Δώρο ασημένιο ποίημα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στην Αίθουσα Ο. Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού το Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την προώθηση και καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής Δώρο ασημένιο ποίημα, με εισηγήτρια την κα Δώρα Μέντη, Δρ Φιλολογίας, Φιλόλογο στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και Δημιουργό του Ομίλου «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη».

Το σεμινάριο, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, το Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας: Ενοχλώντας τις λέξεις και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και τη στήριξη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, είχε ως κεντρικούς άξονες:

α. την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, με την ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών βιβλίων και την οικείωση με τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών μέσα στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης,

β. τη συνεργασία μέσα από διασχολικές δράσεις ορισμένης θεματικής προσέγγισης ενός ποιητικού έργου,

γ. την ευγενή άμιλλα μέσα από πανελλήνιους διαγωνισμούς φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, ανάμεσα σε μαθητές, τμήματα και σχολεία,

δ. την προσέγγιση της τοπικής ιστορίας, μέσα από τη δημιουργία λογοτεχνικού χάρτη και άλλων συναφών δράσεων.

theodora.menti
Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1966. Είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει στην Αθήνα, εργάζεται στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2011 καλλιεργεί συστηματικά τη φιλαναγνωσία ανάμεσα στους μαθητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πανελλήνιων λογοτεχνικών διαγωνισμών και διασχολικών δράσεων (Για σχετική ενημέρωση στον ιστότοπο: efsv.webnode.gr και για επικοινωνία: efsv.2015@gmail.com). Η Δώρα Μέντη έχει εκδώσει τις μελέτες: Mεταπολεμική Πολιτική Ποίηση. Iδεολογία και Ποιητική, Kέδρος 1995, Για τον Σαχτούρη, Eισαγωγή-ανθολόγηση κειμένων-επιμέλεια, Eκδόσεις Aιγαίον 1998, Τάκης Σινόπουλος, Χρονικό αναγνώσεων, Βιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση, φιλολογ. επιμ. Ευριπίδης Γαραντούδης & Δώρα Μέντη, Εκδόσεις Σοκόλη 1999, O  προσωπικός μύθος. Ένα ερμηνευτικό κλειδί στην ποίηση του Σαχτούρη, Εκδόσεις Καστανιώτη 2004, Πρόσωπα και προσωπεία, Gutenberg 2006.

Επίσης, επιμελήθηκε τις θεματικές ανθολογίες: Η Αθήνα από τον 19οστον 21οαιώνα. Μια λογοτεχνική περιδιάβαση από την παλιά ως τη σημερινή εικόνα της πόλης, Εισαγωγή-Ανθολόγηση κειμένων Δώρα Μέντη, Εκδόσεις Πατάκη 2009, Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν, Ανθολογία νεοελληνικής ποίησης, Gutenberg 2015. Συμμετείχε στις τριμελείς συγγραφικές ομάδες που συνέταξαν τα σχολικά  εγχειρίδια Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Σχολικές Δραστηριότητες. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.