ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗς ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑΣ

ΛΙΤΣΑ Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ

Πασχαλίτσα εναντίον Μελίγκρας

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.ΤΡΟΧΟΣ
Αν τύχουμε έντομο που πετάει ???? πετάμε κι εμείς στο χώρο
Αν τύχουμε έντομο που πηδάει ???? πηδάμε κι εμείς στο χώρο
Αν τύχουμε έντομο που περπατάει ???? περπατάμε στο χώρο
Αν τύχουμε κάτι που δεν είναι έντομο???? κάνουμε πως κοιμόμαστε
Η αράχνη, η σαρανταποδαρούσα, ο σκορπιός, το σκουλήκι και το σαλιγκάρι δεν είναι έντομα
2. ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ

ΕΝΤΟΜΑ – Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Ας δούμε πως γεννιέται μια πεταλούδα

 

ΓΥΡΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΕΔΩ

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ας δούμε τι έφαγε πρώτα η κάμπια

μέτρα και ένωσε με το σωστό αριθμό

μέτρησε και ένωσε

 

Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ- Αποδημητικά πουλιά

Παιδιά,Εχετε δεί πελαργούς;

Η πρώτη δουλεία του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Αυτή έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα κ.α.

Τη βάση της φωλιάς αποτελούν χοντρά κλαδιά, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. Σε οκτώ ημέρες ένα ζευγάρι πελαργών μπορεί να τελειώσει το χτίσιμο μιας καινούργιας φωλιάς. Το αρσενικό φέρνει το υλικό και το θηλυκό το τακτοποιεί.

Η φωλιά απαιτεί αδιάκοπη συντήρηση. Εκτός από τις βλάβες που παθαίνει από τη βροχή, το χιόνι και τον αέρα το χειμώνα, πάντα παθαίνει φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το κλώσσημα, που κρατάει 30 περίπου ημέρες, γίνεται και από τούς δυο γονείς. Αλλά και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους για να τους προστατεύει από τούς εχθρούς, τη βροχή, το κρύο ή τη ζέστη. Στην αρχή οι δυο γονείς εναλλάσσονται κανονικά. Φεύγει ο ένας και ξαναγυρίζει μετά δύο ώρες, για να φύγει ο άλλος.

Οι μικροί πελαργοί τρέφονται και από τους δυο γονείς

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΟΣΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ;γραψε τον αριθμο εδω

 

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

Αποδημητικά πουλιά 

Είναι τα πουλιά που κάθε χρόνο μεταναστεύουν(φεύγουν από ένα τόπο και πάνε σε άλλον). Μετακινούνται το φθινόπωρο για πιο ζεστές χώρες καθώς δεν αντέχουν το κρύο και επιστρέφουν ξανά την Άνοιξη, που ο καιρός αρχίζει να «γλυκαίνει» και γίνεται πιο ηλιόλουστος!

Γιατί όμως μεταναστεύουν

 • Με τον ερχομό του χειμώνα η ανεύρεση τροφής (σπόροι, έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη.
 • Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν.
 • Την άνοιξη επιστρέφουν στην «πατρίδα» τους.
 • Στην «πατρίδα» τους φτιάχνουν φωλιές για να ζευγαρώσουν, γεννούν αβγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους

  Ο λόγος για τον οποίο τα αποδημητικά πουλιά πετούν σε σχήμα V σχηματισμό, αποτελεί «μυστήριο» για τους ειδικούς.

  • Μια θεωρία έχει προτείνει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δυσκολεύουν τις επιθέσεις των αρπακτικών
  • Μια άλλη ότι ο «καλύτερος» στον προσανατολισμό μπαίνει μπροστά για να οδηγήσει τους υπολοίπους.
  • Μια τρίτη, που είναι και η επικρατέστερη, είναι ότι ο σχηματισμός V επιτρέπει στα πουλιά να εξοικονομούν ενέργεια κατά την πτήση τους στα μεγάλα ταξίδια
  • Τα αποδημητικά πουλιά τρώνε περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ώστε να συγκεντρώσουν αποθέματα ενέργειας την οποία καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 

 

 1. ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ
 • Τα Φλαμίνγκο είναι ροζ επειδή τρώνε πολλά γαλαζοπράσινα φύκια. Τρώνε και γαρίδες, ωστόσο οφείλουν το χρώμα τους στα φύκια. …
 • Όλα τα είδη είναι μονογαμικά. Τα θηλυκά γεννούν μόνο ένα αυγό το χρόνο και οι γονείς το κλωσούν εναλλάξ…Τα φλαμίνγκο, αφού εγκαταλείψουν τη φωλιά τους, ζουν πολλά μαζί δημιουργώντας τεράστιες αποικίες. Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν μαζεμένα παραπάνω από 30.000 πουλιά, τα νεαρά φλαμίνγκο δέχονται να τα ταΐσουν μόνο οι γονείς τους, οι οποίοι τα ξεχωρίζουν από τις τσιρίδες τους….
 • Τρώνε με το κεφάλι τους ανάποδα και κοιμούνται με το ένα πόδι και, όπως τα δελφίνια αναπαύουν το μισό τους σώμα κάθε φορά, ενώ το άλλο παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν εχθρούς….

Οι σημαντικότεροι εχθροί τους είναι οι φύλακες των ζωολογικών κήπων...

ΠΩΣ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ ΕΝΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ- ΜΕ ΤΟ 2 ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Ο κούκος είναι ένα παρασιτικό ζώο. Δεν φτιάχνει ποτέ δική του φωλιά ούτε μπαίνει στην διαδικασία να κλωσήσει αβγά του!

Ο θηλυκός κούκος γεννά μιμητικά αβγά, δηλαδή αβγά που μοιάζουν με τα αυγά των άλλων πουλιών και τοποθετεί ένα αβγό κάθε φορά σε μια διαφορετική φωλιά. Τα πουλιά ξενιστές, όχι μόνο κλωσούν το αβγό του κούκου, αλλά υιοθετούν και το νεοσσό και τον φροντίζουν σαν δικό τους, ακόμα και όταν τους ξεπεράσει κατά πολύ στο μέγεθος. Το αβγό του κούκου εκκολάπτεται νωρίτερα από τα αυγά των άλλων πουλιών. Με το που ξεπροβάλλει ο νεοσσός, παρόλο που έχει κλειστά τα μάτια του, με έναν περίεργο τρόπο πετάει τα υπόλοιπα αυγά από τη φωλιά για να είναι ο μοναδικός που θα επιζήσει. Η επίμονη φωνή του καθώς και μόνιμα ανοιχτό στόμα του, κάνει τους θετούς γονείς να τον τροφοδοτούν συνεχώς με φαγητό με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ξεπερνάει σε διαστάσεις τους θετούς γονείς του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ….ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ;

 1. ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΑΓΙΚΑ…
 2. ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ….(ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΚΗ- ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ)

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΛΥΣΕΙΣ-ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ-ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ    Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ…

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ…

ΒΡΕΣ ΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΕΔΩ

Ένωσε τον ήρωα με το σωστό αντικείμενο

Απο ποιο παραμύθι είναι η εικόνα;

Γίνε ο ήρωας του παραμυθιού!

ΤΡΟΧΟΣ 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ- 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ας μάθουμε τι γιορτάζουμε σήμερα!

μερικά γνωστά παραμύθια του:

Θα ήθελες να πεις ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο; Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό για σένα;

Ας μάθουμε τα μέρη ενός βιβλίου…

Πού βρίσκουμε βιβλία;

Αν θέλουμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο θα επισκεφτούμε ένα βιβλιοπωλείο. Εσύ έχεις πάει ποτέ σε βιβλιοπωλείο;

Μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε μία δανειστική βιβλιοθήκη. Είναι ένας μεγάλος χώρος με πάρα πολλά βιβλία. Υπάρχουν τραπέζια και μπορούμε, αν θέλουμε, να καθίσουμε και να διαβάσουμε εκεί. Επίσης μπορούμε να δανειστούμε ένα βιβλίο. Δηλαδή να το πάρουμε και να το επιστρέψουμε μετά από κάποιες μέρες.

\

Γίνεται μια βιβλιοθήκη να είναι χαριστική; Άκουσε το παραμύθι και στη συνέχεια απάντησε τι είναι αυτά που κράτησε ο μικρός Σοφοκλής;

Σε μερικούς αρέσουν πολύ τα βιβλία είναι βιβλιοφάγοι!!!!

 

και τώρα ώρα για παιχνίδια!!!!!!

Άνοιξε τη μυστική βαλίτσα που με μεγάλη φαντασία και πρωτοτυπία έφτιαξε η Ευαγγελία Ταούλα.ΕΔΩ

Παιχνίδι εμπέδωσης ΕΔΩ

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μυστηρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού ΒιβλίουΕΔΩ

Βρες τη λέξη που λείπει απο τον τίτλο των βιβλίων.ΕΔΩ

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με ένα τραγούδι

παροιμίες του Απρίλη 

ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΗ…

Μύθος του Αισώπου «Ο ψεύτης βοσκός»

ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΒΟΣΚΟ ΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΤΗ ΕΔΩ

Ας ακούσουμε το τραγούδι και να βρούμε την αλήθεια και το ψέμα!

Την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Οι άνθρωποι τη μέρα αυτή συνηθίζουν να λένε αθώα ψεματάκια για να διασκεδάσουν.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

«Ένα χελιδόνι δε φέρνει την Άνοιξη» λέει μια έκφραση… όταν όμως δούμε τον ουρανό να γεμίζει με πολλά χελιδόνια όλοι ξέρουμε έρχεται η πιο γλυκιά εποχή, η Άνοιξη.

Ένας  μύθος του Αισώπου κι αυτός, μας χάρισε την έκφραση που είδαμε προηγουμένως:

Ήταν μια φορά ένας άσωτος νέος, που ξόδεψε όλη την περιουσία του πατέρα του και το μόνο που του απέμεινε ήταν ένα πανωφόρι. Μια μέρα είδε στον ουρανό ένα χελιδόνι, το οποίο εμφανίστηκε πριν από την ώρα του. Όλο χαρά νόμισε πως πλησίαζε το καλοκαίρι, οπότε δεν θα είχε πια ανάγκη το πανωφόρι του. Πήγε λοιπόν και το πούλησε κι αυτό. Όμως μετά από λίγο έπιασε πάλι βαρυχειμωνιά και έκανε πολύ κρύο. Ο άσωτος νέος άρχισε να τριγυρνά εδώ και εκεί, ώσπου κάποια στιγμή αντίκρισε το χελιδόνι πεσμένο χάμω και ψόφιο. “Αχ, εσύ!”, του ψέλλισε τότε, “κατέστρεψες κι εμένα και τον εαυτό σου”.

Το δίδαγμα του μύθου: Καθετί που κάνουμε έξω από τον καιρό του μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Είναι όλα τα χελιδόνια ίδια;

ΟΧΙ! Στην Ελλάδα συναντάμε 5 διαφορετικά είδη χελιδονιών:

   

Τι τρώνε;

Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Από που έρχονται;

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη;. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Φωλιές

Τα 4 από τα 5 είδη φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!

 

Μα καλά, δεν κουράζονται;!

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πριν ξεκινήσουν από την Αφρική, πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια, δηλαδή να έχουν φάει πολλά πλούσια μυγογεύματα! Εξάλλου, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους;

Σκεφτείτε ότι πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Πρέπει να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως τη Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ, πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.

Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τα χελιδόνια;

Σηματοδοτούν την Άνοιξη και την ελπίδα!

 Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

 Ήρθε, ήρθε χελιδόνα, ήρθε κι άλλη μελιδόνα, κάθισε και λάλησε και γλυκά κελάδησε.
«Μάρτη, Μάρτη μου καλέ, και Φλεβάρη φοβερέ, κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις, καλοκαίρι θα μυρίσεις.

  

Ακούστε τα Κάλαντα της Άνοιξης

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ΧΕΛΙΔΟΝΙ)

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΒΡΕΣ ΤΗΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΛΕΞΗ ΕΔΩ