“Ο πλανήτης μας είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, αλλά δεν μένει κανείς στο λίκνο για όλη του τη ζωή”
Κονσταντίν Τσιολκόφσκι
Ο Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι (17 Σεπτεμβρίου 1857 – 19 Σεπτεμβρίου 1935) ήταν Ρώσος επιστήμονας και πρωτοπόρος της αστροναυτικής. Θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της θεωρητικής αστροναυτικής.
Από την εφηβική του ηλικία άρχισε να σκέφτεται τη δυνατότητα διαστημικών ταξιδιών.
Αργότερα κατέληξε να πιστεύει ότι ο αποικισμός του διαστήματος θα οδηγούσε στην τελειότητα του ανθρώπινου είδους, με αθανασία και ανέμελη ύπαρξη.
Εμπνευσμένος από τη μυθοπλασία του Ιουλίου Βερν, ο Τσιολκόφσκι διατύπωσε πολλές πτυχές των διαστημικών ταξιδιών και της προώθησης πυραύλων.
Θεωρείται ο πατέρας των διαστημικών πτήσεων και ο πρώτος άνθρωπος που οραματίστηκε τον “διαστημικό ανελκυστήρα”, μια τεράστια “ουρανόσκαλα” για να φτάσει στα αστέρια, ως έναν τρόπο να ξεπεράσει τη βαρύτητα, εμπνευσμένος το 1895 από τον νεόκτιστο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.
Ο Τσιολκόφσκι παρήγαγε τον τύπο, τον οποίο ονόμασε «τύπο της αεροπορίας», γνωστό σήμερα ως “εξίσωση πυραύλων Τσιολκόφσκι”.

Το σημαντικότερο έργο του, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1903, ήταν η “Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσω Πυραυλικών Συσκευών”.
Ο Τσιολκόφσκι υπερασπίστηκε την ιδέα της ποικιλομορφίας της ζωής στο σύμπαν και ήταν ο πρώτος θεωρητικός και υποστηρικτής των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων.