ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

Αποδημητικά πουλιά 

Είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν(φεύγουν από ένα τόπο και πάνε σε άλλον). Μετακινούνται το φθινόπωρο για πιο ζεστές χώρες καθώς δεν αντέχουν το κρύο και επιστρέφουν ξανά την Άνοιξη, που ο καιρός αρχίζει να “γλυκαίνει” και γίνεται πιο ηλιόλουστος!

Γιατί όμως μεταναστεύουν

  • Με τον ερχομό του χειμώνα η ανεύρεση τροφής (σπόροι, έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη.
  • Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν.
  • Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους.
  • Στην “πατρίδα” τους φτιάχνουν φωλιές για να ζευγαρώσουν, γεννούν αβγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους

    Ο λόγος για τον οποίο τα αποδημητικά πουλιά πετούν σε σχήμα V σχηματισμό, αποτελεί «μυστήριο» για τους ειδικούς.

    • Μια θεωρία έχει προτείνει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δυσκολεύουν τις επιθέσεις των αρπακτικών
    • Μια άλλη ότι ο «καλύτερος» στον προσανατολισμό μπαίνει μπροστά για να οδηγήσει τους υπολοίπους.
    • Μια τρίτη, που είναι και η επικρατέστερη, είναι ότι ο σχηματισμός V επιτρέπει στα πουλιά να εξοικονομούν ενέργεια κατά την πτήση τους στα μεγάλα ταξίδια
    • Τα αποδημητικά πουλιά τρώνε περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ώστε να συγκεντρώσουν αποθέματα ενέργειας την οποία καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 

 

  1. ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ
  • Τα Φλαμίνγκο είναι ροζ επειδή τρώνε πολλά γαλαζοπράσινα φύκια. Τρώνε και γαρίδες, ωστόσο οφείλουν το χρώμα τους στα φύκια. …
  • Όλα τα είδη είναι μονογαμικά. Τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα αυγό το χρόνο και οι γονείς το κλωσούν εναλλάξ…Τα φλαμίνγκο, αφού εγκαταλείψουν τη φωλιά τους, ζουν πολλά μαζί δημιουργώντας τεράστιες αποικίες. Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν μαζεμένα παραπάνω από 30.000 πουλιά, τα νεαρά φλαμίνγκο δέχονται να τα ταΐσουν μόνο οι γονείς τους, οι οποίοι τα ξεχωρίζουν από τις τσιρίδες τους….
  • Τρώνε με το κεφάλι τους ανάποδα και κοιμούνται με το ένα πόδι και, όπως τα δελφίνια αναπαύουν το μισό τους σώμα κάθε φορά, ενώ το άλλο παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν εχθρούς….

Οι σημαντικότεροι εχθροί τους είναι οι φύλακες των ζωολογικών κήπων...

ΠΩΣ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ ΕΝΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ- ΜΕ ΤΟ 2 ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Ο κούκος είναι ένα παρασιτικό ζώο. Δεν φτιάχνει ποτέ δική του φωλιά ούτε μπαίνει στην διαδικασία να κλωσήσει αβγά του!

Ο θηλυκός κούκος γεννά μιμητικά αβγά, δηλαδή αβγά που μοιάζουν με τα αυγά των άλλων πουλιών και τοποθετεί ένα αβγό κάθε φορά σε μια διαφορετική φωλιά. Τα πουλιά ξενιστές, όχι μόνο κλωσούν το αβγό του κούκου, αλλά υιοθετούν και το νεοσσό και τον φροντίζουν σαν δικό τους, ακόμα και όταν τους ξεπεράσει κατά πολύ στο μέγεθος. Το αβγό του κούκου εκκολάπτεται νωρίτερα από τα αυγά των άλλων πουλιών. Με το που ξεπροβάλλει ο νεοσσός, παρόλο που έχει κλειστά τα μάτια του, με έναν περίεργο τρόπο πετάει τα υπόλοιπα αυγά από τη φωλιά για να είναι ο μοναδικός που θα επιζήσει. Η επίμονη φωνή του καθώς και μόνιμα ανοιχτό στόμα του, κάνει τους θετούς γονείς να τον τροφοδοτούν συνεχώς με φαγητό με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπερνάει σε διαστάσεις τους θετούς γονείς του.