Υπογραφή εγγράφου κειμένου ή υπολογιστικού φύλλου με Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Υπάρχουν περιπτώσεις που το έγγραφο που πρέπει να στείλουμε δεν θέλουμε να είναι αποθηκευμένο σε μορφή .pdf, αλλά ένα έγγραφο κειμένου (Libreoffice Writer, Microsoft Word, …) ή ένα υπολογιστικό φύλλο (Libreoffice Calc, Microsoft Excel, …).

Για να υπογράψουμε ένα έγγραφο αυτής της μορφής μπορούμε να βρούμε τις εντολές που σχετίζονται με την ψηφιακή υπογραφή στο μενού που βρίσκουμε και τις εντολές της Αποθήκευσης.

Αν χρησιμοποιούμε το Libreoffice Writer (ή το Calc για υπολογιστικά φύλλα) κάνουμε από το μενού Αρχείο -> Ψηφιακές Υπογραφές.

Στο σημείο αυτό, αν έχουμε αλλαγές που δεν έχουν αποθηκευτεί, θα μας ζητήσει να κάνουμε αποθήκευση. Στο παράθυρο που εμφανίζεται πατάμε το κουμπί ‘Υπογραφή Εγγράφου’.

Εμφανίζεται μια λίστα με τα πιστοποιητικά που είναι διαθέσιμα στον υπολογιστή μας. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε και πατάμε το κουμπί ‘Υπογραφή’.

Πατάμε το κουμπί ‘Κλείσιμο’.

Το έγγραφό μας τώρα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο, και έτοιμο προς αποστολή. Μέσα στο έγγραφο δεν θα δούμε κάποιο πλαίσιο που να υποδηλώνει την ύπαρξη ψηφιακής υπογραφής, όπως βλέπουμε στα έγγραφα .pdf

Όμως στο πάνω μέρος του εγγράφου εμφανίζεται ένα νέο πλαίσιο, από όπου μπορούμε να δούμε τις λεπτομέρειες για την ψηφιακή υπογραφή. Επίσης, στο κάτω μέρος του παραθύρου εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ψηφιακού πιστοποιητικού.

 

Αν χρησιμοποιούμε το Microsoft Word (ή το Excel για υπολογιστικά φύλλα) πατάμε το κουμπί με το Μενού -> Προετοιμασία -> Προσθήκη Ψηφιακής Υπογραφής.

Ακολουθούμε τη διαδικασία εισαγωγής της ψηφιακής μας υπογραφής, που είναι παρόμοια με το Libreoffice, και όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα δούμε στο κάτω μέρος του παραθύρου το εικονίδιο που υποδηλώνει ότι το έγγραφο περιέχει ψηφιακές υπογραφές.

Επιστροφή στο κεντρικό άρθρο:

Ψηφιακά Πιστοποιητικά – Επισκόπηση Διαδικασίας

Σχετικά με Ιωάννης Κυριαζής

Ο Ιωάννης Κυριαζής είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής στα Ιωάννινα.
Είναι διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την περίοδο αυτή είναι υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Ψηφιακά Πιστοποιητικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση