Βροχή Διδυμίδων απόψε το βράδυ

 

Οι Διδυμίδες, μία από τις πιο θεαματικές και μυστηριώδεις ως προς την προέλευσή τους βροχές διαττόντων αστέρων, θα φθάσουν στο αποκορύφωμά τους και στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα αποτελούν το σημερινό doodle στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Επειδή είχε προηγηθεί Νέα Σελήνη στις 7 Δεκεμβρίου και η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 22 Δεκεμβρίου, οι ουρανοί θα είναι αρκετά σκοτεινοί, επιτρέποντας έτσι την καλή παρατήρηση των μετεώρων.

Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.

Οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους ειδικούς ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» 60 έως 120 φωτεινά πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μετέωρά τους κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).

Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά μάλλον ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.

Ο «Φαέθων», διαμέτρου περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει κοντύτερα στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι το μυστήριο των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων.

Σεισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Οι σεισμοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και  6η στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στη  ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της, πολύ κοντά δηλαδή στο σημείο όπου η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε το μηχανισμό γένεσης των σεισμών και στην παρουσίαση τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης στη Βραδιά του Ερευνητή -Πολυτεχνείο 2018

DSC_1295

Η Αφίσα της εκδήλωσης

Το σχολείο μας φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή στο Πολυτεχνείο, Σεπτέμβριος 2018.

Η ομάδα με την καθοδήγηση της κ. Ολυμπίας Τριπολιτσιώτου παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους σχηματίζεται το έδαφος και τη σημασία του στο δάσος.Λήψη αρχείου

 

Η κοσμική σκόνη μπορεί να έχει σβήσει μέρος της Μέσης Ανατολής πριν από 3.700 χρόνια

Πριν από περίπου 3.700 χρόνια, ένας μετεωρίτης ή ένας κομήτης εξερράγη στη Μέση Ανατολή, καταστρέφοντας την ανθρώπινη ζωή σε μια περιοχή βόρεια της Νεκράς Θάλασσας.

Η ανάφλεξη «έλαβε χώρα σε μια στιγμή,περίπου 500 χλμ. Βόρεια της Νεκράς Θάλασσας, όχι μόνο καταστρέφοντας το 100 τοις εκατό των πόλεων, αλλά και μετέτρεψε σε άγονη γη τις γεωργικές εκτάσεις.Επίσης καλύφθηκε η ανατολική Μέση Γκορ με άλατα ανυδρίτη Νεκράς Θάλασσας «, γράφουν οι ερευνητές αφηρημένα για ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικής Έρευνας Denver 14 έως 17 Νοεμβρίου. Τα άλατα ανυδρίτη είναι ένα μίγμα αλάτων και θειικών αλάτων.

«Με βάση τα αρχαιολογικά στοιχεία, χρειάστηκε τουλάχιστον 600 χρόνια για να ανακάμψει επαρκώς από την καταστροφή του εδάφους και τη μόλυνση πριν ο πολιτισμός εγκατασταθεί και πάλι στην ανατολική Μέση Γκορ», έγραψαν. Ανάμεσα στα κατεστραμμένα μέρη ήταν το Tall el-Hammam, μια αρχαία πόλη που κάλυπτε 89 εκτάρια (36 εκτάρια) γης.

Ασυνήθιστη αγγειοπλαστική

Μεταξύ των στοιχείων που έδειξαν οι επιστήμονες που αποκαλύφθηκαν για την εκρήξιμη έκρηξη είναι τα τεχνητά αντικείμενα αγγειοπλαστικής των 3.700 ετών από το Tall el-Hammam που έχουν ασυνήθιστη εμφάνιση. Η επιφάνεια της κεραμικής ήταν υαλοποιημένη (γυρισμένη σε γυαλί). Η θερμοκρασία ήταν επίσης τόσο υψηλή ώστε τα κομμάτια ζιρκονίου μέσα στην αγγειοπλαστική μετατράπηκαν σε αέριο – κάτι που απαιτεί θερμοκρασία μεγαλύτερη από 7.230 βαθμούς Φαρενάιτ (4.000 βαθμούς Κελσίου), δήλωσε ο Φίλιπ Σίλβια, ένας αρχαιολόγος πεδίου και επιβλέπων με την εκσκαφή Tall el-Hammam . Ωστόσο, η θερμότητα, αν και ισχυρή, δεν κράτησε αρκετό καιρό για να καψει ολόκληρα τα κεραμικά κομμάτια, αφήνοντας τμήματα της κεραμικής κάτω από την επιφάνεια σχετικά αλώβητα.

Το μόνο φυσικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο ασυνήθιστο σχέδιο καταστροφής, είπε ο Σίλβια, είναι μια κοσμική εκτόξευση – κάτι που συνέβη περιστασιακά σε ολόκληρη την ιστορία της Γης, όπως η έκρηξη το 1908 στο Tunguska στη Σιβηρία.
Επίσης, οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι έρευνες σε άλλες πόλεις της περιοχής που επηρεάστηκαν υποδηλώνουν μια ξαφνική εξολόθρευση ζωής πριν από περίπου 3.700 χρόνια, δήλωσε ο Σίλβια. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκαν κρατήρες κοντά και δεν είναι σαφές αν ο ένοχος ήταν ένας μετεωρίτης ή ένας κομήτης που εξερράγη πάνω από το έδαφος.

Το γεγονός ότι μόνο 200 τετραγωνικά μίλια γης καταστράφηκε δείχνει ότι η ανάφλεξη πραγματοποιήθηκε σε χαμηλό υψόμετρο, πιθανόν όχι πάνω από 3.280 πόδια πάνω από το έδαφος, δήλωσε ο Σίλβια. Σε σύγκριση, η έκρηξη Tunguska έπληξε σοβαρά 830 τετραγωνικά μίλια, ή 2.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

https://www.livescience.com/64179-ancient-cosmic-airburst-middle-east.html?utm_source=notification

Παρενέργειες από την έκθεση στο φως… το βράδυ

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κοιμάται το βράδυ καθώς πέφτει η νύχτα. Όμως από τη στιγμή που ανακαλύφτηκε το ηλεκτρικό κι ακόμα περισσότερο η τηλεόραση και τώρα πια ο Υπολογιστής, ο χρόνος του ύπνου μετατοπίζεται όλο και αργότερα, ενώ η έκθεση στο φως φαίνεται να δημιουργεί περισσότερες παρενέργειες από όσες γνωρίζαμε ως τώρα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς σε πειραματόζωα έρχεται τώρα να προστεθεί στις ενδείξεις για τις παρενέργειες της ζωής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες: η έκθεση στο φως στη διάρκεια της νύχτας φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης του στρες, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature, αφορά τα εξειδικευμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδή τα οποία αντιλαμβάνονται το φως και βοηθούν στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως γάγγλια ipRGC, δεν σχετίζονται με τη λειτουργία της όρασης, ωστόσο είναι γνωστό ότι επικοινωνούν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, τη μνήμη και τη μάθηση.

«Δεν λέω ότι πρέπει να καθόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, συνιστώ όμως να ανάβουμε λιγότερες λάμπες και να χρησιμοποιούμε λιγότερο έντονους γλόμπους» λέει ο Δρ Χάταρ.
Περισσότερα
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231222210

Newsroom ΔΟΛ

>

>

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα παρουσιάσουμε στο άλσος Νέας Σμύρνης το Σάββατο και την Κυριακή 23 και 24 Ιουνίου 2012.
Περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μπορείτε να βρείτε εδώ.

>

Η βροχή που μας συνόδευε από τις 7:30 το πρωί ανελλιπώς!

Οι θερμές πηγές, όπου σύμφωνα με το μύθο βούτηξε ο Ηρακλής 

Στο εργαστήριο του ΚΠΕ

>Κολαζ

>

>Κολαζ

>

>Επίσκεψη στο Γκάζι

>

Φέτος πήγαμε με την τάξη μου στο Γκάζι, στο παλιό εργοστάσιο Φωταερίου. Ήταν πολύ ωραία!
Πήγαμε με το τραμ και το μετρό.

… Η επίσκεψη ήταν άκρως εντυπωσιακή. Μπορούσαμε να δούμε και να θαυμάσουμε το εργοστάσιο και τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων, που ήταν άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών.

Νεφέλη

Περάσαμε πολύ καλά! Είδαμε τους φούρνους και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.
Α.Α
Δ.Γ

…Αυτό που μου άρεσε στο Γκάζι ήταν ότι έμαθα για την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου, που ξεναγήθηκα στους χώρους εργασίας και το πως λειτουργούσαν από την εποχή του Όθωνα.
Οι αποθήκες καυσίμων ήταν ανοιχτές από πάνω και καθώς συσσωρευόταν το καύσιμο, σκεπαζόταν με ένα ογκοδέστατο καπάκι.

Ευτυχία Β.

>Επίσκεψη στο μουσείο Ορυκτολογίας του

>

Εντυπώσεις από το μουσείο Ορυκτολογίας


Μια από τις καλύτερες επισκέψεις κατά τη γνώμη μου ήταν η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάθαμε πολλά πράγματα για κάποιες πολύτιμες πέτρες. Γνωρίσαμε τον κόσμο των ηφαιστείων και πώς δημιουργούνται από τις εκρήξεις οι πέτρες.Επίσης μου άρεσε ο τρόπος που μας διηγούνταν η ξεναγός την ιστορία της Σαντορίνης με το ηφαίστειο.
Είδαμε διαφόρων ειδών πέτρες και αυτή που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο αμέθυστος με τα ωραία χρώματα.
Υπάρχουν πάρα πολύ ωραία πράγματα που μπορείς μνα δεις σ΄αυτό το Μουσείο!
Νάνσυ

Κάποιοι ημιπολύτιμοι λίθοι

Μικρό αλλά πολύ όμορφο διαμαντάκιΌταν πήγαμε στο μουσείο Ορυκτολογίας είδαμε πολλά πράγματα που ήταν εντυπωσιακά.


Φώτης
Στο μουσείο Ορυκτολογίας είχαν ενδιαφέρον τα Φθορίζοντα πετρώματα.


Χρήστος

Κρύσταλλος μεγάλου μεγέθους
Αν σβήσει το φως οι πέτρες γίνονται πολύ εντυπωσιακές


>Θερμοπύλες: Ιστορία και Μυθολογία

>

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ομάδας πραγματοποιήσαμε επίσκεψη μονοήμερη. Φύγαμε από το σχολείο κατά τις 7.00 το πρωί και γυρίσαμε το βραδάκι.
Στο δρόμο για τη Στυλίδα και επειδή έβρεχε πού σταματήσαμε σε ένα μουσείο το οποίο είχε σχέση με τις Θερμοπύλες μιας και ήταν στη περιοχή της γνωστής μάχης. Κάποιοι κύριοι -από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μας ξενάγησαν, μας εξήγησαν ότι η μάχη είχε γίνει σε ελώδη περιοχή και πως εκεί που πατούσαμε παλιά ήταν έλος. Στην εκδρομή μας μίλησαν για πολλούς και διάφορους μύθους.
Αυτός που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση μας αναφέρθηκε όταν επισκεφτήκαμε τις θερμές πηγές.
Λέγεται ότι στη θερμή πηγή των Θερμοπυλών πήγαινε και ξεκουραζόταν ο Ηρακλής.
Επίσης λέγεται ότι όταν ο Ηρακλής θέλησε να απατήσει  τη γυναίκα του, εκείνη του έδωσε να φορέσει μια προβιά η  οποία ήταν εμποτισμένη με δηλητήριο. Έπειτα από λίγα λεπτά το δηλητήριο άρχισε να επιδρά. Ο Ηρακλής ένιωσε αβάσταχτους πόνους  και πήγε για άλλη μια φορά στην μαγική πηγή. Μόλις βούτηξε άρχισε να κραυγάζει από τον πόνο. Τότε άρχισαν να βγαίνουν ατμοί από το νερό και να αναδύεται μυρωδιά βαριά.
Έτσι σύμφωνα με το μύθο, η πηγή που επισκεφτήκαμε οφείλει την ύπαρξή της στον Ηρακλή.

Σταύρος

>

Εντυπώσεις μαθητών από την εκδρομή στη Στυλίδα

Εκδρομή στη Στυλίδα
Στις 22 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη, πήγαμε στη Στυλίδα. Περάσαμε υπέροχα και είχε τρομερή πλάκα. Το αγαπημένο μου σημείο ήταν οι θερμές πηγές καθώς και μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία στο μέλλον να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές σε μονοήμερη.

Θανάσης

Στην εκδρομή στη Στυλίδα πέρασα πολύ ωραία. Είδαμε πολλά πράγματα, όπως τις Θερμοπύλες, αλλά μύριζε κλούβιο αυγό.
Γενικά ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές μου!
Άννα

…πήγαμε σε κάτι καταρράκτες που μύριζαν, αλλά ήταν αρκετά ωραίοι .Μακάρι να πηγαίναμε κι άλλη εκδρομή με τους ίδιους καθηγητές…
Φώτης και Κυριακή

>Εμείς και τα Μαθηματικά

>

Κυριακάτικο μεσημεράκι στις αρχές Δεκεμβρίου η ομάδα μας έκανε εξόρμηση στο Ευγενίδιο – αγαπημένος προορισμός μας όπως θα διαπιστώσετε. Σκοπός της επίσκεψης η ομιλία για την ιστορία των Μαθηματικών, ή αλλιώς πώς οι αρχαίοι λαοί συνέβαλαν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα σύγχρονα Μαθηματικά.
Υπήρχε και δραστηριότητα: υπολογίσαμε την ηλικία μας με τη βοήθεια αρχαίου βαβυλωνιακού συστήματος μέτρησης.
Αφού επισκεφτήκαμε τη διαδραστική έκθεση επιστρέψαμε με το λεωφορείο στο σχολείο.

>Μικρές Ιστορίες από την Επιστήμη Ιστορία 1η

>

Εμείς και η ΧημείαΗ πρώτη μας συνάντηση ως ομάδα ήταν για να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό πειραμάτων Χημείας. Διαλέξαμε να παρουσιάσουμε τη μέθοδο της Χρωματογραφίας. Πρόκειται για μέθοδο διαχωρισμού μιγμάτων. Χρησιμοποιήσαμε μελάνι, φίλτρα του καφέ, οινόπνευμα και προχωρήσαμε στην πειραματική διαδικασία.
Ο Πάνος τραβούσε φωτογραφίες, η Λοριάνα, ο Θανάσης , η Σοφία ετοίμαζαν το πείραμα.
Η συμμετοχή στάλθηκε, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε: Ο ένας κριτής μας έβαλε άριστα, ενώ ο άλλος είχε απόκλιση προς τα κάτω.

Δεν πειράζει που δεν προκριθήκαμε. Αποκτήσαμε εμπειρία. Την επόμενη φορά θα πάμε πιο οργανωμένοι και θα τα καταφέρουμε!!!
 

>Η μικρή μας ομάδα

>

Με τον τίτλο » Μικρές ιστορίες από την Επιστήμη» δημιουργήσαμε μια μικρή περιβαλλοντική ομάδα από μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. σκοπός της ήταν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη οι μικροί μαθητές και να γνωρίσουν κάποιες προεκτάσεις της στην καθημερινή ζωή.
Το ενδιαφέρον των μαθητών που συμμετείχαν ήταν μεγάλο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε την αναζήτησή μας και του χρόνου!!
Μπορείτε λοιπόν στη σελίδα μας να ενημερωθείτε για τις δράσεις της ομάδας μας.
Καλή περιήγηση!!

Υ/Γ: Τον τίτλο εμπνευστήκαμε από το αφιέρωμα στις Επιστήμες του Ιδρύματος Ευγενίδου, χωρίς όμως να ακολουθούμε υποχρεωτικά το πρόγραμμά τους

>

>

Με τον τίτλο » Μικρές ιστορίες από την Επιστήμη» δημιουργήσαμε μια μικρή περιβαλλοντική ομάδα από μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. σκοπός της ήταν να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη οι μικροί μαθητές και να γνωρίσουν κάποιες προεκτάσεις της στην καθημερινή ζωή.
Το ενδιαφέρον των μαθητών που συμμετείχαν ήταν μεγάλο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε την αναζήτησή μας και του χρόνου!!
 Μπορείτε λοιπόν στη σελίδα μας να ενημερωθείτε για τις δράσεις της ομάδας μας.
 Καλή περιήγηση!!

Υ/Γ: Τον τίτλο εμπνευστήκαμε από το αφιέρωμα στις Επιστήμες του Ιδρύματος Ευγενίδου, χωρίς όμως να ακολουθούμε υποχρεωτικά το πρόγραμμά τους

Επόμενη Σελίδα: »