Συμμετοχή ΠειραματικούΓυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο δίκτυο Ταπερίστας 2024

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Πα.Μακ. συμμετείχε φέτος στην περιβαλλοντική δράση «Ταπερίστας 2024» που διοργανώνει το ΚΕΠΕΑ Αρναίας. Στόχος της δράσης είναι το να παροτρύνει τους μαθητές στη δημιουργία βιώσιμων δεκατιανών. Ειδικότερα, στο να φτιάχνουν μόνοι τους ένα σχολικό μικρογεύμα το οποίο πληρεί τις εξής προϋποθέσεις: έχει θρεπτική αξία, είναι υγιεινό, είναι φτιαγμένο από υλικά όσο το δυνατόν πιο «καθαρά» (κατά προτίμηση βιολογικά φυτικής ή/και ζωικής προέλευσης πχ. αυγά), τα υλικά είναι όσο το δυνατόν «τοπικά» (πχ. από προϊόντα με ταυτότητα προέλευσης ΠΟΠ πχ. ελληνική φέτα) κτλ.κτλ.

Επίσης, μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών του περιβαλλοντικού προγράμματος, ήταν η επιλογή του σκεύους μεταφοράς του δεκατιανού. Αυτό, προκειμένου να πληρεί παράλληλα κριτήρια αειφορίας, θα πρέπει: να είναι από υλικό που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί (πχ. μεταλλικό ή σκληρό & ανθεκτικό πλαστικό πολλών χρήσεων κτλ) και κατ’ ελάχιστο το σκεύος να μπορεί να ανακυκλωθεί.

Μετά από ένα «πικ-νικ» που κάναμε στη αυλή του σχολείου μας, όπου ο καθένας μας δοκίμασε το δεκατιανό προτίμησης του κάθε συμμετέχοντα στο πρόγραμμα, στη συνέχεια επιλέξαμε το αγαπημένο δεκατιανό της περιβαλλοντικής μας ομάδας:

Όνομα δεκατιανού: Σάντουιτς με αυγό,  φέτα & σως μουστάρδας μαζί με φρουτοχυμό Συστατικά: μισή μπαγκέτα (100 γρ), 1 αυγό βραστό (60 γρ), τυρί φέτα (20-30 γρ) ή κατσικίσιο, αγγούρι (για καλοκαίρι) ή μαρούλι (για χειμώνα), σως μουστάρδας που περιέχει μουστάρδα μαζί με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι & ρίγανη, τυχόν ελιές για τους μερακλήδες και για ποτό στυμμένος χυμός από πορτοκάλι ή άλλα εποχικά φρούτα.

Υλικά Βιώσιμου Δεκατιανού Σάντουιτσ με αυγό τυρί σως μουστάρδας

Μάλιστα, παρουσιάσαμε το αγαπημένο μας δεκατιανό κατά «Ημέρα Δεκατιανού 2024» που υλοποιήθηκε το Μάρτιο σε μια εξ’ αποστάσεως σύνδεση με τους διοργανωτές (ΚΕΠΕΑ Αρναίας) τους οποίους και ευχαριστούμε, μαζί με τα υπόλοιπα σχολεία που έλαβαν μέρος, για τις ωραίες ιδέες που μοιράστηκαν μαζί με τους μαθητές/τριες μας κατά την προετοιμασία αλλά και τη συσκευασία ενός πραγματικά βιώσιμου δεκατιανού!
Καλό Καλοκαίρι! (και όσο γίνεται με λιγότερο πλαστικό!)

Κατηγορίες: Άρθρα 2023 – 2024. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *