Βασιλακάκη Μαριάνθη
Θα ήταν δίκαιο να βασανιστεί κάποιος ύποπτος προκειμένου να σωθούν χιλιάδες ζωές από την επικείμενη ανατίναξη μιας βόμβας;
Το ερώτημα αυτό τίθεται έντονα στις ακαδημαϊκές συζητήσεις, καθώς οι συμβάσεις των κρατών σχετικά με το ζήτημα είναι περιοριστικές. Ωστόσο, κράτη, τις αγνοούν.
Τι ισχύει, όμως, νομικά; Σύμφωνα με το Άρθρο 137 και το Άρθρο 1 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, που υπογράφηκε στη Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών, ο όρος δηλώνει κάθε πράξη με την οποία, σωματικός ή ψυχικός πόνος επιβάλλονται με πρόθεση σ’ ένα πρόσωπο, με σκοπό να αποκτηθούν απ’ αυτό ή από τρίτο πρόσωπο πληροφορίες, να τιμωρηθεί για μια πράξη που αυτό ή τρίτο πρόσωπο έχει διαπράξει ή μπορεί να την έχει διαπράξει, να εκφοβηθεί ή εξαναγκασθεί αυτός ή τρίτο πρόσωπο, ή για άλλο λόγο που βασίζεται σε διάκριση οποιασδήποτε μορφής, εφ’ όσον ένας τέτοιας πόνος ή οδύνη επιβάλλονται από κάθε πρόσωπο που ενεργεί με επίσημη ιδιότητα, με την υποκίνηση, τη συναίνεση ή την ανοχή του.
Παρά την απαγόρευση για κάθε βασανιστήριο σε ένα κράτος (δημοκρατικό ή μη) έχουν γίνει καταγγελίες σε αρκετές χώρες. Καταγγελίες για σκληρά βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων σε φυλακές. Καταγγελίες για το «Λευκό Βασανιστήριο», που χρησιμοποιείται εναντίον πολιτικών κρατουμένων και στοχεύει όχι στη σωματική βία, αλλά στο πνεύμα και στην ανθρώπινη ψυχή.
Ανεξάρτητα από το πολίτευμα και τη χώρα, τα βασανιστήρια δυστυχώς, δεν αποτελούν παρελθόν. Η εφαρμογή τέτοιων μεθόδων δεν είναι όμως λύση. Αποτελούν καταπάτηση των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα βασανιστήρια δεν αποδίδουν – ΤΟ ΒΗΜΑ
ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΓΕΛΑΔΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
Άρθρο 137Α – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Βασανιστήρια | Νομοθεσία | Lawspot
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52014IP0206&from=EN