Πίνακας 17 στόχων3. Διαβάσαμε το βιβλίο “Πέφτει, πέφτει η σταγόνα“.4. Από τις κάρτες δεσμεύσεων για τους 17 στόχους παρατηρήσαμε ποιοι στόχοι σχετίζονται με το νερό και αναλογιστήκαμε πόσο σημαντικό είναι για τη ζωή στον πλανήτη μας.5. Ακούσαμε το τραγούδι “Από πού είσαι ποταμάκι” του Ζ. Παπαντωνίου και μάθαμε να το τραγουδάμε.
6. Εικονογραφήσαμε τις λέξεις που έλειπαν και γράψαμε το θέμα του ποιήματος.7. Συμπληρώσαμε τις συσκευές που χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν.
Εργαστήριο 2 – Κύκλος του νερού
1. Πείραμα: Στο βραστήρα του καφέ βάλαμε νερό και όσο αυτό ζεσταινόταν, τόσο ακούγαμε προσεχτικά το θόρυβο που προκαλούσε και βλέπαμε την αέρια μορφή του.Από πάνω βάλαμε ένα στεγνό καπάκι και το παρατηρήσαμε μετά το τέλος του βρασμού. Αναρωτηθήκαμε τι προκάλεσε τα νερά στον πάτο.2. Παρακολουθήσαμε βίντεο του “κύκλου του νερού“
που μας έλυσαν πολλές απορίες.3. Μάθαμε τα στάδια του κύκλου του νερούκαι συμπληρώσαμε τις λέξειςσε φύλλα εργασίας.4. Κάθε παιδί παρουσίασε τον κύκλο νερού στην ολομέλεια.5. Διαβάσαμε την όμορφη ιστορία του Κύριλλου.
Εργαστήριο 3 – Ψηφιακά παιχνίδια και χρησιμότητα νερού
Κατανόησης θεωρίας3. Με τη βοήθεια του προγράμματος ζωγραφικής του υπολογιστή, ζωγραφίσαμε ένα στάδιο του κύκλου του νερού.Το στάδιο της υγροποίησης4. Μιλήσαμε για τη χρησιμότητα του νερού και για την αναγκαιότητά του. Ζωγραφίσαμε όλες τις εικόνες που μας το καταδεικνύουν.5. Αφού μιλήσαμε για τα φράγματα, φτιάξαμε με το οικοδομικό υλικό της τάξης ένα φράγμα και το βάλαμε πάνω στο ποτάμι.6. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο.
Εργαστήριο 4 – Τέχνη
1. Ζωγραφίσαμε διάφορα υλικά,τα κολλήσαμε σε ένα χαρτόκουτοκαι φτιάξαμε μία μακέτα για τον κύκλο του νερού.2. Κόψαμε, ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε τις εικόνεςανάλογα με τη σειρά των σταδίων του κύκλου του νερού. Το mombile για το δωμάτιό μας.3. Ζωγραφίσαμε το στάδιο της υγροποίησης και γράψαμε τη λέξη.4. Προσπαθήσαμε να τον αποδώσουμε σε άλλη μία ομαδική κατασκευή.Κάποιοι έκοψαν τα βουνά, άλλοι τα σύννεφα, κάποιοι με πινέλο έβαψαν τη θάλασσα και το ποτάμιενώ η τελευταία ομάδα επιμελήθηκε τον Ήλιο. Η αφίσα μας για τον κύκλο του νερού.5. Φτιάξαμε μία αφίσαγια την ρύπανση των υδάτων.
Εργαστήριο 5 – Πειράματα
1. Παρακολουθήσαμε τον Κύκλο του Νερού με τον Egg και αναρωτηθήκαμε σε πόσες μορφές μπορούμε να το συναντήσουμε.
2. Την αέρια μορφή την είδαμε στο πείραμα με το βρασμό,παρακολουθήσαμε τη στερεή μορφή του και πειραματιστήκαμε με αυτή.3. Τοποθετήσαμε 3 ποτήρια μα παγάκια σε διάφορα σημεία: Στην τάξη, στο καλοριφέρ και έξω από την τάξη. Κάναμε τις υποθέσεις μας για το σημείο που θα λιώσει πιο γρήγορα ο πάγος. Βάλαμε νερό στην παγοκύστη και την τοποθετήσαμε στην κατάψυξη. Κάναμε πάλι τις υποθέσεις μας.2 ώρες μετά, παρατηρήσαμε τα τρία ποτήρια. Μετά βγάλαμε την παγοκύστη απ’ την κατάψυξη. Οι υποθέσεις μας είχαν επαληθευτεί.4. Μάθαμε πώς ονομάζονται τα δύο φαινόμενα (τήξη, πήξη) και καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας σε φύλλο εργασίας.5. Απαντήσαμε σε ερωτήσεις σε ψηφιακά παιχνίδια για τα δύο αυτά φαινόμενα.6. Σε ποτήρι με νερό, βάλαμε διάφορα υλικά.Τα παρατηρήσαμε καικαταγράψαμε σε φύλλο εργασίας τα αποτελέσματα του πειράματος διαλυτότητας.7. Γεμίσαμε ένα βάζο μέχρι την μέση με νερό και στο υπόλοιπο βάζο βάλαμε αφρό ξυρίσματος.Σε ένα άλλο ποτήρι βάλαμε νερό και ρίξαμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανοίξαμε τρύπα στο κάτω μέρος και ρίξαμε στο ποτήρι με τον αφρό το περιεχόμενο.Παρατηρήσαμε την αναπαράσταση του σύννεφου και της βροχής.8. Κάναμε το πείραμα «Το νερό που τρέχει και χρώματα αλλάζει».
Εργαστήριο 6 – Ρομποτική – Μόλυνση του νερού
1. Προγραμματίσαμε τη μέλισσα bee, το ρομπότ μας να περάσειαπό όλα τα στάδια του κύκλου του νερού.2. Σε φύλλο εργασίας καταγράψαμε το σενάριο και γράψαμε τη λέξη “Νερό”.3. Διαβάσαμε τον “Δρακοπόταμο” και αναρωτηθήκαμε στο τέλος ποιος ήταν ο δράκος του παραμυθιού.4. Παρακολουθήσαμε το βίντεο “Ένα παράξενο ταξίδι“.5. Σε ιδεοθύελλα καταγράψαμε καταγράψαμε τους λόγους που προκαλούν την εξαφάνιση της θαλάσσιας χελώνας.6. Ζωγραφίσαμε ένα εργοστάσιο που ρίχνει τα λύματά του στο υδάτινο στοιχείο και γράψαμε τι προκαλεί αυτό στο περιβάλλον.7. Διαβάσαμε το “Κλάμα του ποταμού“.
Εργαστήριο 7 – Αξιολόγηση
1. Χωρίσαμε σε κατηγορίες τις δραστηριότητες του εργαστηρίου και αφήσαμε τα παιδιά να αξιολογήσουν πόσο αυτές τους κράτησαν το ενδιαφέρον.2. Σε εννοιολογικό χάρτη καταγράψαμε τις τελικές απόψεις των παιδιών. Ακούσαμε την αρχική ηχογράφηση και συγκρίναμε τις αρχικές με τις τελικές μας απόψεις.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή