Ευθυγράμμιση των πλανητών 2022-Γιατί τα αστέρια “τρεμοπαίζουν”; Πώς ξεχωρίζουμε άστρο από πλανήτη στον νυχτερινό ουρανό;

Οι πλανήτες ετοιμάζονται για μια “επική” ευθυγράμμιση.

FOtws68UcAEugC0
Ευθυγράμμιση πλανητών: Δίας (Jupiter), Αφροδίτη (Venus), Άρης (Mars), Κρόνος (Saturn)

Πέντε πλανήτες, ορατοί με γυμνό μάτι, είναι έτοιμοι να παραταχθούν διασχίζοντας τον ουρανό αυτό το καλοκαίρι σε μια ασυνήθιστη ευθυγράμμιση που θα κοσμηθεί από το φως του φεγγαριού.

Ο Ερμής κάνει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 88 γήινες ημέρες, η Αφροδίτη κάθε 225 ημέρες, ο Άρης κάθε 687 ημέρες, ο Δίας κάθε 12 χρόνια και ο Κρόνος κάθε 29 χρόνια.
Έτσι, οι ευθυγραμμίσεις των πέντε πλανητών που είναι ορατές χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίων συμβαίνουν σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, μόνο κάθε λίγα χρόνια.

Πότε θα ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες;

Οι πλανήτες δεν είναι στην πραγματικότητα σε μια γραμμή στο διάστημα. Οι ευθυγραμμίσεις είναι ένα “τέχνασμα προοπτικής”.

Οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον ήλιο σε ένα επίπεδο, έτσι όταν τυχαίνει να περνούν ο ένας κοντά στον άλλο, “φαίνονται”, από τη σκοπιά της Γης, σαν να είναι στην ίδια ευθεία.
Ένας παρατηρητής όμως κοιτάζοντας προς τα κάτω το ηλιακό σύστημα από ψηλά, δεν θα έβλεπε καθόλου ευθεία γραμμή.

Γύρω στις 17-26 Απριλίου 2022, ο Δίας θα ενταχθεί στη γραμμή Αφροδίτης, Άρη και Κρόνου.

Τέλος, περίπου στα μέσα Ιουνίου, ο Ερμής θα τοποθετηθεί μαζί με τους άλλους τέσσερις πλανήτες.

Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν; Πώς ξεχωρίζουμε άστρο από πλανήτη στον νυχτερινό ουρανό;

Για να ξεχωρίσετε τους πλανήτες από τα αστέρια, στον νυχτερινό ουρανό, αναζητήστε “σταθερό φως”.
Το φως από τους πλανήτες (οι οποίοι φυσικά φωτίζονται από τον ήλιο), επηρεάζεται λιγότερο από την ατμόσφαιρα της Γης από ό,τι το φως από τα αστέρια, τα οποία συνήθως τα βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό να “τρεμοπαίζουν”.

Στην αστρονομία, ατμοσφαιρική τύρβη ή αλλιώς seeing ονομάζεται η μεταβολή που παρουσιάζεται στη λαμπρότητα και στο χρώμα των αστέρων, συνδυασμένη με εμφάνιση σπινθηρισμών, στίλβης. Οι τυρβώδεις καθώς και διάφορες άλλες κινήσεις του αέρα μεταβάλλουν ακανόνιστα το δείκτη διάθλασής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή στην ένταση μιας φωτεινής δέσμης, οπότε εμφανίζεται το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής τύρβης. Όταν πνέει ισχυρός άνεμος και ο αστέρας βρίσκεται σε χαμηλό σημείο του ορίζοντα, το φαινόμενο είναι εντονότερο.
Screenshot 2
Η στίλβη παρατηρείται εύκολα σε αστέρες και όχι σε πλανήτες. Οι πλανήτες παρατηρούνται στον νυχτερινό ουρανό με σχεδόν σταθερό φως, ενώ το φως των αστεριών “τρεμοπαίζει”.

 

https://twitter.com/physicsJ/status/1507425877692325891
https://docplayer.gr/71336314-Ethniko-kai-kapodistriako-panepistimio-athinon-kosmas-gazeas.html
https://www.livescience.com/planetary-alignment-2022?fbclid=IwAR3VRFeOA0XlorRM5qyfeZ7K5kSdNioyymK66CPTnVd-Zlt-Nqh3xxp07_A
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B2%CE%B7_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων