Οι Ταπερίστας των Αγίων Δέκα

Τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 οι μαθητές/ τριες του Γυμνασίου Αγίων Δέκα, συμμετείχαν στο Σχολικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας 2024», στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που εκπονείται στη σχολική μας μονάδα με τίτλο: «Πράσινο Σχολείο: Από τη Θεωρία στην Πράξη». Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών/τριών τους, εκπόνησε μια σειρά από δράσεις ώστε να προσανατολιστούν εν γένει στην υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης από τον ΕΣΔΑΚ στις σχολικές αίθουσες και κομποστοποιητής. Επίσης, ξεκινήσαμε τη δημιουργία βοτανόκηπου στην αυλή του σχολείου μας.esdak
  • προβλήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας βίντεο με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Με αφορμή την προβολή αυτή, οι μαθητές/ιες είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τις τροφές και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της οικονομίας σε πόρους και αγαθά, κλήθηκαν να υιοθετήσουν υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά σε σχέση με την ποσότητα τροφής που προμηθεύονται ώστε να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και την παραγωγή οργανικών υπολειμμάτων, κ.α.

klima1

  • παρακολούθηση διάλεξης σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες από την γεωπόνο κα Στέλλα Χατζηγεωργίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης μαθητών/τριών της Β΄ τάξης στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς στον Αμπελούζο. Καθώς η πλειοψηφία των μαθητών/ιών της σχολικής μονάδας των Αγ. Δέκα προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, είναι σημαντικό οι νέες γενιές των αγροτών να μάθουν να καλλιεργούν σωστά καθώς «αυτός που μαθαίνει να καλλιεργεί σωστά, αυτόματα περνάει στη συνείδηση της εξοικονόμησης του νερού και ταυτόχρονα στην οικολογική συνείδηση, αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος», όπως τόνισε και η καθηγήτρια της Γεωργικής Σχολής.

amp1

  • καταγραφή διατροφικών συνηθειών: στα Ε.Δ. ζητήθηκε αρχικά από τους μαθητές/ιες να καταγράψουν αναλυτικά ,υπό μορφή ημερολογίου, τις διατροφικές συνήθειες /γεύματα μιας ολόκληρης εβδομάδας, τρόπους παρασκευής, τις ώρες/ τρόπους άσκησης, ώρες ύπνου, την ποσότητα κατανάλωσης νερού. Σε δεύτερο χρόνο αφού συζητήθηκαν στις ολομέλειες των τάξεων τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες, ο/η κάθε μαθητής/ια κλήθηκε να συντάξει το «νέο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης». Ανά ομάδες, επίσης, πρότειναν τα «ιδανικά μενού», με έμφαση στα τοπικά, βιολογικά, τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4

  • συμμετοχή της Α΄ τάξης, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρναίας, με τίτλο «Ημέρα Δεκατιανού» για την ανάδειξη του πιο «Αξιοζήλευτου Δεκατιανού». Οι μαθητές/ τριές μας  αξιοποιώντας τις  γνώσεις που είχαν αποκομίσει σχετικά με την υγιεινή διατροφή, παρουσίασαν διαδικτυακά μαζί  με σχολεία απ’όλη την Ελλάδα την δική τους συνταγή δεκατιανού: «Το Αγιοδεκατιανό yog(a)rt».

dekat

Για την παραπάνω δράση ακολουθήσαμε τα παρακάτω βήματα:

1.κατάθεση προτάσεων από την Ομάδα των Ταπερίστας.

  1. αξιολόγηση της κάθε πρότασης με βάση τα κάτωθι κριτήρια:
  • επιλογή υλικών (τοπικά, εποχιακά, βιολογικά, υγιεινά, μη επεξεργασμένα)
  • περιβαλλοντικό αποτύπωμα ( προέλευση, τρόπος παρασκευής/ μαγειρέματος…)
  • είδος συστατικών
  • απαιτούμενη ποσότητα
  • χρόνος προετοιμασίας/ μαγειρέματος
  • τρόπος μεταφοράς και πιθανής συντήρησης μέχρι την κατανάλωση
  • έμφαση στην τοπική κουζίνα και παράδοση
  • ευκολία συνταγής
  1. τελική επιλογή μέσω ψηφοφορίας του αξιοζήλευτου δεκατιανού με βάση τα παραπάνω κριτήρια και κυρίως επειδή αποτελεί μέρος της παραδοσιακής Κρητικής δίαιτας/διατροφής -συνώνυμης της μακροζωίας-, είναι εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή/ προετοιμασία από μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει «ελληνικό χαρακτήρα» καθώς με μικρές παραλλαγές τα υλικά τα βρίσκουμε σε πολλά μέρη της χώρας μας.
  2. αναζήτηση υλικών/ποσότητες: με τη βοήθεια διατροφολόγου ορίστηκαν οι ποσότητες (μέσος έφηβος, χωρίς περίσσευμα τροφής) και προκρίθηκαν υλικά από τα σπίτια και τις οικογένειες των μαθητών/ιών.
  3. παρασκευή και παρουσίαση του «Αξιοζήλευτου Δεκατιανού» την Παρασκευή 19/04/2024.

taperistas5

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπεύθυνους του Σχολικού Δικτύου Δράσης «Ταπερίστας 2024» για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε στην εν λόγω δράση και ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, της μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος και της αειφόρου ανάπτυξης.

 

 

Κατηγορίες: Άρθρα 2023 – 2024. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *