Υπομονή κι υπομονή
καρτέρι και καρτέρι
και τούτος ο ανήφορος
κατήφορο θα φέρει
Χωρίς νεκρούς η Λευτεριά
ζάλο ποτές δεν κάνει.
Γιατι ν’ η κατοικία τζη
στου ντουφεκιού την κάνη
Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχε ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, καθώς την εβδομάδα αυτή πραγματοποιείται εκπαιδευτική επίσκεψη 19 μαθητών και 5 εκπαιδευτικών από το σχολείο Vossius Gymnasium του Άμστερνταμ[1], οι οποίοι και παρακολούθησαν τη γιορτή.
Μετά το σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή Δημήτρη Καλυκάκη και την ομιλία του για τη σημασία της επετείου, το πρώτο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό. Το χρονικό των ημερών διάβασαν οι μαθητές Μαρία Βενέρη και Άρης Παττακός, σε μετάφραση στα ολλανδικά για τους καλεσμένους μας. Υποτιτλισμένο στα αγγλικά, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ παραγωγής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη Μάχη της Κρήτης. Ωστόσο, ιδιαίτερη συγκίνηση και θετικές εντυπώσεις αποκόμισε η προβολή, επίσης υποτιτλισμένου, αποσπάσματος από ντοκιμαντέρ για τις αγριότητες των Γερμανών στην επαρχία Βιάννου, με μαρτυρίες υπέργηρων πια επιζώντων. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από μαθητική ομάδα του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου με συντονιστή το φιλόλογο του σχολείου Μανώλη Κουρούμαλη.
Τη μουσική επένδυση του πρώτου μέρους της γιορτής είχε η μουσική ομάδα και η χορωδία του σχολείου, υπό την καθοδήγηση αντίστοιχα των μαθητών Χριστίνας Πάτερου και Αντώνη Καγιαλή.
Η σχολική χορωδία ερμήνευσε τα τραγούδια Κορόιδο Μουσολίνι του Έλντο ντι Λάτσαρο σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη, Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε στίχους Γιώργου Θίσβιου, Της αγάπης αίματα και Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.
Η μαθήτρια Χριστίνα Πάτερου ερμήνευσε το Ακορντεόν του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και τον Ναπολιτάνο του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Πυθαγόρα, ενώ η μαθήτρια Ελπινίκη Πρινιανάκη ερμήνευσε τον Έφεδρο του Γιώργου Κατσαρού σε στίχους Πυθαγόρα.
Στο δεύτερο μέρος του εορτασμού, αφού διαβάστηκε από την καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Πιτσάκη το πρακτικό του ορισμού Σημαιοφόρου και Παραστατών για τις επετείου της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, έγινε η παράδοση της Σημαίας από το Διευθυντή του σχολείου. Ακολούθησε η ανάγνωση του πρακτικού και η απονομή Αριστείων Προόδου και Βραβείων στους αριστούχους και πρωτεύσαντες μαθητές του σχολικού έτους 2014-15. Για μια ακόμη χρονιά, απόφοιτοι, αλλά και μετεγγραφέντες μαθητές, έδειξαν την αγάπη τους για το σχολείο, παρευρισκόμενοι στην παραλαβή των επαίνων τους.
Η παρουσία των Ολλανδών επισκεπτών έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια η απονομή στους αντίστοιχους μαθητές του σχολείου μας των Βεβαιώσεων Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Erasmus+ Geo Future Excellence Programme (GFEP). Την απονομή εκ μέρους των συνεργαζόμενων σχολείων και φορέων έκανε ο καθηγητής Γεωγραφίας του ολλανδικού σχολείου, που συντονίζει και το πρόγραμμα, Γιερούν Ράιλααρσνταμ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χαιρετισμός σε άψογα ελληνικά του καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών Κουράνο Μπίγκιμαν, που εξέπληξε το ακροατήριο.
Το δεύτερο μέρος έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων Ετικέτας Ποιότητας Έργου eTwinning στους συμμετέχοντες μαθητές του ηλεκτρονικού περιοδικού Α magazine with views to Europe.
Το τελευταίο μέρος του εορτασμού ήταν αφιερωμένο στους φιλοξενούμενους μας περιλαμβάνοντας παραδοσιακή μουσική και χορούς του νησιού μας. Ο Ζαχαρίας Αναστασάκης και ο Στέλιος Βαρβεράκης στα λαούτα, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του δεύτερου, Αλέξανδρο, που «δανειστήκαμε» από το 4ο Γυμνάσιο, στην κρητική λύρα, συνόδευσαν τη χορευτική ομάδα από τους Αλέξανδρος Θαλασσινάκη, Γρηγόρη Παπαδοσπυριδάκη, Δήμητρα Κοσμαδάκη, Νίκη Κυπραίου, Μαρία Μήτρογλου και Μαίρη Χαρωνιτάκη. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για ξεσηκώσουν στο χορό τόσο τους φιλοξενούμενους Ολλανδούς συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, όσο και όλους τους θεατές. Ο χώρος του σχολικού αμφιθεάτρου αποδείχτηκε μικρός κι έτσι ο χορός μεταφέρθηκε στη σχολική αυλή, όπου όλοι, μαθητές και καθηγητές από τα δύο σχολεία και γονείς, που για μια ακόμη χρονιά μας τίμησαν με την παρουσία τους, έκλεισαν τη φετινή γιορτή μέσα σε κρητική μουσική και χορό.
Αναπόφευκτα η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και η τήρηση ενός λεπτού σιγής μεταφέρθηκαν για την πρωινή συγκέντρωση της μεθεπόμενης ημέρας.
Στη σχολική χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές Χαρά Αποστολάκη, Αλεξάνδρα Γκουαρντιάν, Γεωργία Ζαχαριουδάκη, Αντώνης Καγιαλής, Ειρήνη Κατεβαίνη Μπίτζου, Ειρήνη Λαμπρογιαννάκη, Βεατρίκη Λοππινέ, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Αμαλία Μπιτσακάκη, Δήμητρα Μπιτσακάκη, Ιωάννα Μπρίφα, Κάλια Μπροκαλάκη, Σοφία Παναγιωτάκη, Στέφανος Πατεδάκης, Ελπινίκη Πρινιανάκη, Ιάσονας Ροβιθάκης, Μαρίνα Στριλιγκά και Ενρίκο Φαβορίτο.
Στην ορχήστρα του σχολείου συμμετείχαν η Σουζάνα Γκαγκαουδάκη (κιθάρα), Γιάννης Κονιδάκης (πιάνο), Κάλλια Λαδουκάκη (αρμόνιο), Λυδία Μαυράκη (φλάουτο), Χριστίνα Πάτερου (κιθάρα) και Άννα Σφακιανάκη (βιολί).
Την ευθύνη για την οργάνωση της εξαίρετης αυτής, πολύγλωσσης -σε ελληνικά, αγγλικά και ολλανδικά, γιορτής είχαν η καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Πιτσάκη και ο φιλόλογος Νίκος Ψαρομήλιγκος.
Τη φωτογραφική κάλυψη είχε όπως πάντα ο καθηγητής Χημείας Αντώνης Μαργαρίτης.
[1] Η επίσκεψη αποτελεί δραστηριότητα στο πλαίσιο Τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 (Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών) με τίτλο Geo Future Excellence Programme (GFEP) που υλοποιείται από τα δύο σχολεία, καθώς και το σχολείο INS Infanta Isabel d’Arago (Βαρκελώνης Ισπανίας), το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Ολλανδίας, και τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Ολλανδίας.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.