Το πρώτο γεύμα των αρχαίων και των νεότερων Ελλήνων
Σκέψεις και συζητήσεις μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Οδύσσεια
Το πρώτο γεύμα των Αρχαίων Ελλήνων ήταν πάντα λιτό. Το γεύμα αυτό το ονόμαζαν ακράτισμα. Το ακράτισμα αποτελούνταν από ψωμί σε ανέρωτο κρασί (άκρατος οίνος). Το ψωμί αυτό το έφτιαχναν από κριθάρι ή σιτάρι.
Μερικές φορές στο πρωινό τους πρόσθεταν ελιές και σύκα. Πιο συχνά όμως το πρωινό τους περιοριζόταν στον «κυκεώνα», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Σε αντίθεση με το πρωινό των αρχαίων Ελλήνων το δικό μας πρωινό είναι πλούσιο αρκετές φορές. Αποτελείται από ένα φρούτο ή λαχανικό και κάποιο είδος δημητριακών. Επίσης συνοδεύεται συνήθως από κάποιο ρόφημα π.χ. γάλα, χυμός κ.α
Όμως υπάρχουν αρκετά παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό στο σπίτι και έτσι τρώνε το δεκατιανό τους στο σχολείο.
Το δεκατιανό μπορεί να αποτελείται από ένα τοστ ή ένα σάντουιτς και κάποιος χυμός, φρούτο κ.α. Επίσης μπορεί να είναι ένα κρουασάν ή μια τυρόπιτα από το κυλικείο του σχολείου.
Ένα πλήρες, υγιεινό πρωινό, που θα δώσει στο παιδί όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται και θα το «κρατήσει» μέχρι το διάλειμμα ώστε να μπορεί να είναι συγκεντρωμένο στο μάθημα, περιλαμβάνει ΚΑΙ τις τρεις ομάδες:
Γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί ή/και αυγό.
Δημητριακά κατά προτίμηση αδρά μη επεξεργασμένα, όπως ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια ολικής άλεσης, παξιμάδια και βρώμη.
Φρέσκα φρούτα και χυμούς ή και λαχανικά εποχής, όπως πορτοκάλι, αχλάδι, ακτινίδιο, καρότο, πιπεριές και φέτες ντομάτας.
Πολύ ωραία σκέψη να πληροφορηθούμε ποιο ήταν το πρόγευμα και στην αρχαιότητα.