραφή
230 Χριστιανισμός Χριστιανική θεολογία
240 Χριστιανική ηθική και λατρευτική θεολογία
250 Χριστιανικά τάγματα και τοπική χριστιανική Εκκλησία
260 Κοινωνική και εκκλησιαστική θεολογία
270 Ιστορία του Χριστιανισμού και της χριστιανικής Εκκλησίας
280 Χριστιανικά δόγματα και σχισματικές ομάδες
290 Συγκριτική θρησκειολογία και άλλες θρησκείες

300 Κοινωνικές επιστήμες
310 Συλλογές γενικών στατιστικών
320 Πολιτικές Επιστήμες
330 Οικονομική επιστήμη
340 Δίκαιο
350 Δημόσια διοίκηση και στρατιωτικές επιστήμες
360 Κοινωνικά προβλήματα και υπηρεσίες.  Ενώσεις
370 Εκπαίδευση
380 Εμπόριο, επικοινωνίες, μεταφορές
390 Έθιμα, εθιμοτυπία, λαογραφία

400 Γλώσσα
410 Γλωσσολογία
420 Αγγλική και παλαιά αγγλική
430 Γερμανικές γλώσσες Γερμανική
440 Ρομανικές γλώσσες Γαλλική
450 Ιταλική, ρουμανική, ραιτορομανική
460 Ισπανική και πορτογαλική γλώσσα
470 Ιταλογενείς γλώσσες Λατινική
480 Ελληνικές γλώσσες Αρχαία ελληνική
490 Άλλες γλώσσες

500 Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
510 Μαθηματικά
520 Αστρονομία και συναφείς επιστήμες
530 Φυσική
540 Χημεία και συναφείς επιστήμες
550 Γεωεπιστήμες
560 Παλαιοντολογία Παλαιοζωολογία
570 Επιστήμες της ζωής Βιολογία
580 Φυτά
590 Ζώα

600 Τεχνολογία ( εφαρμοσμένες επιστήμες)
610 Ιατρικές επιστήμες  Ιατρική
620 Εφαρμοσμένη μηχανική και σχετικές λειτουργίες
630 Γεωργία και συναφείς τεχνολογίες
640 Οικιακή οικονομία, οικογενειακή διαβίωση
650 Διοικητική (μάνατζμεντ)
660 Χημική μηχανική
670 Μεταποίηση
680 Βιομηχανική παραγωγή προϊόντων για συγκεκριμένες χρήσεις
690 Κτήρια

700 Τέχνες Καλές και διακοσμητικές τέχνες
710 Χωροταξία και αρχιτεκτονική τοπίου
720 Αρχιτεκτονική
730 Πλαστικές τέχνες Γλυπτική
740 Σχέδιο και διακοσμητικές τέχνες
750 Ζωγραφική και έργα ζωγραφικής
760 Γραφικές τέχνες Χαρακτική και χαρακτικά
770 Φωτογραφία και φωτογραφίες
780 Μουσική
790 Ψυχαγωγικές και παραστασιακές τέχνες

800 Λογοτεχνία και ρητορική
810 Αμερικανική λογοτεχνία στην αγγλική γλώσσα
820 Αγγλική και παλαιά αγγλική λογοτεχνία
830 Λογοτεχνίες των γερμανικών γλωσσών
840 Των ρομανικών γλωσσών
850 Ιταλικής, ρουμανικής
860 Ισπανικής και πορτογαλικής
870 Ιταλογενών γλωσσών   Λατινική
880 Λογοτεχνίες στην ελληνική γλώσσα   Αρχαία ελληνική λογοτεχνία
890 Λογοτεχνίες άλλων γλωσσών

900 Γεωγραφία και ιστορία
910 Γεωγραφία και ταξίδια
920 Βιογραφία, γενεαλογία, εμβλήματα
930 Ιστορία του αρχαίου κόσμου έως το 499 μ.Χ.
940 Γενική ιστορία της Ευρώπης
950 Γενική ιστορία της Ασίας Α. Ανατολή
960 Γενική ιστορία της Αφρικής
970 Γενική ιστορία της Βόρειας Αμερικής
980 Γενική ιστορία της Νότιας Αμερικής
990 Γενική ιστορία άλλων περιοχών

ΤΑ 1.000 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DEWEY

000 ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

000 Γενικά θέματα
001 Γνώση
002 Το Βιβλίο
003 Συστήματα
004 Επεξεργασία δεδομένων   Πληροφορική
005 Προγραμματισμός, προγράμματα, δεδομένα υπολογιστών
006 Ειδικές διεργασίες πληροφορικής
007
008
009
010 Βιβλιογραφία
011 Βιβλιογραφίες
012 Βιβλιογραφίες ατόμων
013 Έργων συγκεκριμένων συγγραφέων
014 Ανώνυμων και ψευδώνυμων έργων
015 Έργων από συγκεκριμένους τόπους
016 Έργων για συγκεκριμένα θέματα
017 Γενικοί θεματικοί κατάλογοι
018 Κατάλογοι κατά συγγραφέα κλπ.
019 Λεξικογραφικοί κατάλογοι
020 Βιβλιοθηκονομία και επιστήμη πληροφόρησης
021 Σχέσεις βιβλιοθηκών
022 Διοίκηση εγκαταστάσεων
023 Διοίκηση προσωπικού
024
025 Λειτουργίες βιβλιοθηκών
026 Βιβλιοθήκες για συγκεκριμένα θέματα
027 Γενικές βιβλιοθήκες
028 Ανάγνωση και χρήση άλλων μέσων
029
030 Γενικά εγκυκλοπαιδικά έργα
031 Στην αμερικανοαγγλική γλώσσα
032 Στην αγγλική γλώσσα
033 Σε άλλες γερμανικές γλώσσες
034 Στη γαλλική, προβηγκιανή, καταλανική
035 Στην ιταλική, ρουμανική κλπ.
036 Στην ισπανική και πορτογαλική
037 Σε σλαβικές γλώσσες
038 Σε σκανδιναβικές γλώσσες
039 Σε άλλες γλώσσες
040
041
042
043
044
045
046
047
048
049
050 Γενικές περιοδικές εκδόσεις
051 Στην αμερικανοαγγλική γλώσσα
052 Στην αγγλική γλώσσα
053 Σε άλλες γερμανικές γλώσσες
054 Στη γαλλική, προβηγκιανή, καταλανική
055 Στην ιταλική, ρουμανική κλπ.
056 Στην ισπανική και πορτογαλική
057 Σε σλαβικές γλώσσες
058 Σε σκανδιναβικές γλώσσες
059 Σε άλλες γλώσσες
060 Γενικοί οργανισμοί και μουσειολογία
061 Στη Βόρεια Αμερική
062 Στα Βρετανικά Νησιά     Στην Αγγλία
063 Στην κεντρική Ευρώπη   Στη Γερμανία
064 Στη Γαλλία και το Μονακό
065 Στην Ιταλία και παρακείμενες περιοχές
066 Στην Ιβηρική χερσόνησο Στην Ισπανία
067 Στην Ανατολική Ευρώπη Στη Ρωσία
068 Σε άλλες γεωγραφικές περιοχές
069 Μουσειολογία
070 Μέσα ενημέρωσης, δημοσιογραφία, εκδοτική
071 Στη Βόρεια Αμερική
072 Στα Βρετανικά Νησιά Στην Αγγλία
073 Στην Κεντρική Ευρώπη Στη Γερμανία
074 Στη Γαλλία και το Μονακό
075 Στην Ιταλία και παρακείμενες περιοχές
076 Στην Ιβηρική χερσόνησο
077 Στην Ανατολική Ευρώπη    Στη Ρωσία
078 Στη Σκανδιναβία
079 Σε άλλες γεωγραφικές περιοχές
080 Γενικές συλλογές
081 Στην αμερικανοαγγλική γλώσσα
082 Στην αγγλική γλώσσα
083 Σε άλλες γερμανικές γλώσσες
084 Στη γαλλική, προβηγκιανή, καταλανική
085 Στην ιταλική, ρουμανική κλπ.
086 Στην ισπανική και πορτογαλική
087 Σε σλαβικές γλώσσες
088 Σε σκανδιναβικές γλώσσες
089 Σε ιταλογενείς, στην ελληνική κλπ.
090 Χειρόγραφα και σπάνια βιβλία
091 Χειρόγραφα
092 Ξυλότυπα βιβλία
093 Αρχέτυπα
094 Τυπωμένα βιβλία
095 Αξιόλογης βιβλιοδεσίας
096 Αξιόλογης εικονογράφησης
097 Αξιόλογης ιδιοκτησίας ή προέλευσης
098 Απαγορευμένα έργα, πλαστά, φάρσες
099 Αξιόλογου σχήματος

100 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

100 Φιλοσοφία και ψυχολογία
101 Θεωρία της φιλοσοφίας
102 Ποικίλα
103 Λεξικά, εγκυκλοπαίδειες
104
105 Περιοδικές εκδόσεις
106 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
107 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
108 Κατηγορίες ατόμων
109 Ιστορική, συλλογική προσωποκεντρική θεώρηση
110 Μεταφυσική
111 Οντολογία
112
113 Κοσμολογία ( φιλοσοφία της φύσης)
114 Χώρος
115 Χρόνος
116 Αλλαγή
117 Δομή
118 Δύναμη και ενέργεια
119 Αριθμός και ποσότητα
120 Γνωσιολογία, αιτιότητα, άνθρωπος
121 Γνωσιολογία
122 Αιτιότητα
123 Ντετερμινισμός και ιντετερμινισμός
124 Τελεολογία
125
126 Το Εγώ
127 Το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο
128 Άνθρωπος
129 Προέλευση και προορισμός των ατομικών ψυχών
130 Παραφυσικά φαινόμενα
131 Παραψυχολογικές και αποκρυφιστικές μέθοδοι
132
133 Παραψυχολογία και αποκρυφισμός
134
135 Όνειρα και μυστήρια
136
137 Μαντική γραφολογία
138 Φυσιογνωμική
139 Φρενολογία
140 Συγκεκριμένες φιλοσοφικές σχολές
141 Ιδεοκρατία και συναφή συστήματα
142 Κριτική φιλοσοφία
143 Μπερξονισμός και διαισθησιαρχία
144 Ανθρωπισμός και συναφή συστήματα
145 Αισθησιοκρατία
146 Φυσιοκρατία και συναφή συστήματα
147 Πανθεϊσμός και συναφή συστήματα
148 Εκλεκτικισμός, φιλελευθερισμός, παραδοσιαρχία
149 Άλλα φιλοσοφικά συστήματα
150 Ψυχολογία
151
152 Αντίληψη, κίνηση, συναισθήματα, ορμές
153 Πνευματικές λειτουργίες και νοημοσύνη
154 Υποσυνείδητες και τροποποιημένες καταστάσεις
155 Διαφορική και εξελικτική ψυχολογία
156 Συγκριτική ψυχολογία
157
158 Εφαρμοσμένη ψυχολογία
159
160 Λογική
161 Επαγωγή
162 Παραγωγή
163
164
165 Σοφίσματα και πηγές πλάνης
166 Κατηγορικοί συλλογισμοί
167 Υποθέσεις
168 Επιχείρημα και πειθώ
169 Αναλογία
170 Ηθική
171 Ηθικά συστήματα
172 Πολιτική ηθική
173 Ηθική των οικογενειακών σχέσεων
174 Επαγγελματική ηθική
175 Ηθική ψυχαγωγίας και αναψυχής
176 Ηθική των σεξουαλικών σχέσεων
177 Ηθική των κοινωνικών σχέσεων
178 Ηθική της κατανάλωσης
179 Άλλες ηθικές σταθερές
180 Αρχαία, μεσαιωνική, ανατολική φιλοσοφία
181 Ανατολική φιλοσοφία
182 Προσωκρατικές ελληνικές φιλοσοφίες
183 Σοφιστική και σωκρατικές φιλοσοφίες
184 Πλατωνική φιλοσοφία
185 Αριστοτελική φιλοσοφία
186 Σκεπτική και νεοπλατωνική φιλοσοφία
187 Επικούρεια φιλοσοφία
188 Στωική φιλοσοφία
189 Μεσαιωνική δυτική φιλοσοφία
190 Σύγχρονη δυτική φιλοσοφία
191 Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς
192 Βρετανικά Νησιά
193 Γερμανία και Αυστρία
194 Γαλλία
195 Ιταλία
196 Ισπανία και Πορτογαλία
197 Πρώην Σοβιετική Ένωση
198 Σκανδιναβία
199 Άλλες γεωγραφικές περιοχές

200 ΘΡΗΣΚΕΙΑ

200 θρησκεία
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210 Φιλοσοφία και θεωρία της θρησκείας
211 Αντιλήψεις περί Θεού
212 Ύπαρξη, ιδιότητες του Θεού
213 Η Δημιουργία
214 Θεοδικία
215 Επιστήμη και θρησκεία
216
217
218 Ανθρώπινο γένος
219
220 Αγία Γραφή
221 Παλαιά Διαθήκη (Τανάκ)
222 Ιστορικά βιβλία Παλαιάς Διαθήκης
223 Ποιητικά βιβλία Παλαιάς Διαθήκης
224 Προφητικά βιβλία Παλαιάς Διαθήκης
225 Καινή Διαθήκη
226 Ευαγγέλια και Πράξεις
227 Επιστολές
228 Αποκάλυψη
229 Απόκρυφα, ψευδεπίγραφα
230 Χριστιανισμός Χριστιανική θεολογία
231 Θεός
232 Ο Ιησούς Χριστός και η οικογένειά του
233 Το ανθρώπινο γένος
234 Σωτηρία (Σωτηριολογία ) και χάρη
235 Πνευματικά όντα
236 Εσχατολογία
237
238 Σύμβολα πίστεως και κατηχήσεις
239 Απολογητική και πολεμική
240 Χριστιανική ηθική και λατρευτική θεολογία
241 Ηθική θεολογία
242 Λατρευτικά κείμενα
243 Ευαγγελιστικά συγγράμματα για άτομα
244
245
246 Η χρήση της τέχνης στον Χριστιανισμό
247 Εκκλησιαστικός διάκοσμος
248 Χριστιανική εμπειρία, πρακτική, βίος
249 Τυπικό του οικογενειακού βίου
250 Χριστιανικά τάγματα
251 Κήρυγμα ( ομιλητική)
252 Κείμενα κηρυγμάτων
253 Ποιμαντικό αξίωμα
254 Διοίκηση ενορίας
255 θρησκευτικές κοινότητες και τάγματα
256
257
258
259 Ποιμαντική φροντίδα ατόμων
260 Κοινωνική και εκκλησιαστική θεολογία
261 Κοινωνική θεολογία
262 Εκκλησιολογία
263 Χρόνος, τόπος άσκησης του τυπικού
264 Δημόσια λατρεία
265 Μυστήρια, άλλες τελετές και πράξεις
266 Ιεραποστολές
267 Ενώσεις θρησκευτικού έργου
268 θρησκευτική αγωγή
269 Πνευματική ανανέωση
270 Ιστορία του Χριστιανισμού
271 θρησκευτικά τάγματα
272 Διωγμοί στην εκκλησιαστική ιστορία
273 Δογματικές διαμάχες και αιρέσεις
274 Ιστορία του Χριστιανισμού στην Ευρώπη
275 Στην Ασία
276 Στην Αφρική
277 Στη Βόρεια Αμερική
278 Στη Νότια Αμερική
279 Σε άλλες περιοχές
280 Χριστιανικά δόγματα και σχισματικές ομάδες
281 Πρώιμη εκκλησία και Ανατολικές εκκλησίες
282 Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
283 Αγγλικανικές εκκλησίες
284 Προτεσταντικά δόγματα ευρωπαϊκής προέλευσης
285 Πρεσβυτεριανές, Μεταρρυθμισμένες, Συναθροιστικές εκκλησίες
286 Εκκλησίες Βαπτιστών, Αντβεντιστών
287 Εκκλησίες Μεθοδιστών
288
289 Άλλα δόγματα και σχισματικές ομάδες
290 Συγκριτική θρησκειολογία και άλλες θρησκείες
291 Συγκριτική θρησκειολογία
292 Αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή θρησκεία
293 Γερμανική θρησκεία
294 θρησκείες ινδικής προέλευσης
295 Ζωροαστρισμός
296 Ιουδαϊσμός
297 Ισλαμισμός, Βαβισμός, Μπαχαϊσμός
298
299 Άλλες θρησκείες

300 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

300 Κοινωνικές επιστήμες
301 Κοινωνιολογία και ανθρωπολογία
302 Κοινωνική διαντίδραση
303 Κοινωνικές διεργασίες
304 Παράγοντες που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά
305 Κοινωνικές ομάδες
306 Κουλτούρα και θεσμοί
307 Κοινότητες
308
309
310 Συλλογές γενικών στατιστικών
311
312
313
314 Στην Ευρώπη
315 Στην Ασία
316 Στην Αφρική
317 Στη Βόρεια Αμερική
318 Στη Νότια Αμερική
319 Σε άλλες περιοχές
320 Πολιτικές Επιστήμες
321 Συστήματα διακυβέρνησης και κράτη
322 Σχέσεις του κράτους με ομάδες
323 Αστικά και πολιτικά δικαιώματα
324 Το πολιτικό γίγνεσθαι
325 Διεθνής μετανάστευση και αποικισμός
326 Δουλεία και χειραφέτηση
327 Διεθνείς σχέσεις
328 Η νομοθετική διαδικασία
329
330 Οικονομική επιστήμη
331 Οικονομικά της εργασίας
332 Χρηματοοικονομικά
333 Οικονομικά της γης και της ενέργειας
334 Συνεταιρισμοί
335 Σοσιαλισμός και συναφή συστήματα
336 Δημόσια οικονομικά
337 Διεθνή οικονομικά
338 Παραγωγή
339 Μακροοικονομική και συναφή θέματα
340 Δίκαιο
341 Διεθνές δίκαιο
342 Συνταγματικό και διοικητικό
343 Στρατιωτικό, φορολογικό, εμπορικό
344 Εργατικό κοινωνικό, εκπαιδευτικό
345 Ποινικό
346 Ιδιωτικό
347 Πολιτική δικονομία και δικαστήρια
348 Νόμοι(διατάγματα),κανονισμοί
349 Νομοθεσία συγκεκριμένων δικαιοδοσιών
350 Δημόσια διοίκηση και στρατιωτικές επιστήμες
351 Δημόσια διοίκηση
352 Γενικά ζητήματα δημόσιας διοίκησης
353 Συγκεκριμένοι τομείς
354 Διοίκηση οικονομίας και περιβάλλοντος
355 Στρατιωτικές επιστήμες
356 Πεζικό και πόλεμος
357 Έφιππες δυνάμεις και πόλεμος
358 Αεροπορικές και άλλες δυνάμεις
359 Ναυτικές δυνάμεις και πόλεμος
360 Κοινωνικά προβλήματα και υπηρεσίες.  ενώσεις
361 Κοινωνικά προβλήματα και πρόνοια
362 Προβλήματα κοινωνικής πρόνοιας
363 Άλλα κοινωνικά προβλήματα
364 Εγκληματολογία
365 Σωφρονιστικά και συναφή ιδρύματα
366 Ενώσεις
367 Σύλλογοι γενικού χαρακτήρα
368 Ασφάλιση
369 Διάφορα είδη ενώσεων
370 Εκπαίδευση
371 Σχολεία και δραστηριότητές
372 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
373 Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
374 Εκπαίδευση ενηλίκων
375 Προγράμματα σπουδών
376
377
378 Τριτοβάθμια εκπαίδευση
379 Δημόσια εκπαιδευτική πολιτική
380 Εμπόριο, επικοινωνίες, μεταφορές
381 Εσωτερικό εμπόριο
382 Εξωτερικό εμπόριο
383 Ταχυδρομική επικοινωνία
384 Επικοινωνίες Τηλεπικοινωνίες
385 Σιδηροδρομικές μεταφορές
386 Πλωτές και πορθμειακές
387 Υδάτινες, εναέριες και διαστημικές
388 Χερσαίες μεταφορές
389 Μετρολογία και προτυποποίηση
390 Έθιμα, εθιμοτυπία, λαογραφία
391 Ενδυμασία και εξωτερική εμφάνιση
392 Έθιμα βιολογικού και οικιακού βίου
393 Ταφικά έθιμα
394 Γενικά έθιμα
395 Εθιμοτυπία (κανόνες συμπεριφοράς)
396
397
398 Λαογραφία
399 Έθιμα πολέμου και διπλωματίας

400 ΓΛΩΣΣΑ

400 Γλώσσα
401 Φιλοσοφία και θεωρία
402 Ποικίλα
403 Λεξικά, εγκυκλοπαίδειες
404 Ειδικά θέματα
405 Περιοδικές εκδ6σεις
406 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
407 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
408 Θεώρηση σε σχέση με άτομα
409 Θεώρηση γεωγραφική και προσώπων
410 Γλωσσολογία
411 Συστήματα γραφής
412 Ετυμολογία
413 Λεξικά
414 Φωνολογία και φωνητική
415 Γραμματική
416
417 Διαλεκτολογία, ιστορική γλωσσολογία
418 Καθιερωμένη χρήση
419 Δομημένη λεκτική γλώσσα εκτός της ομιλούμενης και γραπτής
420 Αγγλική και παλαιά αγγλική
421 Συστήματα γραφής και φωνολογία
422 Ετυμολογία
423 Λεξικά
424
425 Γραμματική
426
427 Γλωσσικές παραλλαγές
428 Καθιερωμένη χρήση αγγλικής
429 Παλαιά αγγλική (αγγλοσαξονική)
430 Γερμανικές γλώσσες    Γερμανική
431 Συστήματα γραφής και φωνολογία
432 Ετυμολογία
433 Λεξικά
434
435 Γραμματική
436
437 Γλωσσικές παραλλαγές
438 Καθιερωμένη χρήση γερμανικής
439 Άλλες γερμανικές (τευτονικές) γλώσσες
440 Ρομανικές γλώσσες    Γαλλική
441 Συστήματα γραφής και φωνολογία
442 Ετυμολογία
443 Λεξικά
444
445 Γραμματική
446
447 Γλωσσικές παραλλαγές
448 Καθιερωμένη χρήση γαλλικής
449 Προβηγκιανή και καταλανική
450 Ιταλική, ρουμανική, ραιτορομανική
451 Συστήματα γραφής και φωνολογία
452 Ετυμολογία
453 Λεξικά
454
455 Γραμματική
456
457 Γλωσσικές παραλλαγές
458 Καθιερωμένη χρήση ιταλικής
459 Ρουμανική και ραιτορομανική
460 Ισπανική και πορτογαλική γλώσσα
461 Συστήματα γραφής και φωνολογία
462 Ετυμολογία
463 Λεξικά
464
465 Γραμματική
466
467 Γλωσσικές παραλλαγές
468 Καθιερωμένη χρήση ισπανικής
469 Πορτογαλική
470 Ιταλογενείς γλώσσες    Λατινική
471 Συστήματα γραφής και φωνολογία
472 Ετυμολογία
473 Λεξικά
474
475 Γραμματική
470
477 Παλαιά, μετακλασική, δημώδης
478 Κλασική χρήση λατινικής
479 Άλλες ιταλογενείς γλώσσες
480 Ελληνικές γλώσσες Αρχαία ελληνική
481 Συστήματα γραφής και φωνολογία
482 Ετυμολογία
483 Λεξικά
484
485 Γραμματική
486
487 Προκλασική και μετακλασική ελληνική
488 Κλασική χρήση ελληνικής
489 Άλλες ελληνικές γλώσσες
490 Άλλες γλώσσες
491 Ινδοευρωπαϊκές και κελτικές
492 Αφροασιατικές     Σημιτικές
493 Μη σημιτικές αφροασιατικές
494 Αλταϊκές, ουραλικές, υπερβόρειες
495 Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας
496 Αφρικανικές γλώσσες
497 Γλώσσες ιθαγενών Βόρειας Αμερικής
498 Γλώσσες ιθαγενών Νότιας Αμερικής
499 Αυστραλοπολυνησιακές και άλλες

500 ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

500 Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
501 Φιλοσοφία και θεωρία
502 Ποικίλα
503 Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες
504
505 Περιοδικές εκδόσεις
506 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
507 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
508 Φυσική ιστορία
509 θεώρηση ιστορική, γεωγραφική, προσώπων
510 Μαθηματικά
511 Γενικές αρχές των μαθηματικών
512 Άλγεβρα, θεωρία αριθμών
513 Αριθμητική ,
514 Τοπολογία
515 Ανάλυση
516 Γεωμετρία
517
518
519 Πιθανότητες, εφαρμοσμένα μαθηματικά
520 Αστρονομία και συναφείς επιστήμες
521 Ουράνια μηχανική
522 Τεχνικές, εξοπλισμός, υλικά
523 Ουράνια σώματα και φαινόμενα
524
525 Γη ( αστρονομική γεωγραφία )
526 Μαθηματική γεωγραφία
527 Αστρονομική πλοήγηση
528 Αστρονομικές εφημερίδες
529 Χρονολόγηση
530 Φυσική
531 Κλασική μηχανική    Μηχανική στερεών
532 Μηχανική ρευστών   Μηχανική υγρών
533 Αεροδυναμική (μηχανική αερίων)
534 Ήχος και συναφείς δονήσεις
535 Φως και παραφωτικά φαινόμενα
536 θερμότητα
537 Ηλεκτρισμός και ηλεκτρονική
538 Μαγνητισμός
539 Σύγχρονη φυσική
540 Χημεία και συναφείς επιστήμες
541 Φυσικοχημεία και θεωρητική χημεία
542 Τεχνικές, εξοπλισμός, υλικά
543 Αναλυτική χημεία
544 Ποιοτική ανάλυση
545 Ποσοτική ανάλυση
546 Ανόργανη χημεία
547 Οργανική χημεία
548 Κρυσταλλογραφία
549 Ορυκτολογία
550 Γεωεπιστήμες
551 Γεωλογία, υδρολογία, μετεωρολογία
552 Πετρολογία
553 Οικονομική γεωλογία
554 Γεωεπιστήμες της Ευρώπης
555 Γεωεπιστήμες της Ασίας
556 Γεωεπιστήμες της Αφρικής
557 Γεωεπιστήμες της Βόρειας Αμερικής
558 Γεωεπιστήμες της Νότιας Αμερικής ,
559 Γεωεπιστήμες άλλων περιοχών
560 Παλαιοντολογία Παλαιοζωολογία
561 Παλαιοβοτανική
562 Απολιθωμένα ασπόνδυλα
563 Απολιθωμένα θαλάσσια ασπόνδυλα
564 Απολιθωμένα μαλάκια, μαλακιοειδή
565 Απολιθωμένα αρθρόποδα
566 Απολιθωμένα χορδωτά
567 Απολιθωμένα ψυχρόαιμα σπονδυλωτά
568 Απολιθωμένα πτηνά
569 Απολιθωμένα θηλαστικά
570 Επιστήμες της ζωής Βιολογία
571 Φυσιολογία και συναφή θέματα
572 Βιοχημεία
573 Συγκεκριμένα συστήματα ζώων
574
575 Μέρη και συστήματα φυτών
576 Γενετική και εξέλιξη
577 Οικολογία
578 Φυσική ιστορία οργανισμών
579 Μικροοργανισμοί, μύκητες, φύκη
580 Φυτά
581 Συγκεκριμένα θέματα φυσικής ιστορίας
582 Φυτά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
583 Δικοτυλήδονα
584 Μονοκοτυλήδονα
585 Γυμνόσπερμα Κωνοφόρα
586 Άσπορα ψυτά
587 Άσπορα αγγειόφυτα
588 Βρυόφυτα
589
590 Ζώα
591 Συγκεκριμένα θέματα φυσικής ιστορίας
592 Ασπόνδυλα
593 Θαλάσσια, παραθαλάσσια ασπόνδυλα
594 Μαλάκια και μαλακιοειδή ζώα
595 Αρθρόποδα
596 Χορδωτά
597 Ψυχρόαιμα σπονδυλωτά Ψάρια
598 Πτηνά
599 Θηλαστικά

600 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)

600 Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες)
601 Φιλοσοφία και θεωρία
602 Ποικίλα
603 Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες
604 Ειδικά θέματα
605 Περιοδικές εκδόσεις
606 Οργανισμοί
607 Εκπαίδευση, έρευνα, συναψή θέματα
608 Εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες
609 Θεώρηση ιστορική, γεωγραφική, προσώπων
610 Ιατρικές επιστήμες Ιατρική
611 Ανατομία, κυτταρολογία, ιστολογία
612 Ανθρώπινη φυσιολογία
613 Προαγωγή της υγείας
614 Εμφάνιση, πρόληψη νοσημάτων
615 Φαρμακολογία και θεραπευτική
616 Νόσοι
617 Χειρουργική και άλλοι κλάδοι
618 Γυναικολογία και άλλοι κλάδοι
619 Πειραματική ιατρική
620 Εφαρμοσμένη μηχανική και σχετικές λειτουργίες
621 Εφαρμοσμένη φυσική
622 Εξόρυξη μεταλλευμάτων
623 Στρατιωτική και ναυπηγική μηχανική
624 Πολιτική μηχανική
625 Μηχανολογία κατασκευής σιδηροδρόμων, δρόμων
626
627 Υδραυλική μηχανική
628 Υγειονομική μηχανική και αστυμηχανική
629 Άλλοι κλάδοι μηχανικής
630 Γεωργία και συναφείς τεχνολογίες
631 Τεχνικές, εξοπλισμός, υλικά
632 Ζημίες, ασθένειες, εχθροί των φυτών
633 Μεγάλες καλλιέργειες και φυτείες
634 Οπωρώνες, φρούτα, δασοκομία
635 Καλλιέργειες κηπευτικών ( κηποκομία )
636 Κτηνοτροφία
637 Επεξεργασία γαλακτοκομικών
638 Εκτροφή εντόμων
639 Κυνήγι, αλιεία, προστασία της πανίδας
640 Οικιακή οικονομία, οικογενειακή διαβίωση
641 Τρόφιμα και ποτά
642 Γεύματα και σερβίρισμα τραπεζιού
643 Στέγαση και οικιακός εξοπλισμός
644 Οικιακά δίκτυα παροχής
645 Οικιακή επίπλωση
646 Ραπτική, ένδυση, ατομική διαβίωση
647 Διαχείριση οικημάτων δημόσιας χρήσης
648 Οικοκυρική
649 Ανατροφή των παιδιών, φροντίδα ατόμων
650 Διοικητική (μάνατζμεντ)
651 Υπηρεσίες γραφείου
652 Τρόποι γραπτής επικοινωνίας
653 Στενογραφία
654
655
656
657 Λογιστική
658 Γενική διοικητική (μάνατζμεντ)
659 Διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις
660 Χημική μηχανική
661 Τεχνολογία βιομηχανικών χημικών
662 Εκρηκτικές ύλες, καύσιμα
663 Τεχνολογία ποτών
664 Τεχνολογία τροφίμων
665 Βιομηχανικά έλαια, λίπη, κηροί, αέρια
666 Κεραμικές και συναφείς τεχνολογίες
667 Καθαρισμός, χρώμα, επίστρωση
668 Άλλα οργανικά προϊόντα
669 Μεταλλουργία (επιστήμη μετάλλων)
670 Μεταποίηση
671 Κατεργασία μετάλλων και προϊ6ντα
672 Σίδηρος, χάλυβας, άλλα κράματα
673 Μη σιδηρούχα μέταλλα
674 Κατεργασία ξυλείας, προϊόντα ξύλου
675 Κατεργασία δέρματος και γούνας
676 Τεχνολογία πολτού και χαρτιού
677 Υφαντουργικά προϊόντα
678 Ελαστομερή και προϊόντα ελαστομερών
679 Άλλα προϊόντα συγκεκριμένων υλικών
680 Βιομηχανική παραγωγή προϊόντων για συγκεκριμένες χρήσεις
681 Όργανα ακριβείας και άλλες συσκευές
682 Ελαφρά σιδηροτεχνία (σιδηρουργία)
683 Είδη κιγκαλερίας και οικιακές συσκευές
684 Επίπλωση και οικιακά εργαστήρια
685 Δερμάτινα και γούνινα είδη
686 Τυπογραφία
687 Ένδυση και αξεσουάρ
688 Άλλα τελικά προϊόντα, συσκευασία
689
690 Κτήρια
691 Οικοδομικά υλικά
692 Βοηθητικές δραστηριότητες
693 Συγκεκριμένα υλικά και σκοποί
694 Ξύλινες κατασκευές
695 Επικάλυψη στέγης
696 Δίκτυα παροχής
697 Θέρμανση, εξαερισμός, κλιματισμός
698 Λεπτομέρειες αποπεράτωσης
699

700 ΤΕΧΝΕΣ    ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

700 Τέχνες    Καλές και διακοσμητικές τέχνες
701 Φιλοσοφία και θεωρία
702 Ποικίλα
703 Λεξικά, εγκυκλοπαίδειες
704 Ειδικά θέματα
705 Περιοδικές εκδόσεις
706 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
707 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
708 Πινακοθήκες, μουσεία, ιδιωτικές συλλογές
709 Θεώρηση ιστορική, γεωγραφική, προσώπων
710 Χωροταξία και αρχιτεκτονική τοπίου
711 Χωροταξία
712 Αρχιτεκτονική τοπίου
713 Για αρτηρίες μεταφορών
714 Υδάτινα στοιχεία
715 Ξυλώδη φυτά
716 Ποώδη φυτά
717 Κατασκευές στην αρχιτεκτονική τοπίου
718 Αρχιτεκτονική τοπίου για κοιμητήρια
719 Φυσικά τοπία
720 Αρχιτεκτονική
721 Αρχιτεκτονικές κατασκευές
722 Αρχιτεκτονική πριν από το 300 μ.Χ.
723 Από το 300 μ.Χ. έως το 1399
724 Αρχιτεκτονική μετά το 1400
725 Δημόσια κτίσματα
726 Κτήρια θρησκευτικού χαρακτήρα
727 Εκπαιδευτικού & ερευνητικού χαρακτήρα
728 Οικιστικού και άλλου χαρακτήρα
729 Σχεδίαση και διακόσμηση κτισμάτων
730 Πλαστικές τέχνες     Γλυπτική
731 Μέθοδοι, μορφές, θέματα γλυπτικής
732 Γλυπτική πριν από το 500 μ.Χ.
733 Αρχαία ελληνική, ετρουσκική, ρωμαϊκή
734 Από το 500 μ.Χ. έως το 1399
735 Γλυπτική μετά το 1400
736 Λάξευση και σκαλιστά
737 Νομισματολογία και σφραγιδογραφία
738 Κεραμικές τέχνες
739 Καλλιτεχνική μεταλλοτεχνία
740 Σχέδιο και διακοσμητικές τέχνες
741 Σχέδιο και σχέδια
742 Προοπτική στο σχέδιο
743 Σχέδιο και σχέδια ανά θέμα
744
745 Διακοσμητικές τέχνες
746 Υφαντικές τέχνες
747 Εσωτερική διακόσμηση
748 Γυαλί
749 Έπιπλα και αξεσουάρ
750 Ζωγραφική και έργα ζωγραφικής
751 Τεχνικές, εξοπλισμός, υλικά, μορφές
752 Χρώμα
753 Συμβολισμός, αλληγορία, μυθολογία
754 Ρωπογραφίες
755 Θρησκεία
756
757 Ανθρώπινες μορφές
758 Άλλα θέματα
759 Θεώρηση ιστορική, γεωγραφική, προσώπων
760 Γραφικές τέχνες Χαρακτική και χαρακτικά
761 Μέθοδοι αναγλυφοτυπίας
762
763 Λιθογραφικές μέθοδοι
764 Xρωμoλιθoγραφία και μεταξοτυπία
765 Χαρακτική σε μέταλλο
766 Μετζοτίντα, ακουατίντα, συναφείς μέθοδοι
767 Οξυγραφία και βελονoγραφία
768
769 Χαρακτικά
770 Φωτογραφία και φωτογραφίες
771 Τεχνικές, εξοπλισμός, υλικά
772 Επεξεργασία με μεταλλικά άλατα
773 Μέθοδοι εκτύπωσης με χρωστικές ύλες
774 Ολογραφία
775
776
777
778 Τομείς και ειδικοί τύποι φωτογραφίας
779 Φωτογραφίες
780 Μουσική
781 Γενικές αρχές και μουσικές μορφές
782 Φωνητική μουσική
783 Μουσική για σόλο φωνές    Η φωνή
784 Όργανα και οργανικά σύνολα
785 Σύνολα με ένα μόνον όργανο ανά φωνή
786 Πληκτροφόρα και άλλα όργανα
787 Έγχορδα όργανα(χορδόφωνα)
788 Πνευστά όργανα ( αερόφωνα)
789
790 Ψυχαγωγικές και παραστασιακές τέχνες
791 Δημόσιες παραστάσεις
792 Θεατρικές παραστάσεις
793 Παιχνίδια εσωτερικού χώρου
794 Παιχνίδια ικανότητας
795 Τυχερά παιχνίδια
796 Αθλητισμός, υπαίθρια παιχνίδια, αθλήματα
797 Υδάτινος αθλητισμός, αεραθλητισμός
798 Ιππικά αθλήματα και αγώνες
799 Ψάρεμα, κυνήγι, σκοποβολή

800 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

800 Λογοτεχνία και ρητορική
801 Φιλοσοφία και θεωρία
802 Ποικίλα
803 Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες
804
805 Περιοδικές εκδόσεις
806 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
807 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
808 Ρητορική & συλλογές κειμένων
809 Ιστορία, περιγραφή, κριτική αποτίμηση
810 Αμερικανική λογοτεχνία στην αγγλική γλώσσα
811 Ποίηση
812 Θέατρο
813 Πεζογραφία
814 Δοκίμια
815 Ομιλίες
816 Επιστολές
817 Χιούμορ και σάτιρα
818 Ανάλεκτα
819
820 Αγγλική και παλαιά αγγλική λογοτεχνία
821 Αγγλική ποίηση
822 Αγγλικό θέατρο
823 Αγγλική πεζογραφία
824 Δοκίμια
825 Ομιλίες
826 Επιστολές
827 Χιούμορ και σάτιρα
828 Ανάλεκτα
829 Παλαιά αγγλική λογοτεχνία
830 Λογοτεχνίες των γερμανικών γλωσσών
831 Γερμανική ποίηση
832 Γερμανικό θέατρο
833 Γερμανική πεζογραφία
834 Δοκίμια
835 Ομιλίες
836 Επιστολές
837 Χιούμορ και σάτιρα
838 Ανάλεκτα
839 Άλλες γερμανικές λογοτεχνίες
840 Λογοτεχνίες των ρομανικών γλωσσών
841 Γαλλική ποίηση
842 Γαλλικό θέατρο
843 Γαλλική πεζογραφία
844 Δοκίμια
845 Ομιλίες
846 Επιστολές
847 Χιούμορ και σάτιρα
848 Ανάλεκτα
849 Προβηγκιανή, καταλανική λογοτεχνία
850 Ιταλική, ρουμανική, ραιτορομανική
851 Ιταλική ποίηση
852 Ιταλικό θέατρο
853 Ιταλική πεζογραφία
854 Δοκίμια
855 Ομιλίες
856 Επιστολές
857 Χιούμορ και σάτιρα
858 Ανάλεκτα
859 Ρουμανική & ραιτορομανική λογοτεχνία
860 Ισπανική και πορτογαλική
861 Ισπανική ποίηση
862 Ισπανικό θέατρο
863 Ισπανική πεζογραφία
864 Δοκίμια
865 Ομιλίες
866 Επιστολές
867 Χιούμορ και σάτιρα
868 Ανάλεκτα
869 Πορτογαλική λογοτεχνία
870 Λογοτεχνίες των ιταλογενών γλωσσών    Λατινική
871 Λατινική ποίηση
872 Λατινική δραματική ποίηση και θέατρο
873 Λατινική επική ποίηση και μυθιστορία
874 Λατινική λυρική ποίηση
875 Ομιλίες
876 Επιστολές
877 Χιούμορ και σάτιρα
878 Ανάλεκτα
879 Λογοτεχνίες άλλων ιταλικών γλωσσών
880 Ελληνική λογοτεχνία
881 Αρχαία ελληνική ποίηση
882 Αρχαία ελληνική δραματική ποίηση και θέατρο
883 Αρχαία ελληνική επική ποίηση & πεζογραφία
884 Αρχαία ελληνική λυρική ποίηση
885 Αρχαίοι ελληνικοί λόγοι
886 Αρχαίες ελληνικές επιστολές
887 Αρχαίο ελληνικό χιούμορ και σάτιρα
888 Αρχαία ελληνικά ανάλεκτα
889 Νεότερη ελληνική λογοτεχνία
890 Λογοτεχνίες άλλων γλωσσών
891 Ανατολικές ινδοευρωπαϊκές, κελτικές
892 Αφροασιατικές    Σημιτικές
893 Μη σημιτικές αφροασιατικές
894 Αλταϊκές, ουραλικές, υπερβόρειες
895 Της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας
896 Αφρικανικές λογοτεχνίες
897 Των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής
898 Των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής
899 Αυστραλοπολυνησιακές & άλλες λογοτεχνίες

900 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

900 Γεωγραφία και ιστορία
901 Φιλοσοφία και
902 Ποικίλα ιστορικής φύσεως
903 Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες
904 Συλλογές με αφηγήσεις γεγονότων
905 Περιοδικές εκδόσεις
906 Οργανισμοί και μάνατζμεντ
907 Εκπαίδευση, έρευνα, συναφή θέματα
908 Προσωποκεντρική θεώρηση
909 Παγκόσμια ιστορία
910 Γεωγραφία και ταξίδια
911 Ιστορική γεωγραφία
912 Γραφικές αναπαραστάσεις
913 Στον αρχαίο κόσμο
914 Στην Ευρώπη
915 Στην Ασία
916 Στην Αφρική
917 Στην Βόρεια Αμερική
918 Στη Νότια Αμερική
919 Σε άλλες περιοχές
920 Βιογραφία, γενεαλογία, εμβλήματα
921
922
923
924
925
926
927
928
929 Γενεαλογία, ονόματα, εμβλήματα
930 Ιστορία του αρχαίου κόσμου έως το 499 μ.Χ.
931 Κίνα έως το 420 μ.Χ.
932 Αίγυπτος έως το 640 μ.Χ.
933 Παλαιστίνη έως το 70 μ.Χ.
934 Ινδία έως το 647 μ.Χ.
935 Μεσοποταμία & Ιρανικό Οροπέδιο έως το 637 μ.Χ.
936 Η Ευρώπη βόρεια της Ιταλίας έως το 499 μ.Χ.
937 Ιταλική χερσόνησος & περιοχές έως το 476
938 Η Ελλάδα έως το 323 μ.Χ.
939 Άλλα μέρη του αρχαίου κόσμου έως το 640 μ.Χ.
940 Γενική ιστορία της Ευρώπης
941 Βρετανικά Νησιά
942 Αγγλία και Ουαλία
943 Κεντρική Ευρώπη Γερμανία
944 Γαλλία και Μονακό
945 Ιταλική Χερσόνησος & νησιά
946 Ιβηρική Χερσόνησος και νησιά
947 Ανατολική Ευρώπη Ρωσία
948 Σκανδιναβία
949 Άλλα μέρη της Ευρώπης
950 Γενική ιστορία της Ασίας    Α. Ανατολή
951 Κίνα και παρακείμενες περιοχές
952 Ιαπωνία
953 Αραβική Χερσόνησος και περιοχές
954 Νότια Ασία Ινδία
955 Ιράν
956 Μέση Ανατολή (Εγγύς Ανατολή)
957 Σιβηρία (Ασιατική Ρωσία)
958 Κεντρική Ασία
959 Νοτιοανατολική Ασία
960 Γενική ιστορία της Αφρικής
961 Τυνησία και Λιβύη
962 Αίγυπτος και Σουδάν
963 Αιθιοπία και Ερυθραία
964 ΒΔ Ακτή της Αφρικής Μαρόκο
965 Αλγερία
966 Δυτική Αφρική και παράκτια νησιά
967 Κεντρική Αφρική και παράκτια νησιά
968 Νότια Αφρική Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής
969 Νησιά του Νότιου Ινδικού Ωκεανού
970 Γενική ιστορία της Βόρειας Αμερικής
971 Καναδάς
972 Κεντρική Αμερική Μεξικό
973 Ηνωμένες Πολιτείες
974 Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες
975 Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες
976 Νότιες Κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες
977 Βόρειες Κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες
978 Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες
979 Παράκτιες Οροσειρές Ειρηνικού
980 Γενική ιστορία της Νότιας Αμερικής
981 Βραζιλία
982 Αργεντινή
983 Χιλή
984 Βολιβία
985 Περού
986 Κολομβία και Εκουαδόρ
987 Βενεζουέλα
988 Γουιάνες
989 Παραγουάη και Ουρουγουάη
990 Γενική ιστορία άλλων περιοχών
991
992
993 Νέα Ζηλανδία
994 Αυστραλία
995 Μελανησία Νήσος της Νέας Γουινέας
996 Άλλες περιοχές του Ειρηνικού Πολυνησία
997 Νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού
998 Νησιά της Αρκτικής και Ανταρκτική
999 Εξωγήινοι κόσμοι

Σκουπίδια: Ένα μεγάλο πρόβλημα – “Δωράκια” στη μητέρα Φύση

Ηλιοβασίλεμα στην Πάχη

Αντίο γλυκό καλοκαιράκι!

«ΔΩΡΑΚΙΑ» ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ

Έφυγε τώρα το ζεστό,
γλυκό καλοκαιράκι
κι η θάλασσα η γαλανή
έμεινε πια μονάχη. 

Και το βουνό κι η εξοχή,
ο κάμπος και το κτήμα
από τα γέλια των παιδιών
κι αυτά μονάχα μείναν.  

Τελείωσαν οι διακοπές,
οι άνθρωποι στην πόλη.
Δουλειά πολλή για … προκοπή,
καλύτεροι να γίνουν όλοι.  

Έφυγαν τόσο βιαστικά
που λες τους κυνηγούσαν
κι η θάλασσα και το βουνό
ένα μικρό «ευχαριστώ»
ποτέ τους δεν ακούσαν.  

Τι πράγμα είν’ αλήθεια αυτό;
Ντροπή, ντροπή πολύ μεγάλη.
Αν και του χρόνου θα ‘ναι κει,
όλοι μαζί, νέοι και γέροι και μικροί
στο ραντεβού της φύσης ακριβείς,
λίγη δροσιά, γαλήνη μαγική
να νιώσουνε και πάλι.  

Μα στάσου, πως βιάστηκα θαρρώ!
Μπροστά μου κάτι βλέπω.
Είν’ αντικείμενα πολλά
στους θάμνους στα κλαδάκια,
ωραία και χρωματιστά.
Στη φύση είναι «ΔΩΡΑΚΙΑ; »  

Σακούλες νάιλον, πολλές,
κουτιά και μπουκαλάκια,
ξυλάκια από παγωτά,
μοντέρνα αντηλιακά,
κονσέρβες, ντενεκάκια,
λάστιχα, ξύλα, πλαστικά,
χαρτιά, πανιά, πιατάκια,
σίδερα σκούρια, μυτερά
και κοφτερά γυαλάκια. 

Μα τι είν’ αυτά καλέ,
πώς να τα πω;

Τα λέω με μια λέξη:
«ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»,
αμέτρητα, πολλά,

κάθε λογής, απ’ όλα τα υλικά
σ’ ακρούλες, τρύπες και γωνιές,
ακόμα και στη μέση.
Παρατημένα θα ‘ναι εκεί
για χρόνια πολλά!
Αλήθεια, ποιος θα τα μαζέψει; 

Ίσως κανένας χριστιανός
της φύσης λάτρης ταπεινός
Ψαράς, Βοσκός, Φυσιοδίφης
πάρει κανένα απ’ αυτά
τα βρώμικα, σιχαμερά,
πολύχρονα σκουπίδια. 

Μες στους πολλούς…  ένας αυτός,
στους δέκα ο Σαμαρείτης.

Έτσι δε φεύγει το κακό
κι ούτε είν’ αυτό «ευχαριστώ»
στην έμορφη, ευλογημένη φύση. 

Γιατί όπως πάμε βρε παιδιά
σε κάμποσα χρόνια, όχι πολλά,
των σκουπιδιών η «ευωδιά»
τη γη θα πλημμυρίζει. 

Πρέπει επειγόντως στους δέκα κι οι εννιά
που γεύονται της φύσης τη χαρά
με πράξεις κι όχι με λόγια

ανούσια, κούφια, βαρετά,

«ευχαριστώ» να πούνε. 

Πριν έρθουν απ’ τις διακοπές,
απ’ τα βουνά, τους κάμπους, τις ακτές,
να πάρουν ό,τι πέταξαν
μα κι ό,τι σκουπίδι βρούνε.

Κι αν γίνει φίλοι μου αυτό
– επιτρέψτε να τ’ ονειρευτώ –
όλα της Πλάσης τα καλά
ζώα, ζουζούνια και φυτά
τραγούδι θε ν’ αρχίσουν. 

Σαν συναυλία μαγική!
Σπάροι, σαρδέλες, κοκοβιοί,
γαρίδες, φύκια, χταποδάκια,
βότσαλα κι αμμουδιά χρυσή
κι απότομα βραχάκια, 

θάμνοι, δεντράκια, ρεματιές,
πευκάκια, ελατάκια,
ποτάμια, πηγούλες δροσερές,
κρυστάλλινα ρυάκια,  

πρόβατα, γίδια στη βοσκή,
άλογα, γαϊδουράκια,
αηδόνια, σπίνοι, αετοί,
λαγοί και χελωνάκια,  

με τους ανθρώπους ένα θα γινούν,
πια δε θα τους φοβούνται.
Κι η γη θα  ‘ναι παράδεισος,
γιατί όλοι θ’ αγαπιούνται.

Η μάνα Φύση καθαρή,
ο αέρας ευωδία.
Η βρώμα πάει, θα χαθεί,
μαζί κι η δυσωδία.
Μικρόβια, αρρώστιες πουθενά,
όλα χαρά, ζωή, υγεία.  

Και ο Θεός θα χαίρεται
με τα καμώματά μας
μιας κι όρισε διαχειριστές,
προστάτες κι εξουσιαστές
στην επί γης δημιουργία Του
εμάς, την αφεντιά μας. 

Αμάν, τι όνειρο γλυκό!
μπορεί να γίνει αλήθεια;
Βεβαίως, φίλοι μου, μπορεί.
Αν κόψουμε όλοι παρευθύς,

την κάκιστη και εγωιστική
τη… σκουπιδοσυνήθεια.  

Εμπρός λοιπόν στην ιερή,
άγια, σωτήρια αλλαγή
βαθιά μες στην καρδιά μας.
Η γη φωνάζει  S.O.S.
Μην κλείνουμε τ’ αυτιά μας.

Δρομπόνης Σωτήριος

……………………………………………..

Χρόνος που  χρειάζονται για να διαλυθούν στη θάλασσα
τα παρακάτω αντικείμενα:

Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες
Κόντρα πλακέ: 1 – 3 χρόνια
Μάλλινο ύφασμα : 1 – 5 χρόνια
Φίλτρο τσιγάρου: 1 – 5 χρόνια
Πλαστική σακούλα: 10 – 20 χρόνια
Νάιλον ύφασμα: 30 – 40 χρόνια
Κονσερβοκούτι: 50 χρόνια
Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
Λαστιχιένια σόλα: 50 – 80 χρόνια
Κουτάκι αλουμινίου: 80 – 200 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
Πετονιά: 600 χρόνια
Γυάλινο μπουκάλι: 1.000.000 χρόνια!!!

Παροιμίες: Η σοφία του λαού μας με απλά λόγια

ΨΕΜΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται.
Εξήγηση: Όσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν τους συνανθρώπους τους ή να ζουν σε βάρος τους, γρήγορα θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν, όπως εξάλλου και οι κλέφτες.

Είπα την αλήθεια στο φίλο μου κι έγινε εχθρός μου.
Εξήγηση: Η αλήθεια είναι σκληρή και πικρή όταν αποκαλύπτει άσχημα πράγματα που έχουν γίνει. Όταν τη λέμε ωμά στους άλλους κινδυνεύουμε να γίνουμε ενοχλητικοί και ίσως αντιπαθητικοί.

Το ψέμα δε ζει για να γεράσει.
Εξήγηση: Η αλήθεια βγαίνει πάντα στην επιφάνεια, αργά ή γρήγορα, γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να βασίζεται στα ψέματα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Άκουγέ τα όλα κι όσα θέλεις πίστευε.
Εξήγηση: Ο άνθρωπος πρέπει να ακούει όλες τις γνώμες κι όλες τις απόψεις και μετά να κρίνει ποιες και πόσες θα πιστέψει.

Μεγάλος ανήφορος σημαίνει και μεγάλος κατήφορος.
Εξήγηση: Αξίζει να κοπιάσουμε και να προσπαθούμε για να πετύχουμε κάτι στη ζωή μας γνωρίζοντας ότι η ανταμοιβή μας θα είναι μεγάλη και θα αποζημιωθούμε.

Μη ρίχνεις πέτρες στο πηγάδι που σε δρόσισε.
Εξήγηση: Η αχαριστία και η αγνωμοσύνη απέναντι σε αυτούς που με οποιονδήποτε τρόπο  σε έχουν βοηθήσει είναι μεγάλο λάθος.

Μόλις φύγει ο εχθρός, όλοι γενναίοι γίνονται.
Εξήγηση: Οι δειλοί και φοβητσιάρηδες κάνουν τους ήρωες μόλις απομακρυνθεί ο κίνδυνος.

Ο χορτασμένος το νηστικό δεν τον πιστεύει.
Εξήγηση: Οι άνθρωποι που τα έχουν όλα στη ζωή τους και δεν τους λείπει τίποτε, δυσκολεύονται  να καταλάβουν τις δυσκολίες και την ταλαιπωρία των φτωχών και αδύναμων.

Βρείτε κι εσείς το νόημα στις παρακάτω σοφές παροιμίες
(Αν δυσκολεύεστε, ρωτήστε και τους μεγαλύτερους.)

1. Όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.
2. Όταν χτυπιούνται δυο σταμνιά ένα απ’ τα δυο θε να σπάσει.
3. Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άλλαξε το μαλλί του μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την όρεξή του.
4. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Ζωγραφίζω…

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ

Α, ζωγραφίζω!
Εκφράζω συναισθήματα,
μιλώ για την αγάπη, τη χαρά,
τη λύπη και τη μοναξιά.

Μεταδίδω σκέψεις, ιδέες,
λέω ιστορίες αληθινές,
αποτυπώνω όνειρα,
μύθους, παραμύθια
και κόσμους μαγικούς.

Τη γη, τον γαλάζιο ουρανό,
το αχανές, μυστήριο σύμπαν.
Έν’ άστρο παράξενο και μακρινό.
Φτιάχνω αγίους ζωγραφιστούς,
τον ίδιο τον άπειρο, απερινόητο Θεό.

Της θάλασσας τα βάθη,
τον άγνωστο ωκεανό.
Ψάρια παράξενα,
πουλιά, ζουζούνια,
ζώα μεγάλα και μικρά
μάγισσες, πύργους,
τέρατα, φρικιά.

Τον παγερό, βαρύ χειμώνα,
κάτασπρο χιόνι στο βουνό,
την ερημιά στο δρόμο,
στο τζάκι ανθρώπους
μες στο σπιτάκι το ζεστό.

Τη ζωηφόρο άνοιξη,
την ξαναγεννημένη φύση.
Άνθη πολύχρωμα, ευωδιαστά,
με μύρια χρώματα
και μαγικά αρώματα.
Και τη χαρά της Πασχαλιάς.

Το γλυκό καλοκαιράκι,
παιδιά στη θάλασσα να κολυμπούν,
βαρκούλες ν’ αρμενίζουν,
σπάρους, κοχύλια στο βυθό
μαρίδες, καβουράκια,
φάλαινες, φώκιες κι αχινούς,
σουπιές, καλαμαράκια.
Κύμα που παίζει απαλά
με την ολόχρυση, καυτή αμμουδιά
και σκάει στα βραχάκια.

Το φθινόπωρο, το μελαγχολικό,
με τα κιτρινισμένα φύλλα
να φτιάχνουν πέφτοντας χαλί
κίτρινο, πράσινο, καφέ, πορτοκαλί.
Τα γκρίζα σύννεφα στον ουρανό
μαζί και πρωτοβρόχια.
Σαλιγκαράκια στο βουνό,
σταφύλια και αμπέλια.
Παιδάκια πάλι στο σχολειό,
τρεχαλητά, φωνές και γέλια.

Κι ένα σωρό άλλα πράγματα,
με θέληση, μεράκι ζωγραφίζω.
Ταιριάζω όλα τα χρώματα,
κανένα δεν αφήνω.

Δίνω ομορφιά στον πίνακα,
ζωντάνια, δύναμη, χαρά,
μιλάει η ψυχή, μιλάει η καρδιά.

Αυτή είναι, φίλοι μου, η ζωγραφική!

Δημιουργείς και χαίρεσαι,
επικοινωνείς και δένεσαι
με όλους και με όλα.
Με μια άλλη γλώσσα, θαυμαστή,
τη γλώσσα των χρωμάτων.

Ελάτε, λοιπόν, τώρα κι εσείς
πάρτε χαρτί, πιάστε μπογιές,
χαρείτε, ζωγραφίστε,
κάντε ωραίες πινελιές
με χρώματα μιλήστε.

Δρομπόνης Σωτήριος

DSC07259ΒυθόςDSC07254 - ΑντίγραφοΣτην ακροθαλασσιάDSC07260Σπίτι στην εξοχή DSC07261 - Αντίγραφο - ΑντίγραφοΤο πατρικό σπίτι

DSC07256 - ΑντίγραφοΤο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στη ΓορτυνίαDSC07262Εξοχή (Μάζι Μεγάρων)

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Ερωτήσεις – σπαζοκεφαλιές
1.   Ποιος ήταν ο σύντροφος του Ηρακλή στους άθλους του;
2.   Τι σημαίνει «Ποσειδώνας;»
3.   Ποιο πουλί φημίζεται για το σεβασμό στους γονείς του;
4.   Ποιο πουλί δεν κλωσσά το ίδιο τα αυγά του;
5.   Ποιος ποταμός έχει το μεγαλύτερο βάθος;
6.   Ποιο είναι το μεγαλύτερο νησί της Αφρικής;
7.   Ποιο λουλούδι ανοίγει το σούρουπο;
8.   Ποιο λουλούδι βλέπει πάντα τον ήλιο;
9.   Στην επιφάνεια ή στο κέντρο της γης τα σώματα είναι βαρύτερα;
10. Η Αφροδίτη ή ο Αυγερινός είναι μεγαλύτερο αστέρι;
11. Πότε άρχισε να παίζεται το ποδόσφαιρο στη Ελλάδα;


Λεξιλογικές ασκήσεις

(συμπλήρωσε με την κατάλληλη λέξη)

1. Άσπρος σαν …
2. Μαύρος σαν …
3. Χοντρός σαν …
4. Πονηρός σαν …
5. Ψηλός σαν …
6. Βαρύς σαν …
7. Κρύος σαν …


Βρες την αντίθετη λέξη

1.  Ψηλός  / ……………….
2.  Πλούσιος / …………….
3.  Υπερήφανος / …………………
4.  Γενναίος / ……………………
5.  Φρόνιμος / …………………….
6.  Λυπημένος / ………………….
7.  Καθαρός / …………………….
8.  Χρήσιμος / ……………………
9.  Τελευταίος / …………………..
10.Ελεύθερος / ………………….


Χαρακτήρισε τον άνθρωπο με μια λέξη:

1. Εκείνος που θέλει να τρώει πάντοτε και πολύ λέγεται: ………………………..
2. Εκείνος που έχει καλή συμπεριφορά λέγεται: ………………………
3. Εκείνος που φοβάται πολύ λέγεται: ……………………..
4. Εκείνος που ξοδεύει ασυλλόγιστα τα χρήματά του λέγεται: ……………………..
5. Αυτός που έχει εργοστάσιο λέγεται: ……………………….
6. Αυτός που οδηγεί το πλοίο λέγεται: ……………………..

Δύσκολα test
1. Ποιος σκότωσε ακριβώς το 1/4 του πληθυσμού του κόσμου;
(λέξη με 4 γράμματα)
2. Ποιο γράμμα πηγαίνει πρώτο στο ταχυδρομείο;
3. Όταν ο λαγός κλείσει τα δυο του χρόνια μετά τι κάνει;
4. Πώς λέγεται αυτός που έχει μόνο μια τρίχα στο κεφάλι του;
5. Με τι μοιάζει το μισό φεγγάρι;
6. Ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος στον οποίο ακόμη και ο βασιλιάς βγάζει το καπέλο του;
7. Ποιο ζώο κοιμάται χωρίς να κλείνει τα μάτια του;
8. Ποιο είναι εκείνο που μπαίνει παντού;
9. Τοποθετούμε τρία σπίρτα το ένα δίπλα στο άλλο.
Πώς μπορούμε να βγάλουμε το μεσαίο σπίρτο από τη μέση χωρίς να το ακουμπήσουμε;
10. Μπορείτε με έξι σπίρτα (χωρίς να τα σπάσετε) να φτιάξετε τέσσερα ισόπλευρα τρίγωνα;

Επαγγέλματα που χάθηκαν ή χάνονται

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Ή ΧΑΝΟΝΤΑΙ

παγοπώλης
πλανώδιος μανάβης,
βαρελάς
νερουλάς,
παγωτατζής,
αλμπάνης,
ντενεκετζής,
καρεκλάς,
καλαθοποιός,
υαλοποιός,
λούστρος,
σαμαράς,
τσαγκάρης.

Νερουλάς: Γέμιζε βαρέλια με νερό, περνούσε από τις γειτονιές και το πουλούσε.

Λούστρος: Καθόταν στις πλατείες και γυάλιζε τα παπούτσια των περαστικών.

Σαμαράς: Έφτιαχνε σαμάρια για τα γαϊδουράκια.

Καρεκλάς: Περνούσε απ΄τις γειτονιές και έφτιαχνε με ψάθες τις χαλασμένες καρέκλες.

Μυλωνάς: Είχα μύλο κι έκανε το σιτάρι  αλεύρι.

Πεταλωτής: Έβαζε πέταλα στα πόδια των αλόγων.

Ασβεστοποιός: Έφτιαχνε τον ασβέστη στο ασβεστοκάμινο.

Τελάλης: Περνούσε από τις γειτονιές και διαλαλούσε ένα σπουδαίο γεγονός

Τσαρουχοποιός: Έφτιαχνε τσαρούχια.

Βαρελοποιός: Έφτιαχνε βαρέλια από δρυ ή βελανιδιά.

Γαλατάς: Περνούσε από τις γειτονιές και πουλούσε γάλα στα σπίτια.

Κανατάς: Πουλούσε κανάτες.

Τσαγκάρης : Έφτιαχνε και επιδιόρθωνε παπούτσια.

Παγοπώλης: Τα παλιότερα χρόνια περνούσε από τις γειτονιές ο παγοπώλης και πουλούσε πάγο. Τον αγόραζε από κάποιο εργαστήριο παραγωγής πάγου, που υπήρχε στις μεγάλες πόλεις. Έβαζε τον πάγο σε μικρά ψυγεία και τον μετέφερε στα χωριά με ένα φορτηγάκι με μεγάλη καρότσα. Το επάγγελμα αυτό εξαφανίσθηκε γιατί τώρα έχουμε τα ηλεκτρικά ψυγεία κι έχουμε συνέχεια ψύξη για τα τρόφιμα και παγάκια.

Γυρολόγος: Τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχαν στα χωριά καταστήματα κι ο κόσμος έκανε τα ψώνια του από το γυρολόγο. Αυτός κυκλοφορούσε με ένα αυτοκίνητο που στο πίσω μέρος του είχε αποθηκευτικό χώρο. Εκεί έβαζε τα εμπορεύματά του, που τα αγόραζε από καταστήματα στις πόλεις και τα πουλούσε με κέρδος. Αυτά ήταν από υφάσματα, προικιά και ρούχα μέχρι κουζινικά και διάφορα εργαλεία. Ο γυρολόγος φώναζε τα εμπορεύματά του και οι νοικοκυρές έβγαιναν έξω και ψώνιζαν. Στις μέρες μας δεν υπάρχουν γυρολόγοι γιατί ψωνίζουμε αυτά που χρειαζόμαστε από τα καταστήματα που πλέον υπάρχουν παντού.