ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ- Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΚΑΜΑΡΙΩΝ

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ-Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΚΑΜΑΡΙΩΝ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δώδεκα μαθητές/τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καμαρίων συμμετείχαν στο δίκτυο «Ταπερίστας 2025» του ΚEΠΕA Αρναίας. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση υποστηρίχθηκε από τις εκπαιδευτικούς: Αικατερίνη Αγλαμίση ΠΕ78 ΕΑΕ και Αθανασία Καψοράχη ΠΕ88.02 ΕΑΕ.

Αρχικά οι μαθητές/τριες, αφού ενημερώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς για το πρόγραμμα «Ταπερίστας 2025», έλαβαν πληροφόρηση γενικά  για τη σημασία της υγιεινής διατροφής: Εξηγήσαμε  με απλά λόγια γιατί είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά, αναφέραμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής: περισσότερη ενέργεια, βέλτιστη συγκέντρωση, γερά κόκαλα και δόντια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες. Κατασκευάσαμε την πυραμίδα των τροφίμων και επιχειρηματολογήσαμε υπέρ της συνετής κατανάλωσης τροφίμων από όλες τις ομάδες. Αναφερθήκαμε στις ετικέτες  και πώς διαβάζονται ώστε να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα επικίνδυνα συντηρητικά, τις χρωστικές ουσίες και βελτιωτικά γεύσεων που περιέχονται στα τρόφιμα.

Messenger creation 0B60E16D 1B2F 4794 8280 ABD0E50FFBD7 1

IMG 7ed33842a0d89e4ede6e31412dc85526 V

Ειδικότερα αναφερθήκαμε στο σωστό δεκατιανό γεύμα: γιατί είναι σημαντικό να τρώμε δεκατιανό στο σχολείο, δώσαμε παραδείγματα υγιεινών επιλογών όπως φρούτα (μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι), λαχανικά (καρότο, αγγούρι, ντοματίνια. μαρούλι), σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά, μπάρα δημητριακών, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια).

Επιπλέον εξηγήσαμε  γιατί πρέπει να αποφεύγουμε ανθυγιεινές επιλογές όπως: τσιπς, γλυκά, κρουασάν, επεξεργασμένους χυμούς και αναψυκτικά.

Φυσικά δεν έλλειψε η αναφορά στη σημασία του νερού στον οργανισμό μας και η διαρκής προτροπή να πίνουμε νερό.

Ενθαρρύναμε λοιπόν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του δεκατιανού τους. Βρήκαμε συνταγές, ζυγίσαμε στη ζυγαριά, μετρήσαμε υλικά στο ογκομετρικό δοχείο. Στο Εργαστήριο της Αυτόνομης Διαβίωσης παρασκευάσαμε υγιεινά γεύματα χρησιμοποιώντας βιολογικά, τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες που χαρακτηρίζουν και αντιπροσωπεύουν την παράδοση την ιστορία και γευσιγνωσία της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.


ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

20250206 105211


ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ

Messenger creation 2A30A9B5 6EA0 4BE6 AA54 9B38C33FD368


ΜΠΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΚΑ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

IMG d9d681b76816ea6f33766876d3bbb769 V


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Messenger creation 2ECC4AE3 537F 45A3 9E9D 1BAD417821E8


ΡΥΖΟΓΑΛΟ

Messenger creation C5DB94D8 FAF4 4243 A2A0 44F0CC687DE5


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Messenger creation 084C0792 6C71 4690 8827 D0EABC069D6C


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Messenger creation 34385C10 66DD 43A3 B451 9D9BFFC1FB94


Προσκαλέσαμε διατροφολόγο, η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή, την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών τα σταθερά γεύματα, το  αργό μάσημα της τροφής, το συνδυασμό  διατροφής και άσκησης, τα προϊόντα ζύμωσης: γιαούρτι, τυρί, κρασί, ψωμί.

Messenger creation 59AEA187 B4A3 4B96 8A0E 1D09EF541E96

Ενημερωθήκαμε και συμμετείχαμε στην διαδικτυακή δράση και στα εργαστήρια του ΚEΠΕA Αρναίας «το δεκατιανό που προτιμώ».

Messenger creation AC4CD730 5AFA 4366 A4D5 7AE2E2BE47FB


ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΕΥΒΟΙΩΤΙΚΟ  ΓΡΟΘΑΡΙ:

Αυτό το στρογγυλό ψωμάκι που μοιάζει με μικρή γροθιά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών,  και υγιεινών λιπαρών.

Ο συνδυασμός των συστατικών προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφική αξία, καθιστώντας το ιδανικό για ένα δεκατιανό που θα δώσει ενέργεια στα παιδιά. Περιέχει σύκα από τον Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας, τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα παραγωγών από την Ιστιαία, ελιές και αγνό ελαιόλαδο από ντόπιους ελαιοπαραγωγούς.

Messenger creation AB53D8A1 A838 4846 B6BA 342DA6D59830

 

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2024 - 2025. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *