Ανοιχτή επιστολή, κλειστό μυαλό

Ο κ. Μάνος Στεφανίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Καθένας μας θα φανταζόταν ότι γνωρίζει τόσο τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργεί το Ίδρυμά του και τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, όσο και την πραγματικότητα στην οποία αυτά λειτουργούν. Ο πολίτης μάλιστα, όχι θα φανταζόταν, αλλά θα απαιτούσε από το κάθε μέλος ΔΕΠ να παρακολουθεί πριν απ’ όλα την καθημερινότητα του χώρου που τον αμείβει, βγαίνοντας από τη γυάλα της νοόσφαιράς του.

Θα γνώριζε τότε, ο κάθε καθηγητής Στεφανίδης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού έργου στα ελληνικά πανεπιστήμια πραγματοποιείται από εντεταλμένους διδάσκοντες, κατόχους Διδακτορικών με το αναγκαίο ερευνητικό έργο. Θα γνώριζε ότι είναι κοινή πρακτική η ετήσια απόσπαση τέτοιων προσώπων από τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς αυτό εξυπηρετεί λογιστικά και τα δύο μέρη. Θα γνώριζε ότι είναι επίσης κοινή και συμφέρουσα πρακτική η απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού με τα αναγκαία ακαδημαϊκά προσόντα σε πλήθος άλλων θέσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς τους οποίους, ΑΕΙ και ΤΕΙ απλά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Θα γνώριζε ακόμη ότι αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες αυτές τις θέσεις -διδακτικές, τεχνικές, βοηθητικές, διοικητικές- το μόνο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις, ή σαμπάτικαλ και άδειες άνευ αποδοχών για πλουτισμό σε άλλες θέσεις του εξωτερικού. Όλα αυτά νόμιμα και ηθικά, για όλες τις πλευρές.

Θα απαιτούσε, τέλος, ο Έλληνας πολίτης από τον τον επί πολλά χρόνια επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης καθηγητή Στεφανίδη, να γνωρίζει το βιογραφικό της κ. Μπαζιάνα, εφόσον αποφασίζει να γράψει γι’ αυτήν. Θα απαιτούσε να έχει ψάξει και να γνωρίζει από πριν ότι η μόνη κατηγορία για «χατιρική διάταξη» προς τη σύζυγο του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να αφορά αυτήν που έδωσε μόρια συνυπηρέτησης και στους έχοντες Σύμφωνο Συμβίωσης και όχι υποχρεωτικά Πιστοποιητικό Γάμου -διάταξη με την οποία η κ. Μπαζιάνα μετατέθηκε στο λεκανοπέδιο. Και να διατύπωνε ρητά την αντίρρησή του, αν η όποια προοδευτικότητά του είναι α λά καρτ.

Η υποκρισία, και ολίγη από σεξισμό, επιστρέφει ατόφια στο πρόσωπο του κ. Καθηγητή.

Και ελπίζω να ασχοληθεί κάποιος με αυτό που δεν τολμά να γράψει, παρά μόνο σε σχόλιο: «Για τις περγαμηνές του ΕΜΠ, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσο εμπλέκονται σε αυτές οι σύντροφοι Μπαλτάς, Φωτίου, Σεβαστάκης, Πορτάλιου κλπ.». Αν αυτό είναι όλο το ζουμί, ναι, ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη. Εκτός αν και αυτό είναι επιπέδου καταγγελιών Χίου και αναλόγων, με τους οποίους έχει εξισωθεί στην «ανοιχτή επιστολή» του ο κ. Καθηγητής.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *