Ταπερίστας 6ου ΓΕΛ Περιστερίου
Σχολικό έτος 2024-2025
Συντονίστρια δράσης : Στράτου Χριστίνα
Το 6ο ΓΕΛ Περιστερίου συμμετείχε φέτος στο δίκτυο δράσης «Ταπερίστας». Θέμα της δράσης η υιοθέτηση από τους μαθητές ενός υγιεινού γεύματος στο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση τάπερ για τη μεταφορά του γεύματος και από την προτίμηση τοπικών, ει δυνατόν, και βιολογογικών εποχικών προϊόντων. Στην ομάδα των Ταπερίστας συμμετείχαν 29 μαθητές της Β’ λυκείου.
Κατά την α’ φάση όλοι οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις καθημερινές πρακτικές σχετικά με το σχολικό τους γεύμα. Στη συνέχεια συνέλεξαν τα ποσοστιαία δεδομένα και ακολούθησαν συζητήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες και την πιθανότητα τροποποίησης κάποιων από αυτές, στην κατεύθυνση ενός πιο υγιεινού και με σεβασμό στο περιβάλλον τρόπου διατροφής. Παράλληλα οι μαθητές παρακολούθησαν επιμορφωτικά βίντεο (από το υποστηρικτικό υλικό του προγράμματος) για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μακρινών προϊόντων, τα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, και την εκμάθηση ανάγνωσης των σημάτων της ανακύκλωσης.
Η φάση Εφαρμογής ξεκίνησε με την συλλογή εύκολων συνταγών για δεκατιανό και συνταγών με φαγητά που περίσσεψαν από το οικογενειακό τραπέζι. Οι μαθητές μοιράστηκαν ιδέες και συνταγές που βρήκαν στο διαδίκτυο ή που ζήτησαν από τους γονείς τους. Οργανώθηκαν συζητήσεις έξω στη φύση, όπου οι μαθητές παρατήρησαν τις αλλαγές που συμβαίνουν λόγω εποχής, κατέγραψαν τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής και πόσα από αυτά έχουν εντάξει στην διατροφή τους. Επίσης οργανώθηκε δύο φορές η «Ημέρα του φρούτου», όπου δοκίμασαν μανταρίνια και πορτοκάλια από τον κήπο της συντονίστριας, για να σχολιάσουν την διαφορά που έχουν στην εμφάνιση και στη γεύση τα φρούτα χωρίς φάρμακα. Ακόμη, τον μήνα Ιανουάριο ζητήθηκε από τους μαθητές να φέρνουν το δεκατιανό τους από το σπίτι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, σε τάπερ, και το νερό τους σε επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι.
Δραστηριότητες στη φύση.
Οι δράσεις διάχυσης περιέλαβαν :
-Την διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου bazaar με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από τον τόπο καταγωγής των μαθητών, τα οποία πούλησαν στους συμμαθητές τους.
-Την διανομή μικρών σάντουιτς από την Ημέρα Δεκατιανού σε συμμαθητές και καθηγητές τους, εξηγώντας τους την ιδέα να φέρνουν εύκολο και νόστιμο κολατσιό από το σπίτι.
Δοκιμάζοντας τα σάντουιτς, την Ημέρα Δεκατιανού
Την δημιουργία αφίσας στο Canvas με βασικές συμβουλές για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στο δεκατιανό. Η αφίσα τοποθετήθηκε σε διάφορα σημεία του σχολικού χώρου.
Τέλος η ομάδα των μαθητών συμμετείχε στα επιμορφωτικά εργαστήρια που διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Αρναίας, «Το Αποδομημένο δεκατιανό» και το «Ετικέτα διάβασες;», και στην Ημέρα Δεκατιανού με το σάντουιτς «Γουρουνιά», εμπνευσμένο από το παρελθόν της περιοχής στην οποία χτίστηκε το σχολείο μας, η οποία ήταν χωματερή και οι κάτοικοι έτρεφαν γουρούνια.
Συμπερασματικά όχι μόνο αποκτήσαμε νέες γνώσεις και αντιληφθήκαμε την ανάγκη υιοθέτησης πιο υγιεινών και περιβαλλοντικά ασφαλών συνηθειών, αλλά ταυτόχρονα το χαρήκαμε, διασκεδάσαμε, οι δραστηριότητες της ομάδας έγιναν αγαπημένο θέμα συζήτησης ακόμα και στις ώρες των μαθημάτων, έγινε συνήθεια να δείχνουμε ο ένας στον άλλο το δεκατιανό του, να τσεκάρουμε αν το έφερε σε τάπερ.. Όλα αυτά δείχνουν ότι θαύματα δεν γίνονται, αλλά έγινε μια καλή αρχή.
α