Παρατηρήσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Γης μας καλύπτεται από νερό.
2. Ζωγραφική
Ζωγραφίσαμε ποια πιστεύουμεότι είναιη χρησιμότητα του νερού.Ζωγραφίσαμε πού υπάρχει πολύ νερό.Είναι σωστοί οι άνθρωποι απέναντι του;Μήπως έχει παράπονα από εμάς;
3. Πληροφορική
Παίξαμε γλωσσικά,
4. Από πού είσαι ποταμάκι;
Διαβάσαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίουκαι ζωγραφίσαμε τις λέξειςπου έλειπαν από αυτό.
Εργαστήριο 2:
Ο κύκλος του νερού
Μιλήσαμε για τον κύκλο που κάνει το νερό στη φύση. Χρησιμοποιήσαμε ως εποπτικό υλικό την παρουσίαση της “ψηφιακής τάξης”.
2. Κουκλοθέατρο
Παίξαμε την ιστορία του Άκη του Νεράκι στο κουκλοθέατρο και ζητήσαμε τη γνώμη των παιδιών για να δοθεί λύση στο πρόβλημά του.
3. Ανάγνωση βιβλίου
Διαβάσαμε το βιβλίο “Πέφτει, πέφτει η σταγόνα του Σαμ Γκόντουιν.
4. Κατασκευές (ατομική και ομαδική)
Κόψαμε, ζωγραφίσαμεσυναρμολογήσαμε,Έτοιμοι οι κύκλοι του νερού!Ζωγραφίσαμε τον Ήλιο,κολλήσαμε βαμβάκι και σχηματίσαμε τα σύννεφα,κόψαμε καφέ χαρτί του μέτρου για τα βουνά, χαρτί γκοφρέ για τη θάλασσα και το ποτάμι, κάνσον για τις σταγόνες και…..έτοιμη και η ομαδική μας εργασία!
5. Εργασία
Απεικονίσαμε με βέλη τον κύκλο του νερού, τον ζωγραφίσαμε και τον γράψαμε όπως μπορούσαμε, νήπια και προνήπια.234
6. Stem – προγραμματισμός Beebot
Φτιάξαμε την ακολουθία των βημάτων που θα κάνει το ρομποτάκι με τις κάρτες, για να φτάσει στον προορισμό του.
7. Πειράματα
Συγκεντρώσαμε τα υλικά μας (νερό, χρώμα, αφρός ξυρίσματος)προσθέσαμε στο χρωματιστό νερό τον αφρόπαρατηρήσαμε το εφέ βροχής που δημιουργήθηκε από τα “σύννεφα”και παίξαμε με το πείραμα της βροχής μας.Σε κατσαρολάκι βάλαμε πολύ ζεστό νερό (θάλασσα) και στη μέση τοποθετήσαμε ένα ποτήρι (το νησί μας).Καλύψαμε με μία διάφανη ζελατίνα (σύννεφο)και παρακολουθήσαμε τους υδρατμούς που συμπυκνώθηκαν.Όταν φύσηξε δυνατός αέρας, η βροχή έπεσε από το σύννεφο στη θάλασσα αλλά και στο νησί μας.Το ποτήρι μας γέμισε νερό κι εμείςκαταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας σε ένα φύλλο εργασίας.
Εργαστήριο 3:
1. Οι ιδιότητες του νερού
Το προσεγγίσαμε μέσω των 5 αισθήσεών μας. Μέσω της όσφρησης – καταλάβαμε ότι είναι άοσμο.Μέσω της όρασης συνειδητοποιήσαμε ότι είναι διαυγές και άχρωμο, ενώ μέσω της Γεύσης ότι είναι άγευστο.Καταγράψαμε τις παρατηρήσεις μας.
2. Διαλυτότητα
Κάναμε ένα πείραμα για να ανακαλύψουμε αν όλα τα υλικά διαλύονται το ίδιο στο νερό.Προσθέσαμε μέσα σε νερό ζάχαρη,οινόπνευμα,χώμα,ασετόν,λάδι,αλάτι και τα ανακατέψαμε καλά με το κουτάλι.Καταγράψαμε στον πίνακα τα υλικά που διαλύθηκαν και αυτά που παρέμειναν ως είχαν, στον πάτο, ή στην επιφάνεια του νερού.Και τις ιδιότητες του νερούπου προέκυψαν μετά από τα πειράματά μαςσε ένα φύλλο εργασίας.
3. Μάθαμε το γράμμα Ν,ν (φωτογραφικό υλικό στο “Νοέμβριος”)
4. Η ώρα του μικρού Καλλιτέχνη
Βάψαμε με ένα πινέλο στις αποχρώσεις του νερού το φύλλο μαςΕπιμεληθήκαμε στις ίδιες αποχρώσειςμε τους μαρκαδόρους μας την μικρή σταγόνα.Και το έργο μας είναι έτοιμο!
Εργαστήριο 4:
1. Παρουσίαση
Παρακολουθήσαμε μία παρουσίαση για τη μόλυνση του νερού και τις συνέπειές της για όλα τα έμβια όντα.
2. Ιδεοθύελλα
Καταγράψαμε τις ιδέες μας για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε/μειώσουμε τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων, των λιμνών και των θαλασσών.
3. Πληροφορική
Παίξαμε ένα γλωσσικό παιχνίδι για το νερόστον υπολογιστή της τάξης.1
Συμπληρώσαμε τις λέξεις που έλειπαναπό την ιστορίαγια τη μόλυνση.
5. Εικαστικά
Ζωγραφίσαμε μία μπόταΦυσήξαμε με τη βοήθεια ενός καλαμακίου την μπλε νερομπογιάκαι η μπότα πιτσίλισε το νερό.Splash!
Εργαστήριο 5:
1. Συζήτηση στην ολομέλεια για τη σπατάλη του νερού και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση.
2. Ζωγραφική
Ζωγραφίζουμε τις συνήθειεςπου πιστεύουμε ότι συντελούν πιο πολύστην καθημερινή σπατάλη του νερού.
3. Φύλλο εργασίας
Συμπληρώνουμε τις λέξεις που λείπουν από τους τρόπους εξοικονόμησης του νερού.
4. Ψηφιακό παιχνίδι
Επιλέγουμε τη σωστή απάντηση στο ψηφιακό παιχνίδι για την εξοικονόμηση και τη μείωση της σπατάλης του νερού.
5. Άσκηση παρατηρητικότητας
Εντοπίσαμε τη λέξη “Νερό”στις σταγόνες που έπεσαν από το ποτήρι του αγοριού.Το υποστηρικτικό υλικό της InAction«Δημιουργούμεένανκαλύτεροκόσμο».σχεδιάστηκεαπό την εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα του Βιωματικού Σχολείου, του εκπαιδευτικού τμήματος τουQualityNetFoundation,εξειδικευμένου Οργανισμού στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Μάθαμε το γράμμα Ικαι με τη βοήθεια της σταγόναςτο διακοσμήσαμε.12
2. Αντιστοίχηση
Ζωγραφίσαμε τόσες σταγόνες, όσες μας υπέδειξε ο αριθμός και κάναμε την αντιστοίχηση.
3. Επίσκεψη στο μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα.
Περιπλανηθήκαμε στο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης και μάθαμε για τη δύναμη του νερού.Είδαμε και την έκθεσηΟ Λούσιος ποταμόςο χώρος της έκθεσης
Εργαστήριο 7:
1. Σύγκριση με αρχική εργασία.
Ρωτήσαμε εκ νέου τα παιδιάποια είναι τα παράπονα του νερού από τους ανθρώπουςκαι συγκρίναμε τις αρχικές με τις τελικές απαντήσεις τους.
2. Φύλλα αξιολόγησης
Τα παιδιά με τη λήξη των εργαστηρίωναξιολόγησαν τις δραστηριότητεςομαδοποιημένες σε πειράματα, βιβλία,ψηφιακά παιχνίδια, κατασκευέςκαι το πρόγραμμα στο σύνολό του.Απάντησαν κυκλώνοντας αυτό που θεωρούσαν σωστόΠήραμε και το ενημερωτικό μας φυλλάδιο και τον έπαινό μας και ολοκληρώσαμε και αυτόν τον κύκλο εργαστηρίων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή