Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Η “συμπαντική” μας θέση
Earths Location in the Universe SMALLER JPEG 1
ΓΗ->ηλιακό σύστημα->η διαστρική μας γειτονιά->ο γαλαξίας μας->τοπική ομάδα γαλαξιών->υπερσμήνος της Παρθένου->τοπικά υπερσμήνη->παρατηρήσιμο σύμπαν
Το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 26000 ετών φωτός από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Το Σύμπαν μας αποτελείται από 2 τρισεκατομμύρια περίπου γαλαξίες.
Ο γαλαξίας μας ανήκει στην “τοπική ομάδα” γαλαξιών (με περίπου 80 γαλαξίες) που φιλοξενείται σε μια μεγαλύτερη ομάδα γαλαξιών, στο “σμήνος της Παρθένου” (με περίπου 1300 γαλαξίες). Οι αστρονόμοι νόμιζαν ότι το σμήνος αυτό ήταν μέρος του υπερσμήνους της Παρθένου, μιας ακόμα μεγαλύτερης ομάδας γαλαξιών.
Ανακάλυψαν όμως ότι το υπερσμήνος της Παρθένου δεν είναι παρά ένα μόνο μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου υπερσμήνους, που ονομάστηκε Λανιακέα (Laniakea).
Το υπερσμήνος Λανιακέα, το τοπικό μας υπερσμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο Γαλαξίας μας, περιλαμβάνει περίπου 100000 γαλαξίες. Άλλοι γαλαξίες μας πλησιάζουν, άλλοι απομακρύνονται από εμάς. Ο Γαλαξίας μας κινείται με ταχύτητα περίπου 600Km/s σε σχέση με τους γειτονικούς του γαλαξίες.
Οι περισσότεροι γαλαξίες στο Σύμπαν σπρώχνονται προς ένα κέντρο μεγάλης πυκνότητας και ισχυρού βαρυτικού πεδίου που λέγεται Μεγάλος Ελκυστής (Great Attractor).
Έτσι κι ο Γαλαξίας μας μαζί με τους γειτονικούς του είναι μέρος αυτού του «ουράνιου ποταμού» που ρέει προς τον Μεγάλο Ελκυστή!!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων