Χρύσα Μαυροπούλου
Η ελευθερία έκφρασης είναι μια πολύ σημαντική αρχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελευθερία κάθε ατόμου να εκφράζει τη γνώμη του, χωρίς να φοβάται τη λογοκρισία. Περιλαμβάνει επίσης κάθε πράξη αναζήτησης, απόκτησης και μεταφοράς πληροφοριών ή ιδεών ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου μέσου.
Παρόλα αυτά, πρέπει και σε αυτή την αρχή να θεσπίζονται συγκεκριμένα όρια, ώστε να μην βλάπτονται τα δικαιώματα ή οι προσωπικότητες άλλων ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι η έκφραση των ιδεών του καθενός δεν θα πρέπει να προέρχεται από ρατσιστικές ή στερεοτυπικες αντιλήψεις διότι οδηγούν σε διακρίσεις και εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων άλλων ατόμων. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, η γραμμή ανάμεσα στο τι είναι αποδεκτό και τι όχι, έχει γίνει πιο λεπτή και δυσδιάκριτη. Ωστόσο, οι χρήστες του διαδικτύου οφείλουν ακόμα να σέβονται ο ένας τον άλλο και να μην εκφράζουν απόψεις οι οποίες ενδέχεται να βλάψουν ή να περιορίσουν κάποιο άλλο άτομο.
Το άρθρο 11.2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EU Charter) της Ευρωπαϊκής ένωσης αναφέρεται στο δικαίωμα της έκφρασης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι προστατεύονται έτσι ώστε να μπορούν να πληροφορούν σωστά τους πολίτες. Ωστόσο, η ελευθερία αυτή παραβιάζεται πολύ πιο συχνά από ότι θα περίμενε κανείς. Πληθώρα δημοσιογράφων δεν ενημερώνουν το κοινό με σωστό τρόπο. Πολλοί από αυτούς, λόγω συμφερόντων, αποκρύπτουν μέρη της αλήθειας ή παρουσιάζουν τα γεγονότα με βάση τις δικές τους απόψεις ή τις απόψεις άλλων. Άλλοι ωστόσο παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη την αλήθεια λόγω ελλιπούς έρευνας για το θέμα που καλύπτουν.
Η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να παραβιάζεται, διότι έτσι επηρεάζεται ταυτόχρονα το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση.
Οι δημοσιογράφοι, λοιπόν, θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας έτσι ώστε να μην παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου.