Η σύγκρουση της αποστολής DART με αστεροειδή-Το πρώτο πείραμα πλανητικής άμυνας της ανθρωπότητας

NASA asteroeidis 4
Το «σκάφος-καμικάζι» έπεσε με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA vía AP

 

Η πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART της NASA με τον αστεροειδή Δίμορφο είναι γεγονός!
Η ανθρωπότητα προσπαθεί να προστατευθεί από αστεροειδείς που μελλοντικά ίσως απειλήσουν τη ζωή πάνω στη γη, όπως έγινε πριν 66 εκ. χρόνια όταν η πτώση αστεροειδούς εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Ο Δίμορφος ονομάστηκε έτσι γιατί η “τύχη” του ήταν καθορισμένη εκ των προτέρων. Να συγκρουστεί με το DART!! Έτσι θα βλέπαμε “δύο μορφές” του, πριν και μετά τη σύγκρουση… Τον ονόμασε έτσι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης.
Didymos asteroid system pillars ESA
©ESA
Το ζεύγος αστεροειδών Δίδυμος-Δίμορφος
Αριστερά φαίνεται ο αστεροειδής Δίμορφος, δορυφόρος του Διδύμου (δεξιά)

 

…….Όλα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο: το διαστημόπλοιο της NASA έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη βοήθεια της κινητικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια αποστολής άνευ προηγουμένου με σκοπό να η ανθρωπότητα να μάθει πώς θα προστατευτεί από δυνητική μελλοντική υπαρξιακή απειλή γι’ αυτή.

Το «σκάφος-καμικάζι», λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας).

Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο αστεροειδής Δίμορφος, σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, άρχιζε να μεγαλώνει σιγά-σιγά στις εντυπωσιακές εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας από κάμερα στο σκάφος. Ήταν ευδιάκριτη η γκρίζα ακανόνιστη επιφάνεια του βράχου.

«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», συνόψισε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA.

Ο Δίμορφος έχει διάμετρο 160 μέτρων και δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Είναι δορυφόρος μεγαλύτερου αστεροειδή, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά. Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά κατά 10 λεπτά, με άλλα λόγια να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο.

20220927 151350

Θα χρειαστεί αναμονή ημερών ως εβδομάδων προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν πως η τροχιά του αστεροειδή πράγματι μεταβλήθηκε. Θα το κάνουν χάρη σε τηλεσκόπια στη Γη, που θα παρατηρήσουν την διακύμανση της τροχιάς του μικρότερου αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο μετά την πρόσκρουση.

Αν και ο στόχος είναι πολύ λιγότερο θεαματικός σε σύγκριση με τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το φιλμ Αρμαγεδδών, αυτή η άσκηση «πλανητικής άμυνας», που βαπτίστηκε DART («βέλος», στα αγγλικά, ακρώνυμο του όρου Double Asteroid Redirection Test) σηματοδοτεί την πρώτη δοκιμή της τεχνικής αυτής. Επιτρέπει στη NASA να κάνει πρόβα για την περίπτωση που αστεροειδής εγείρει μια μέρα απειλή να συγκρουστεί με τη Γη.

Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια. Για να χτυπήσει στόχο τόσο μικρό όσο ο Δίμορφος, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο.

Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαλείφθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης αστεροειδούς μεγέθους 10 χιλιομέτρων με τη Γη.

Σχεδόν 30.000 αστεροειδείς κάθε μεγέθους έχουν καταλογογραφηθεί (σχετικά) κοντά στη Γη. Σήμερα, κανένας από τους γνωστούς αστεροειδείς δεν απειλεί τον πλανήτη μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια. Εκτός αν δεν έχει καταγραφεί ακόμα……..

Dimorphos asteroid to scale with Rome s Colosseum pillars
Ο αστεροειδής Δίμορφος διαμέτρου 160 μέτρων σε σύγκριση με το Κολοσσαίο της Ρώμης!

 

https://www.cnn.gr/kosmos/story/330140/i-nasa-ta-katafere-me-epityxia-i-sygkrousi-tis-apostolis-dart-me-asteroeidi

https://astro.planitario.gr/to-proto-peirama-planitikis-amynas-tis-anthropotitas/

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2021/11/Dimorphos_asteroid_to_scale_with_Rome_s_Colosseum?fbclid=IwAR3MWuT5LWUIhmb_jTK7AnTSNSSNeV1FNCDFDQ5-d-iBLFrPYJCDoz-n-XY

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων