ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ-Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΚΑΜΑΡΙΩΝ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δώδεκα μαθητές/τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καμαρίων συμμετείχαν στο δίκτυο «Ταπερίστας 2025» του ΚEΠΕA Αρναίας. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση υποστηρίχθηκε από τις εκπαιδευτικούς: Αικατερίνη Αγλαμίση ΠΕ78 ΕΑΕ και Αθανασία Καψοράχη ΠΕ88.02 ΕΑΕ.
Αρχικά οι μαθητές/τριες, αφού ενημερώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα «Ταπερίστας 2025», έλαβαν πληροφόρηση γενικά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής: Εξηγήσαμε με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά, αναφέραμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής: περισσότερη ενέργεια, βέλτιστη συγκέντρωση, γερά κόκαλα και δόντια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες. Κατασκευάσαμε την πυραμίδα των τροφίμων και επιχειρηματολογήσαμε υπέρ της συνετής κατανάλωσης τροφίμων από όλες τις ομάδες. Αναφερθήκαμε στις ετικέτες και πώς διαβάζονται ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα επικίνδυνα συντηρητικά, τις χρωστικές ουσίες και βελτιωτικά γεύσεων που περιέχονται στα τρόφιμα.
Ειδικότερα αναφερθήκαμε στο σωστό δεκατιανό γεύμα: γιατί είναι σημαντικό να τρώμε δεκατιανό στο σχολείο, δώσαμε παραδείγματα υγιεινών επιλογών όπως φρούτα (μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι), λαχανικά (καρότο, αγγούρι, ντοματίνια. μαρούλι), σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά, μπάρα δημητριακών, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια).
Επιπλέον εξηγήσαμε γιατί πρέπει να αποφεύγουμε ανθυγιεινές επιλογές όπως: τσιπς, γλυκά, κρουασάν, επεξεργασμένους χυμούς και αναψυκτικά.
Φυσικά δεν έλλειψε η αναφορά στη σημασία του νερού στον οργανισμό μας και η διαρκής προτροπή να πίνουμε νερό.
Ενθαρρύναμε λοιπόν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του δεκατιανού τους. Βρήκαμε συνταγές, ζυγίσαμε στη ζυγαριά, μετρήσαμε υλικά στο ογκομετρικό δοχείο. Στο Εργαστήριο της Αυτόνομης Διαβίωσης παρασκευάσαμε υγιεινά γεύματα χρησιμοποιώντας βιολογικά, τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες που χαρακτηρίζουν και αντιπροσωπεύουν την παράδοση την ιστορία και γευσιγνωσία της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ
ΜΠΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΚΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΡΥΖΟΓΑΛΟ
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Προσκαλέσαμε διατροφολόγο, η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών τα σταθερά γεύματα, το αργό μάσημα της τροφής, το συνδυασμό διατροφής και άσκησης, τα προϊόντα ζύμωσης: γιαούρτι, τυρί, κρασί, ψωμί.
Ενημερωθήκαμε και συμμετείχαμε στην διαδικτυακή δράση και στα εργαστήρια του ΚEΠΕA Αρναίας «το δεκατιανό που προτιμώ».
ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΥΒΟΙΩΤΙΚΟ ΓΡΟΘΑΡΙ:
Αυτό το στρογγυλό ψωμάκι που μοιάζει με μικρή γροθιά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, και υγιεινών λιπαρών.
Ο συνδυασμός των συστατικών προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφική αξία, καθιστώντας το ιδανικό για ένα δεκατιανό που θα δώσει ενέργεια στα παιδιά. Περιέχει σύκα από τον Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας, τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα παραγωγών από την Ιστιαία, ελιές και αγνό ελαιόλαδο από ντόπιους ελαιοπαραγωγούς.