Χρώματα, Φυσική και Φυσιολογία

Τι εννοούμε όταν λέμε “χρώμα”

Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου.

Η πληροφορία για το χρώμα αφορά τις συχνότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί στους κατάλληλους υποδοχείς και κωδικοποιείται μέσα στα ηλεκτρικά αυτά σήματα.
Οι ηλεκτρικές ώσεις που αφορούν πληροφορία χρώματος προέρχονται από εξειδικευμένους φωτοευαίσθητους υποδοχείς του ματιού, τα κωνία, που αντιδρούν το καθένα στην ανίχνευση φωτός συγκεκριμένου εύρους μήκους κύματος.

Ένα χρώμα που παίρνει μορφή στον εγκέφαλο μπορεί να προέρχεται από μία συχνότητα ή συνδυασμό περισσότερων συχνοτήτων του ορατού φάσματος.

Για παράδειγμα το κίτρινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σήματος που προέρχεται από την ανίχνευση φωτός από δύο κυρίως είδη κωνίων, τα κωνία που είναι ευαίσθητα σε συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του κόκκινου χρώματος και τα κωνία που είναι ευαίσθητα στις συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του πράσινου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι. Το χρώμα στην περίπτωση αυτή είναι μια “σύμβαση” που αφορά τη μορφή που λαμβάνει στον εγκέφαλο (στον οπτικό φλοιό) ο συνδυασμός των συχνοτήτων που ανιχνεύονται από το μάτι.
Έτσι μπορεί να βλέπουμε κίτρινο χρώμα ενώ στην πραγματικότητα οι συχνότητες που ανιχνεύουμε αντιστοιχούν αποκλειστικά στην περιοχή του πράσινου και του κόκκινου, δηλαδή η ακτινοβολία που φθάνει στο μάτι μας δεν βρίσκεται στην περιοχή του κίτρινου.
Φυσικά είναι δυνατό να βλέπουμε και το απ’ ευθείας κίτρινο χρώμα, όταν η ακτινοβολία είναι μονοχρωματική, όταν δηλαδή το χρώμα αντιστοιχεί πράγματι σε μία μόνο συχνότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για μονοχρωματική ακτινοβολία ή όχι.

Πέραν του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την ακτινοβολία από πολλές συχνότητες ως μονοχρωματική, παραπλανούμενοι μέσω της αίσθησης της όρασης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη φύση μπορεί πράγματι να αντιστοιχεί σε διαφορετικά, διακριτά μήκη κύματος που αντιστοιχούν το καθένα σε διαφορετικό χρώμα.
Σε αυτή τη φυσική παλέτα του ορατού φάσματος, η «κόκκινη» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και η «ιώδης» το μικρότερο.

Στη Χημεία, τη Βιοχημεία, τη Ζωγραφική και την Τεχνική χρώμα ονομάζεται η οργανική ή ανόργανη ουσία που χρησιμοποιείται στο χρωματισμό επιφάνειας, λεγόμενη και χρωστική ουσία ή βαφή ή κοινώς μπογιά.

electromagneticspectrum

Η Φυσική των χρωμάτων

Τα αντικείμενα εμφανίζονται «χρωματιστά» για πολλούς λόγους:

Μπορεί να εκπέμπουν ακτινοβολία διαφόρων μηκών κύματος, να απορροφούν ακτινοβολία που περνά από μέσα τους που αλλοιώνεται έτσι πριν φτάσει σε αυτόν που την παρατηρεί, να ανακλούν (σκεδάζουν) μέρος μόνο της προσπίπτουσας ακτινοβολίας ή και συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάμειξη διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων ανά συχνότητα και δίνει την αίσθηση του χρώματος.

Για παράδειγμα ένα πράσινο φύλλο απορροφά συνήθως το κόκκινο και το μπλε χρώμα που προέρχεται από μια πηγή φωτός πλήρους φάσματος όπως ο ήλιος, είτε ανακλώντας μόνο το πράσινο είτε αφήνοντας να διέλθει μόνο το πράσινο από μέσα του όταν φωτίζεται από πίσω και αν είναι αρκετά διαφανές.

color differences

Διαφορά στην αντίληψη χρωμάτων ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες

Οι άνδρες και οι γυναίκες πραγματικά βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τα χρώματα με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτό σημαίνει ότι αν και τα δύο φύλα κοιτάξουν ένα πορτοκάλι, θα φαίνεται πιο κόκκινο στον άνδρα παρά στη γυναίκα. Ομοίως, το γρασίδι φαίνεται πιο κίτρινο σε έναν άνδρα και πιο πράσινο σε μια γυναίκα. Οι διαφορές δεν τελειώνουν εκεί.

Τα πειράματα από το City University της Νέας Υόρκης έδειξαν επίσης ότι οι άνδρες αγωνίζονται να διακρίνουν λεπτές διαφορές στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε.

Πώς εξηγείται αυτό;

Ο ερευνητής καθηγητής Israel Abramov δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ της έγχρωμης όρασης των φύλων δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις διαφορές στη δομή του ματιού.

Ως εκ τούτου, η απάντηση πρέπει να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος, με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.
Οι διαφορές στα επίπεδα τεστοστερόνης προάγουν δραστικά διαφορετική οργάνωση των νευρώνων στον οπτικό φλοιό σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό επηρεάζει πιθανώς τον τρόπο με τον οποίο το κάθε φύλο επεξεργάζεται και κατανοεί τις πληροφορίες που λαμβάνονται από το μάτι.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2197888/Men-women-really-DO-things-differently-Our-brains-process-colours-different-ways.html
https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-babble/201504/when-it-comes-to-color-men-women-arent-seeing-eye-to-eye

https://www.elinyae.gr/sites/default/files/inline-images/electromagneticspectrum.jpg

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων