«Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα» – Οι προτάσεις που διακρίνονται στο Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού

54645546

Ολοκληρώθηκε ο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού με θέμα «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», που διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά από το Δήμο Κοζάνης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Π.Ε. Κοζάνης, αλλά και οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κλήθηκαν να προγραμματίσουν μία εφαρμογή με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με τον μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο.

Σήμερα, με χαρά ανακοινώνουμε τις ομάδες που διακρίνονται, ως εξής:

Νηπιαγωγείο:

Βραβείο στην ομάδα του 22ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης για την πρόταση «Ένα σχολείο αλλιώτικο.. ΑΠΕλευθερωμένο»

 Βραβείο στην ομάδα Flyer ντι ντι ντι ντα ντα ντα ντι ντι ντι … – – – … των σχολείων 1ο Νηπιαγωγείο Μουρικίου και Νηπιαγωγείο Άνω Κώμης.

 Βραβείο στην ομάδα «The Birds» του 1ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου.

Δημοτικό:

1ο Βραβείο στην ομάδα «Υπερίωνες» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου

2ο Βραβείο στην Ομάδα «Απίθανοι» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου

3ο Βραβείο σε μαθητή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης για την πρότασή του «Smart Park»

 

Γυμνάσιο

1ο Βραβείο στην ομάδα «Robogym1» του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης

2ο Βραβείο σε ομάδα μαθητών του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης για την πρόταση «Έξυπνος φωτισμός κτιρίων»

3ο Βραβείο σε μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης για πρόταση που αφορά έναν τρόπο παρακολούθησης των αδέσποτων σκυλιών της πόλης.

 

Λύκειο

Βραβείο σε μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης, για την πρόταση «Πρόγραμμα απόδοσης επενδύσεων σε ηλιακούς συλλέκτες».

ΠΔΜ

1ο Βραβείο σε ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την πρότασή τους «SPEED DRIVE».

2ο Βραβείο στην ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την πρότασή τους «SmartHAB – Έξυπνη Διαχείριση Κτιρίων»

3ο Βραβείο σε ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την πρόταση που αφορά «Εφαρμογή ανίχνευσης πτώσης και ατυχημάτων για ποδήλατα και μηχανές»

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν ως προς τη συμβατότητα με τη θεματική του διαγωνισμού, την πρωτοτυπία της ιδέας τους, τη μελέτη υπάρχουσας κατάστασης και τον σαφή ορισμό του προβλήματος – ανάγκης, την αρτιότητα υλοποίησης της  εφαρμογής/παιχνιδιού, την πληρότητα και ποιότητα τεκμηρίωσης της εφαρμογής/παιχνιδιού και την παρουσίαση της πρότασής τους.

Η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, απαρτιζόταν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας: COSMOTE, Magna Victoria, Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia – CLUBE, Επιχείρηση NAS – Νικόλαος Αδ. Στύλας & ΣΙΑ Ο.Ε., Καταστήματα Funny Bunny.

Σημειώνεται, ότι σε επόμενη ημερομηνία, θα ανακοινωθούν ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής ημερίδας κατά την οποία θα παρουσιαστούν και θα βραβευθούν οι διακριθείσες προτάσεις.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα» – Οι προτάσεις που διακρίνονται στο Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Ο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

Δύο μόλις ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού Μαθητικού & Φοιτητικού Διαγωνισμού Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», καθώς η υποβολή των συμμετoχών ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου!

Υπενθυμίζεται, ότι το διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες: https://tinyurl.com/2ffnsamv

Φόρμα υποβολής εργασίας:
Ευχαριστούμε θερμά την HELLENiQ ENERGY για την ευγενική υποστήριξη.

1111

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

Στην τελική ευθεία ο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο φετινός Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», καθώς η υποβολή των συμμετοχών ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου 2023.

Υπενθυμίζεται, ότι το διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμός υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης και τη συμμετοχή του δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».

Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται προαιρετικά να προγραμματίσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή τις ιδέες τους με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με το μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο. Προσδοκούμε, ότι με τη συμμετοχή τους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της τοπικής μας κοινωνίας και την εκπλήρωση του στόχου της Αποστολής των Πόλεων.

Καλούμε τους μαθητές/τριες με την άδεια, τη συγκατάθεση και την προτροπή των γονέων/κηδεμόνων τους και τους φοιτητές/τριες να λάβουν μέρος στην ανάπτυξη της δικής τους εφαρμογής σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Ενδεικτικά οι άξονες είναι:

 1. Περιβάλλον και Ενέργεια
 2. Κινητικότητα – Μεταφορές
 3. Κλιματική Ουδετερότητα
 4. Κυκλική Οικονομία
 5. Πολιτισμός
 6. Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Έξυπνη Πόλη

Η προγραμματιστική εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί ενδεικτικά με Scratch, Python, Java, Unity κλπ. Προαιρετικά ενθαρρύνεται η υλοποίηση της εφαρμογής και σε συσκευές Physical Computing (Arduino, Raspberry, BBC Micro:bit, Αισθητήρες, Κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής). Ενθαρρύνεται η αξιοποίηση τεχνολογιών ΕΛ/ΛΑΚ.

Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από έναν έως τρεις μαθητές/τριες – φοιτητές/τριες. Ο κάθε μαθητής/φοιτητής μπορεί να υποβάλλει μία μόνο συμμετοχή.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα παρακάτω:

 1. Συμβατότητα με τη θεματική του διαγωνισμού (ΝΑΙ/ΌΧΙ – Μη συμβατές συμμετοχές δεν αξιολογούνται)
 2. Πρωτοτυπία ιδέας (25%)
 3. Μελέτη υπάρχουσας κατάστασης και σαφής ορισμός προβλήματος – ανάγκης (10%)
 4. Αρτιότητα υλοποίησης εφαρμογής (20%)
 5. Πληρότητα και ποιότητα τεκμηρίωσης εφαρμογής (10%)
 6. Υλοποίηση της εφαρμογής σε συσκευές Physical Computing (15%)
 7. Παρουσίαση (20%)

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τα εξής μέλη:

 • Δημήτριος Τζήμας (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας)
 • Νικόλαος Πλόσκας (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
 • Αντιγόνη Τσίρου (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής – Υπεύθυνη ΠΕΚΤΠΕ Κοζάνης)
 • Τόλης Τσιρούδης (Στέλεχος Αυτοτελούς Γραφείου ΤΠΕ Δήμου Κοζάνης)
 • Σταματία Μπίμπη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Οι αρτιότερες υποβολές θα παρουσιαστούν σε σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του  διαγωνισμού. Επιπλέον, οι καλύτερες ιδέες θα αποτυπωθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης και την εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».

Ειδικός έπαινος θα απονεμηθεί σε όλους τους μαθητές και τους φοιτητές που θα συμμετέχουν. Όσοι διακριθούν θα κερδίσουν δώρα και βραβεία, όπως (ενδεικτικά): drones, εκπαιδευτικά ρομπότ, κινητά, tablets και ποδήλατα.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους υπεύθυνους ομάδων/ εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές επισημάνσεις:

 • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών γίνεται αποκλειστικά με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 • Συμμετέχοντες: Απευθύνεται σε:
  • Μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
  • Φοιτητές/τριες (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (όλων των σχολών).
 • Άτομα ανά συμμετοχή: 1-3.
 • Οι κατηγορίες είναι διακριτές/ανεξάρτητες: Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο – Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΠΑΛ & ΓΕΛ) – Πανεπιστήμιο.
 • Θα γίνουν ενδιάμεσες προαιρετικές επιμορφωτικές συναντήσεις υποστήριξης.

Παραδοτέα:

 1. Προγραμματιστική Εφαρμογή (σε γλώσσα/περιβάλλον προγραμματισμού που θα επιλέξετε)
 2. Τεκμηρίωση (ιδέα και κώδικα)
 3. Παρουσίαση (βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτών και ένα pdf αρχείο με διαφάνειες)

Επικοινωνία

Μέσω της ιστοσελίδας του Πόλου Εκπαιδευτικής ΤΠΕ Κοζάνης https://blogs.sch.gr/pektpekoz/ μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαγωνισμού.

Φόρμα υποβολής εργασίας

Εδώ υποβάλετε το τελικό παραδοτέο-εργασία:  https://forms.gle/youp6dZKUd2UH2xKA

Ευχαριστούμε θερμά την Helleniq Energy για την ευγενική υποστήριξη.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους χορηγούς:

 • Cosmote
 • Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος
 • Επιχείρηση NAS – Νικόλαος Αδ Στύλας & ΣΙΑ Ο.Ε.
 • Καταστήματα Funny Bunny
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στην τελική ευθεία ο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

Δράση με θέμα: Μαθαίνω για τη Διατροφή (υγιεινές & ανθυγιεινές τροφές) και προγραμματίζω με τα ρομπότ Beebot»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Π.Ε.Κ.Τ.Π.Ε.) Κοζάνης, πρόκειται να υλοποιήσει διδακτικές επισκέψεις σε μαθητές του Νηπιαγωγείου και μαθητές Α΄ ´à ‘ τάξης Δημοτικού των σχολικών μονάδων των Δήμων Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων της  Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης όπου οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί των σχολείων  συμπλήρωσαν την ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία στάλθηκε στα σχολεία με θέμα: «Μαθαίνω για τη Διατροφή (υγιεινές & ανθυγιεινές τροφές) και προγραμματίζω με τα ρομπότ  Beebot».

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Α/Α Διδακτικές επισκέψεις σε Σχολεία Ημερομηνία
1 Νηπιαγωγείο Χατζηκώστα   25-04-23
2 8ο Δ.Σ. Κοζάνης   27-04-23
3 Νηπιαγωγείο Αγ. Δημητρίου 28-04-23
4 Δ.Σ. Αγ. Δημητρίου 28-04-23
5 Νηπιαγωγείο Χαραυγής 03-05-23
6 Νηπιαγωγείο Ακρινής   04-05-23
7 Δ.Σ. Ακρινής   04-05-23
8 1ο Δ.Σ Κοζάνης   05-05-23
9 11ο Δ.Σ. Κοζάνης  09-05-23
10 8ο Δ.Σ. Κοζάνης  10-05-23
11 22ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης  11-05-23
12  Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής  12-05-23
13 19ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης  17-05-23
14 Νηπιαγωγείο Άρδασσα  17-05-23
15 18ο Δημοτικό σχολείο  23-05-23
16 20ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης 24-05-23
17 Δ.Σ. Άνω Κώμης 25-05-23
18 Δ.Σ. Ξηρολίμνης 26-05-23
19 Αλωνακίων Νηπιαγωγείο 29-05-23
20 Ειδικό Δ.Σ. Κοζάνης 30-05-23
21 Νηπιαγωγείο Καρυδίτσας 31-05-23
22 Νηπιαγωγείο Αγ.Παρασκευής 02-06-23
23 10ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης 09-06-23
24 15ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης 31-10-22
25 11ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης 02-11-22
26 12ο Δ.Σ.Κοζάνης 25-11-22
27 7ο Δ.Σ.Κοζάνης 01-03-23

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δράση με θέμα: Μαθαίνω για τη Διατροφή (υγιεινές & ανθυγιεινές τροφές) και προγραμματίζω με τα ρομπότ Beebot»

Παράταση έως 12 Μαϊου για το διαγωνισμό

343013136 781540653592768 5485300141186798478 n

Μέχρι τις 12 Μαΐου 2023 παρατείνεται η υποβολή παραδοτέων για τους συμμετέχοντες στον φετινό Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα».
Υπενθυμίζεται, ότι τον διαγωνισμό διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας , ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμός υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης και τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”.
Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται προαιρετικά να προγραμματίσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή τις ιδέες τους με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με το μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο. Προσδοκούμε, ότι με τη συμμετοχή τους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της τοπικής μας κοινωνίας και την εκπλήρωση του στόχου της Αποστολής των Πόλεων.

Επικοινωνία:
Μέσω της ιστοσελίδας του Πόλου Εκπαιδευτικής ΤΠΕ Κοζάνης https://blogs.sch.gr/pektpekoz/ μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαγωνισμού.
Φόρμα υποβολής εργασίας:

Ευχαριστούμε θερμά την HELLENiQ ENERGY για την ευγενική υποστήριξη.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους χορηγούς:
• Καταστήματα Funny Bunny
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράταση έως 12 Μαϊου για το διαγωνισμό

Παραλαβή Εξοπλισμού από Σχολικές Μονάδες & Δομές ΕκπαίδευσηςΛήψη αρχείου

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραλαβή Εξοπλισμού από Σχολικές Μονάδες & Δομές Εκπαίδευσης

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για όλους όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στον Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού «@Kozani 2030:Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 18.00.  Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ενώ θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: smart.kozani@gmail.com.

Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το Διαγωνισμό https://tinyurl.com/yt9p7x82

Ευχαριστούμε θερμά την HELLENiQ ENERGY την ευγενική υποστήριξη.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους χορηγούς:

#dimos_kozanis #kozani #smartcities #gosmart #smartkozani #100ClimateNeutralAndSmartCities2030 #kozani2030 #KozaniClimateNeutral #citizens

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος Κοζάνης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

339568569 1312371292655208 5262132508277960535 n 339744381 243417138056326 2458323525597033082 n 339749521 2509418739213571 8779089229124717968 n

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα

Οι Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στις “Ημέρες Kαινοτομίας” 7-9.ΦΕΒ.2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση-συνέδριο “Ημέρες Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 7-9.ΦΕΒ.2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

Οι Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχαν με παρουσία στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου . Όσοι παραβρέθηκαν στον χώρο μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τις καινοτόμες δραστηριότητες (ρομποτικής, επαυξημένης πραγματικότητας ) στον χώρο της εκπαίδευσης. Σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν τις καινοτόμες δράσεις που υλοποίησαν. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες!!!!

pektpe innovation  ekth2 3 320x320  22 Νηπιαγωγειο

1σεκ  1 εκθεση  .jpg

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στις “Ημέρες Kαινοτομίας” 7-9.ΦΕΒ.2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Συμμετοχή των ΠΕΚΤΠΕ στην 1η Έκθεση και Συνέδριο «Ημέρες Καινοτομίας 2023», στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Κοίλα Κοζάνης)

Οι Πόλοι Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχουν με παρουσία στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου στο περίπτερο 50 (αρχή έκθεσης). Στην έκθεση μπορείτε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε σε καινοτόμες δραστηριότητες (ρομποτικής, επαυξημένης πραγματικότητας ) καθώς και να ενημερωθείτε για τις δράσης και συνεργασίες των Πόλων.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 11:30 π.μ. στο συνεδριακό χώρο θα πραγματοποιηθεί ομιλία και παρουσίαση των δράσεων, που έχουν διεξαχθεί τα χρόνια λειτουργίας των «Πόλων». Ομιλητές θα είναι ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στελέχη των ΠΕΚΤΠΕ.

InnovationDays2023

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμμετοχή των ΠΕΚΤΠΕ στην 1η Έκθεση και Συνέδριο «Ημέρες Καινοτομίας 2023», στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Κοίλα Κοζάνης)

Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν τον Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού με θέμα «Κοζάνη 2030: Στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης και τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”.

Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και οι φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται προαιρετικά να προγραμματίσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή τις ιδέες τους με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα σχετικά με το μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε έξυπνο Δήμο. Προσδοκούμε, ότι με τη συμμετοχή τους, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της τοπικής μας κοινωνίας και την εκπλήρωση του στόχου της Αποστολής των Πόλεων.

Καλούμε τους μαθητές/τριες με την άδεια, τη συγκατάθεση και την προτροπή των γονέων/κηδεμόνων τους και τους φοιτητές/τριες να λάβουν μέρος στην ανάπτυξη της δικής τους εφαρμογής σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Ενδεικτικά οι άξονες είναι:

 1. Περιβάλλον και Ενέργεια
 2. Κινητικότητα – Μεταφορές
 3. Κλιματική Ουδετερότητα
 4. Κυκλική Οικονομία
 5. Πολιτισμός
 6. Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Έξυπνη Πόλη

Η υποβολή των συμμετοχών/παραδοτέων μπορεί να γίνεται από 25/1/2023 έως 30/4/2023. Η προγραμματιστική εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί ενδεικτικά με Scratch, Python, Java, Unity κλπ. Προαιρετικά ενθαρρύνεται η υλοποίηση της εφαρμογής και σε συσκευές Physical Computing (Arduino, Raspberry, BBC Micro:bit, Αισθητήρες, Κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής). Ενθαρρύνεται η αξιοποίηση τεχνολογιών ΕΛ/ΛΑΚ.

Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από έναν έως τρεις μαθητές/τριες – φοιτητές/τριες. Ο κάθε μαθητής/φοιτητής μπορεί να υποβάλλει μία μόνο συμμετοχή.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα παρακάτω:

 1. Συμβατότητα με τη θεματική του διαγωνισμού (ΝΑΙ/ΌΧΙ – Μη συμβατές συμμετοχές δεν αξιολογούνται)
 2. Πρωτοτυπία ιδέας (25%)
 3. Μελέτη υπάρχουσας κατάστασης και σαφής ορισμός προβλήματος – ανάγκης (10%)
 4. Αρτιότητα υλοποίησης εφαρμογής (20%)
 5. Πληρότητα και ποιότητα τεκμηρίωσης εφαρμογής (10%)
 6. Υλοποίηση της εφαρμογής σε συσκευές Physical Computing (15%)
 7. Παρουσίαση (20%)

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τα εξής μέλη:

 • Δημήτριος Τζήμας (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας)
 • Νικόλαος Πλόσκας (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
 • Αντιγόνη Τσίρου (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής – Υπεύθυνη ΠΕΚΤΠΕ Κοζάνης)
 • Τόλης Τσιρούδης (Στέλεχος Αυτοτελούς Γραφείου ΤΠΕ Δήμου Κοζάνης)
 • Σταματία Μπίμπη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Οι αρτιότερες υποβολές θα παρουσιαστούν σε σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του  διαγωνισμού. Επιπλέον, οι καλύτερες ιδέες θα αποτυπωθούν στο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του μοντέλου της Έξυπνης Πόλης και την εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Αποστολής «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».

Ειδικός έπαινος θα απονεμηθεί σε όλους τους μαθητές και τους φοιτητές που θα συμμετέχουν. Όσοι διακριθούν θα κερδίσουν δώρα και βραβεία, όπως (ενδεικτικά): drones, εκπαιδευτικά ρομπότ, κινητά, tablets και ποδήλατα.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους υπεύθυνους ομάδων/ εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές επισημάνσεις:

 • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών γίνεται αποκλειστικά με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.
 • Συμμετέχοντες: Απευθύνεται σε:
  • Μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
  • Φοιτητές/τριες (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (όλων των σχολών).
 • Άτομα ανά συμμετοχή: 1-3.
 • Οι κατηγορίες είναι διακριτές/ανεξάρτητες: Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο – Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΠΑΛ & ΓΕΛ) – Πανεπιστήμιο.
 • Θα γίνουν ενδιάμεσες προαιρετικές επιμορφωτικές συναντήσεις υποστήριξης.

 Παραδοτέα:

 1. Προγραμματιστική Εφαρμογή (σε γλώσσα/περιβάλλον προγραμματισμού που θα επιλέξετε)
 2. Τεκμηρίωση (ιδέα και κώδικα)
 3. Παρουσίαση (βίντεο διάρκειας έως 5 λεπτών και ένα pdf αρχείο με διαφάνειες)

Επικοινωνία

Μέσω της ιστοσελίδας του Πόλου Εκπαιδευτικής ΤΠΕ Κοζάνης https://blogs.sch.gr/pektpekoz/ μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του διαγωνισμού.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο: smart.kozani@gmail.com

Εκεί μπορείτε να υποβάλλετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, εφόσον επιθυμείτε τη συμμετοχή σας στις ενδιάμεσες επιμορφωτικές συναντήσεις.

Φόρμα υποβολής εργασίας

Εδώ υποβάλετε το τελικό παραδοτέο-εργασία:  https://forms.gle/youp6dZKUd2UH2xKA

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»