
“Δακτύλιος Einstein”
Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε έναν δακτύλιο γύρω από έναν πορτοκαλί γαλαξία. Ο δακτύλιος όμως αυτός υπάρχει στην πραγματικότητα ή είναι “οφθαλμαπάτη”;
Για να δούμε τι συμβαίνει:
Ο πορτοκαλί γαλαξίας στο κέντρο του δακτυλίου έχει πολύ μεγάλη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνει το χωροχρόνο γύρω του και να κάμπτει το φως που περνάει δίπλα του. Έτσι, λειτουργεί σαν “βαρυτικός φακός”, σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Πίσω από τον πορτοκαλί γαλαξία υπάρχει ένας μπλε γαλαξίας που φαίνεται σαν “δαχτυλίδι” γύρω από τον πορτοκαλί γαλαξία λόγω βαρυτικής κάμψης του φωτός του από τον πορτοκαλί γαλαξία.
Τι γίνεται λοιπόν;
Κάποιες από τις ακτίνες του μπλε γαλαξία περνώντας κοντά από τον πορτοκαλί γαλαξία δεν συνεχίζουν την ευθύγραμμη πορεία τους, αλλά στρίβουν αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση και τελικά καταφέρνουν και φθάνουν στο μάτι μας. Έτσι μπορούμε να τις δούμε.
Για κάθε ακτίνα όμως που πέφτει στο μάτι μας, μας δημιουργείται η “εντύπωση” ότι το φως της προέρχεται από ένα σημείο πάνω στη διεύθυνση που έχει τη στιγμή που πέφτει στο μάτι μας. Άρα βλέπουμε το φανταστικό της είδωλο πάνω στη νοητή της προέκταση πάνω στη διεύθυνση αυτή, δηλαδή σε διαφορετικό σημείο από το σημείο που ξεκίνησε το ταξίδι της…
Όλα μαζί αυτά τα φανταστικά είδωλα από κάθε ακτίνα έχουν σαν αποτέλεσμα να φαίνεται ο μπλε γαλαξίας που βρίσκεται πίσω από τον πορτοκαλί γαλαξία με τη μορφή δακτυλιδιού!!
Χωρίς το φαινόμενο αυτό, χωρίς τον “βαρυτικό φακό”, δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τον μπλε γαλαξία, αφού το φως του δεν θα έφτανε ποτέ στο μάτι μας!
Τα φαινόμενα για άλλη μια φορά απατούν. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε… 🙂


«Διαμαντένιο δαχτυλίδι» γύρω από τη σελήνη
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου, μπαίνοντας η σελήνη μπροστά από τον Ήλιο, δημιουργεί το εφέ του διαμαντένιου δαχτυλιδιού!

http://www.extinctionshift.com/topic_06.htm
http://www.voreini.gr/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/diamantenio-dachtylidi/
https://www.spacetelescope.org/images/potw1506a/
http://www.pathfinder.gr/stories/3323056/anakalyfthhke-o-pio-makrinos-barytikos-fakos-sto-sympan