Μαριλένα Βακρατσά
Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής το 2017 με θέμα «Η ανισότητα μπροστά στον σεισμικό κίνδυνο» ο Θ. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκός, υπογράμμιζε: «Ο σεισμός έχει ταξική συνείδηση, διότι διεθνώς, ποια σπίτια είναι εκείνα τα οποία θα γκρεμίσει; Τα σπίτια των φτωχών. Γιατί τα σπίτια των φτωχών; Διότι αυτά είτε είναι αυθαίρετα, είτε δεν έγιναν με μελέτες, είτε είναι τα παλαιότερα από όλα». «Η διακινδύνευση, που είναι το ρίσκο που λέμε, δηλαδή οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την εκδήλωση του κινδύνου, είναι μεγάλες ή μικρές, ανάλογα με τη θέση, με τον πλούτο, με το σπίτι όπου μένεις», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Είναι βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας μια ανθρωπογενή ανισότητα ενώπιον της τεχνολογίας, ενώπιον του προσδόκιμου ζωής».
Το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, ένας καταστροφικός σεισμός 7,7 Ρίχτερ πλήττει περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. Κτήρια καταρρέουν και άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από τη μια στιγμή στην άλλη, οι νεκροί και οι τραυματίες είναι χιλιάδες, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια και υποδομές. Για το αν θα άντεχε η χώρα μας σήμερα ένα σεισμό αυτής της έντασης είναι ένα ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί, ωστόσο οι υποδομές της Ελλάδας τόνισε ο κ. Χουλιάρας πως είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές της Τουρκίας.
Για τα νέα κτίρια, λοιπόν, που σχεδιάζονται σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα, δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας, εφόσον φυσικά τηρούνται όλες οι αρχές που περιγράφονται σε αυτόν στη φάση του σχεδιασμού και εν συνεχεία στη φάση της κατασκευής. Φυσικά… ο επιβλέπων μηχανικός πρέπει να τηρεί τα παραπάνω, ο ιδιοκτήτης να έχει τα χρήματα για να πληρώσει τα παραπάνω…
οι ανισότητες απέναντι στον σεισμό δεν είναι καθόλου φυσικό φαινόμενο. Είναι ανάγκη να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και πρόληψης, καθώς και να σχεδιάζονται και παρέχονται υποδομές- θέτοντας ως γνώμονα το καλό του κοινωνικού συνόλου και όχι τα οικονομικά συμφέροντα- που θα αποτελούν ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας και ψυχαγωγίας.
Πηγές:
Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει έναν σεισμό αναλόγου μεγέθους με αυτόν της Τουρκίας; – Michanikos Online