Κομήτης C/2022 E3 (ZTF)

C2022E3ZTFMountEtna1024
Comet ZTF over Mount Etna Image Credit & Copyright: Dario Giannobile

Στην εικόνα φαίνεται ο κομήτης ZTF ακριβώς πάνω από τις χιονισμένες πλαγιές της Αίτνας.
Η επίδραση της αύξησης του ηλιακού φωτός στον πυρήνα του κομήτη και στον ηλιακό άνεμο είναι υπεύθυνοι για το πρασινωπό χρώμα του κομήτη και την ευρεία σκονισμένη ουρά του.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF), που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια, υπολογίστηκε ότι περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 50.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι για τελευταία φορά πέρασε από τον πλανήτη μας την εποχή των Νεάντερταλ.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του.

Οι εικόνες έως τώρα του C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση. Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό «άνεμο» να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη.

Ο C/2022 E3 κινήθηκε στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε στις 26 Ιανουαρίου. Ο κομήτης, ο οποίος προέρχεται από το νέφος Όορτ στην άκρη του ηλιακού συστήματος, πλησίασε τη Γη σε απόσταση μόλις 27 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον Άρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη.

https://apod.nasa.gov/apod/ap230128.html?fbclid=IwAR2byGKEdM97KwZILYXxPDSlRZk1YhLoMkKFpvZoD4081k0s56BBqbF6kMA
https://www.lifo.gr/now/tech-science/exotikos-prasinos-komitis-plisiazei-tin-gi-eihe-xanaemfanistei-tin-epohi-ton

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων