Δημοτική Βιβλιοθήκη Λειψών: Το «θαύμα» του εθελοντισμού

Leipsoi

 

 

 


Πώς κατάφεραν δύο νέοι άνθρωποι, με ελάχιστα μέσα και πολύ όραμα, να ζωντανέψουν ένα κύτταρο πολιτισμού σε ένα απομακρυσμένο νησί, ώστε οι κάτοικοί του να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία από την πρώτη κιόλας μέρα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Οδυσσέας Ελύτης» του Δήμου Λειψών, ιδρύθηκε το 1997 με τη χορηγία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO HELLAS) και της εταιρείας Goody’s  και λειτουργούσε κατά διαστήματα από τη φιλοπονία και το μεράκι καθηγητών, εθελοντών και δημοτικών υπαλλήλων.

 Το καλοκαίρι του 2010, η βιβλιοθηκονόμος Όλγα Κανελετοπούλου με τον σύζυγό της Δημήτρη Σταματέλο, βιβλιοθηκονόμο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, επισκέφθηκαν τους Λειψούς και θέλησαν να δουν τη βιβλιοθήκη του νησιού, που στεγάζεται σε ένα κτήριο στο λιμάνι, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούσε. Ήρθαν σε επαφή με την υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του δήμου κα Βασιλική Μπαλατσούκα, η οποία τους ξενάγησε στο χώρο της βιβλιοθήκης.

 Μετά από αυτό, η κα Κανελετοπούλου αποφάσισε να προσφέρει εθελοντικά την εργασία της για την καταλογογράφηση – ταξινόμηση – δανεισμό – εμπλουτισμό της συλλογής, καθώς και το στήσιμο εκδηλώσεων, με στόχο, όπως σημειώνει στον «Σ», «η βιβλιοθήκηνα διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πληροφόρηση, τη μόρφωση και την αισθητική καλλιέργεια της τοπικής κοινωνίας, και κυρίως των παιδιών και των εφήβων του νησιού».

Λόγω της φύσης της εθελοντικής εργασίας που βασίζεται σε Σαββατοκύριακα και πάντα υπό την αίρεση ότι ο καιρός βοηθάει στη μετακίνησή της από τη Λέρο, διαπίστωσε ότι, η καταλογογράφηση δεν μπορεί να διεξαχθεί επιτόπου. Έτσι προκρίθηκε η λύση, η σύνδεση με τον Η/Υ της βιβλιοθήκης Λειψών να γίνεται με τη χρήση του προγράμματος Team Viewer και έτσι η εισαγωγή των εγγραφών στον κατάλογο πραγματοποιείται από την Λέρο.

Leipsoi1

«Στις επισκέψεις μας τα Σαββατοκύριακα, γίνεται η εξυπηρέτηση των χρηστών (δανεισμός – επιστροφές – πληροφοριακή εργασία, και σχολικές εργασίες παιδιών), καθώς και ο σχεδιασμός εκδηλώσεων στο χώρο της βιβλιοθήκης για το κοινό. Η Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό κάθε Παρασκευή (15.00 – 21.00 μμ), Σάββατο (9.00 πμ – 21.00 μμ) και Κυριακή (9.00 πμ. – 18.00 μμ.).

Στις αρχές ο κόσμος που επισκεπτόταν τη βιβλιοθήκη ήταν ελάχιστος, αλλά με το που μας γνώρισαν καλύτερα, αυξήθηκε η επισκεψιμότητα. Ακόμα και τα μικρά παιδιά προτίμησαν να αφήσουν το παιχνίδι τους στην παιδική χαρά και άρχισαν να γίνονται τακτικοί θαμώνες της βιβλιοθήκης» τονίζει.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ανάγνωσης, η βιβλιοθήκη αποφάσισε να κάνει χρήση των δωρεάν κινητών εκθέσεων-αφιερωμάτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στους μεγάλους λογοτέχνες. Από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 φιλοξενήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, εκθέσεις για τους, Γρηγόριο Ξενόπουλο, Άγγελο Σικελιανό, Κωστή Παλαμά και Γιάννη Ρίτσο. Οι εκθέσεις περιελάμβαναν στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των συγγραφέων, χρήσιμες τόσο σε όσους ήταν εξοικειωμένοι όσο και σε εκείνους που έρχονταν σε επαφή για πρώτη φορά με το πολύμορφο έργο τους.

Επίσης, από το Δεκέμβριο του 2012 λειτουργεί δωρεάν εργαστήρι κρουστών για μικρούς και μεγάλους. Ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο παιδικά τμήματα και ένα τμήμα ενηλίκων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, μικροί και μεγάλοι μέσα από τους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, γνωρίζουν το υλικό της βιβλιοθήκης και δανείζονται βιβλία.

Η βιβλιοθηκονόμος αναφέρθηκε και στη δράση του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αλλά και σε όλους τους φορείς και τον κόσμο που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Λειψών, προσφέροντας πάνω από 1000 βιβλία. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες η δωρεά αυτή είναι πολύτιμη, καθώς εμπλουτίστηκε η συλλογή με πολλά καινούρια και αξιόλογα βιβλία. Το υλικό αυτό περίμεναν και δέχτηκαν με μεγάλη ανυπομονησία οι κάτοικοι του νησιού.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός των βιβλιοθηκών δεν στηρίζεται επαρκώς από την πολιτεία και οι βιβλιοθηκονόμοι δεν απολαμβάνουν την αναγνώριση των συναδέλφων τους της Ευρώπης και των ανεπτυγμένων κρατών. Επίσης, δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη η φιλαναγνωσία, αλλά και εκεί που είναι δεν συνάδει οπωσδήποτε με τη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης. Σε μια περίοδο κρίσης με την εθελοντική εργασία, την απομακρυσμένη καταλογογράφηση και την επιτόπια παρουσία μας, οι δύο αυτοί νέοι άνθρωποι, κατάφεραν με ελάχιστα μέσα και πολύ όραμα να ζωντανέψουν ένα κύτταρο πολιτισμού σε ένα απομακρυσμένο νησί, ώστε οι κάτοικοί του να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία από την πρώτη κιόλας μέρα.

«Η ένταξη της μικρής βιβλιοθήκης των Λειψών σε ένα τόσο μεγάλο Δίκτυο 74 δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, στο Future Library (www.futurelibrary.gr), μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε κοντά με τις υπόλοιπες μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας. Η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με τις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάρου, Ρόδου και Λέρου μας βοηθά και μας βγάζει από την απομόνωση του μικρού νησιού. Η συμμετοχή μας στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Προώθησης της Ανάγνωσης 2012 με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» έφερε τους μικρούς μας φίλους από την παραλία ξανά πίσω στη βιβλιοθήκη και τους υπενθύμισε ότι, η καλύτερη παρέα για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα καλό βιβλίο. Μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καινούρια βιβλία της βιβλιοθήκης, να παίξουν, να διαβάσουν, να δημιουργήσουν και να ζωγραφίσουν πολύχρωμες ιστορίες» αναφέρει με υπερηφάνεια.

Η βιβλιοθήκη συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του Future Library, η οποία αρχίζει στις 21 Ιουνίου και λήγει στις 28 Ιουλίου με μια σειρά πολύχρωμων εκπαιδευτικών δράσεων για τους μικρούς μας φίλους.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του δήμου κυρία Βασιλική Μπαλατσούκα και το δήμαρχο Λειψών κύριο Μπενέτο Σπύρου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, για την άμεση ανταπόκριση στα λειτουργικά αιτήματα του σχεδίου και για τη θερμή φιλοξενία στο όμορφο νησί τους.

Όπως γράφει και «ο Ποιητής του Αιγαίου» Οδυσσέας Ελύτης, «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»»καταλήγει η κα Κανελετοπούλου

Πηγή: stathmosnet.gr

http://www.stathmosnet.gr/2011-10-05-08-27-01/6143-dimotikivivliothikileipsontothaumatouethelontismou.html



Trackbacks/Pingbacks

  1. panadamo's blog - Δημο&tau...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *