ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

 

Πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2020-2021)

 

 Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

 

Ονομασία: Νηπιαγωγείο Σωσάνδρας Περιφέρεια:Κεντρικής Μακεδονίας Δ/νση Π.Ε.:Ν.Πέλλας Κωδ.Υπ.Π.Θ:9380056

Ο.Τ.Α.:Δ.Αλμωπίας Ταχ.Δ/νση:Σωσάνδρα Αλμωπίας Πέλλας Τ.Κ.:58400

e-mail: mail@nip-sosandr.pel.sch.gr

Οργανικότητα:1/θ (ολοήμερο ΝηπιαγωγείοΣωσάνδρας)

Εκπαιδευτικοί:2 Νηπιαγωγοί ,οι δύο με οργανική θέση εκ των οποίων η μία είχε  μακροχρόνια άδεια   και η θέση της καλύφθηκε από αναπληρωτή εκπαιδευτικό.

Μαθητές:24

Κτήριο: Φιλοξενείται σε ξεχωριστό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σωσάνδρας ,με   κοινό προαύλιο   χώρο. Για τη διδασκαλία των νηπίων χρησιμοποιούνται δύο αίθουσες εκ των οποίων η μία για διδασκαλία και η άλλη για τη σίτιση και τη ξεκούραση των μαθητών

Στο δεύτερο Τρίμηνο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 195 από 11-1-2021 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος του Νηπ/γείου Σωσάνδρας για το διδακτικό έτος 2020–2021 εξαιτίας της μετακίνησης του εκπαιδευτικού του ολοήμερου τμήματος στην πρωινή ζώνη, προκειμένου να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο πρωινό /κλασικό πρόγραμμα για την αύξηση των μέτρων προστασίας των 24 νηπίων-προνηπίων εν μέσω πανδημίας COVID-19 και των μέτρων προφύλαξης .

Διαθέτει δύο τουαλέτες εντός του χώρου του κτιρίου ενδιάμεσα των δύο αιθουσών για τη χρήση των νηπίων και των εκπαιδευτικών. Από τον κοινό προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου διατίθεται μέρος αυτού για το διάλλειμα των παιδιών και τις ψυχοκινητικές τους δραστηριότητες. Υπάρχει αυτόνομη αυλόπορτα για την είσοδο των νηπίων και των συνοδών αυτών, χωρίς προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ.

Το κτίριο και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αυτού είναι εξαιρετικές.

 

 

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Θετικά σημεία 

 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα μέσα στο σχολείο που θα βοηθήσει τους μαθητές να  αγαπήσουν το σχολείο,  και να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητες τους , πάντα σε συνεργασία με τους άλλους μαθητές ,αλλά και με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν και μέσα από τα επίσημα αρχεία του Νηπιαγωγείου (Βιβλίο αλληλογραφίας, Βιβλίο σχολικής ζωής, ιστολόγιο Νηπιαγωγείου)

 

Σημεία προς βελτίωση

 Εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας θα είναι να διατηρήσουμε και τη νέα σχολική χρονιά το ίδιο θετικό κλίμα, μέσα από νέες δραστηριότητες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μαθητών με απώτερο στόχο την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Επίσης θα επιδιώξουμε να αγοράσουμε έπιπλα(παγκάκια παρεούλας και έπιπλα για τακτοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.)καθώς και παιδαγωγικό υλικό για την εκπαίδευση των μαθητών /τριών.Επίσης θα εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας και θα αγοράσουμε έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα για τις ανάγκες του σχολείου.


Θετικά σημεία

 Η ομαλή και επιτυχημένη συνεργασία με τους διάφορους φορείς (Σύλλογο Γονέων , Σχολική Επιτροπή, Δ.Αλμωπίας κ.α.) προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, προβλήματα μαθητών, κτηριακά προβλήματα) Επίσης ήταν πολύ εποικοδομητική και η συνεργασία με τα άλλα όμορα Νηπιαγωγεία της 13ης ομάδας Νηπιαγωγείων.

Σημεία προς βελτίωση

 Η συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας με τους διάφορους φορείς και τα άλλα Νηπιαγωγεία προκειμένου να παραχθούν νέα προϊόντα δημιουργικής γραφής με τους μαθητές μας που θα τους βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της συνεργασίας , της πνευματικής τους καλλιέργειας και της κοινωνικοποίησης τους και τη νέα σχολική χρονιά.


Θετικά σημεία

 Η συμμετοχή στα σεμινάρια που πρόσφεραν πολύ σημαντικά στοιχεία, πληροφορίες και γνώσεις στους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου μας, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα , το περιεχόμενο και την πρωτοτυπία του εκπαιδευτικού τους έργου. Επίσης ήταν πολύ σημαντική και η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με συναδέλφους που είχαν τους ίδιους προβληματισμούς που βοηθούν πάντα την εξέλιξη του εκπαιδευτικού έργου.

 

Σημεία προς βελτίωση

Τη φετινή σχολική χρονιά , και ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, θα βοηθούσε τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίες αλλά και την επιστημονική εξέλιξη των εκπαιδευτικών της σχολικής μας μονάδας η συμμετοχή τους σε σεμινάρια με ενδιαφέροντα θέματα ,αλλά και σε κάποια προγράμματα (είτε εθνικά, είτε ευρωπαϊκά), που θα έδινα νέα ώθηση στη εκπαιδευτική τους επάρκεια και αντίληψη.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Ταυτότητα και όραμα του σχολείου μας

Σκοπός του νηπιαγωγείου

 

Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύμφωνα µε την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και    πολύπλευρα.

Τι επιδιώκει

 

Το σύγχρονο νηπιαγωγείο επιδιώκει τον σεβασμό της προσωπικότητας του νηπίου, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και τον σεβασμό στις ατομικές του διαφορές.

. Στο νηπιαγωγείο μας είναι εγγεγραμμένοι τριάντα μαθητές/τριες  και έχει δύο τμήματα το Υποχρεωτικό Πρωινό Τήμα 1 με δεκαπέντε παιδιά και το Υποχρεωτικό Πρωινό Τμήμα 2 με δεκαπέντε παιδιά εκ των οποίων τα δεκατρία παρακολουθούν το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

 

Εκπαιδευτικός του Υποχρεωτικού Πρωινού Τμήματος 1 είναι η κ. Δέκου Γεωργία Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου , εκπαιδευτικός του Υποχρεωτικού Πρωινού Τμήματος 2 είναι η κ. Ξανθάκη Μαρία και του Προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος είναι ο κ .Γρούιος Ηλίας αναπληρωτής εκπαιδευτικός ΕΣΠΑ/

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

 

Το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια κοινότητα η οποία αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων αλλά και εγκαθιδρυμένων καταστάσεων στο οποίο πραγματοποιούνται πλήθος οργανωτικών δραστηριοτήτων. Βρίσκεται σε σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία στην οποία είναι ενταγμένο. Όπως κάθε οργανισμός συνεχώς εξελίσσεται μέσα από θέσεις, αντιθέσεις, συμφωνίες και ασυμφωνίες των ατόμων και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτόν με σκοπό την αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη   τους. Επομένως   κρίνεται   απαραίτητη   η   σύνταξη   ενός

«κοινωνικού συμβολαίου» ενός Κανονισμού Λειτουργίας ύστερα από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών ο οποίος θα είναι αποδεκτός και σύννομος με τη λειτουργία του σχολείου.

 

 

Εισαγωγή

 

Κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να έχει Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας με τον οποίο προσδιορίζονται οι ειδικότεροι κανόνες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της.

Με τον όρο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις, για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Επιπλέον, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στον δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη   συμμετοχή   όλων   στην   εκπαιδευτική   διαδικασία, η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, η εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, κ.ά.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται το έργο του

σχολείου και να επιτυγχάνονται καλύτερα οι στόχοι που θέτει η σχολική κοινότητα.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α)) και τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη, ενσωματώνει αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές και είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας.

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του/της Διευθυντή – Διευθύντριας της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου. Εγκρίνεται από τον /την Συντονιστή – Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου καθώς και από τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας κοινοποιείται σε όλους τους γονείς/κηδεμόνες μέσω email . Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας: της Διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού, των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων.(Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 13423/ΓΔ4/2021ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021).

  Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, όταν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμόζεται, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

 

Με τον όρο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις, για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του Σχολείου. Επιπλέον, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στον δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, η εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, κ.ά.(Υ. Α. Αριθμ. 13423/ΓΔ4/2021ΦΕΚ 491/Β/9-2- 2021).

Λειτουργία του Σχολείου

 

1.      Σχολικό έτος – Έναρξη / λήξη μαθημάτων

 

Το σχολικό έτος των νηπιαγωγείων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους. Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν στις 11 Σεπτεμβρίου. Τη φετινή σχολική χρονιά επειδή η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ημέρα Σάββατο  άρχισαν στις 13 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα.Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λήγουν στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους ημέρα κατά την οποία χορηγούνται τα αναμνηστικά στα νήπια. Όταν η 15η Ιουνίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λήγουν την προηγούμενη Παρασκευή(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) άρθρο2).

 

2.      Διδακτικό ωράριο

Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου συντάσσεται με βάση τη με Αριθ. Πρωτ. 130272/Δ1/05-08-2016 (ΦΕΚ 2670Β) Υ.Α, όπως τροποποιήθηκε με το κεφ. Β, του άρθρ. 11 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν.4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α).

Για το σχολικό έτος 2021-2022 το πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου διαμορφώνεται ως εξής:Ανακοινώνεται στους γονείς με την έναρξη του διδακτικού έτους με σχετικό έντυπο και παράλληλα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου, εφόσον υπάρχει.

Υποχρεωτικό πρόγραμμα

 

  • Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο:8: 15- 8:30.
  • Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος- αποχώρηση μαθητών και μαθητριών: 13:00

Ολοήμερο πρόγραμμα

 

  • Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 13:00.
  • Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 16:00 Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου(Φ.7/111145 /Δ1- 9-9- 2021 «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2021-2022».

 

Πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

 

 

2.Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών

 

 

Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει με την προσέλευση των νηπίων-προνηπίων στο χώρο του σχολείου την ώρα που προβλέπεται στο ΕΩΠ. Η ώρα προσέλευσης των μαθητών και μαθητριών του Νηπιαγωγείου είναι 08:15 έως 08:30. Η ώρα προσέλευσης για την Πρωινή Υποδοχή στο Νηπιαγωγείο είναι 07:45 έως 08:00 σε περίπτωση που ζητηθεί από γονείς του Προαιρετικού Ολοήμερου Τμήματος πέντε στον αριθμό. Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο της/των τάξης/τάξεων του Νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του νηπιαγωγείου γίνεται με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων, οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρονται τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους μαθητές Λειτουργίας (Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α),άρθρο18,παρ.1).

Ειδικότερα για το σχολικό έτος 2021-2022 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο. Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες(Φ.7/111145 /Δ1- 9-9-2021 «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2021-2022».Η έγκαιρη προσέλευση και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου γενικότερα και διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και του προσωπικού του Νηπιαγωγείου. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων/προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη  λειτουργία του οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των νηπιαγωγείων. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α),άρθρο18,παρ.2).

Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (Υπεύθυνη δήλωση). Εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση του Σχολείου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο(Υπεύθυνη δήλωση) όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α),άρθρο12,παρ.10).Η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού  ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων, εξασφάλιση                         συνοδείας μαθητών με ευθύνη των γονέων).

Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο του Νηπιαγωγείου και οι γονείς/κηδεμόνες – συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης. Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των γονέων/κηδεμόνων – συνοδών  δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα και παρεμποδίζει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σχολείο δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

4. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

 

Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ και εξειδικεύεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με ευθύνη του Διευθυντή/της Διευθύντριας ή του Προϊστάμενου / Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και υποβάλλεται προς έγκριση στον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

5. Πρόγευμα- γεύμα

Κάθε παιδί είναι απαραίτητο να έχει μαζί του μια σχολική τσάντα Νηπιαγωγείου (με εύχρηστο κούμπωμα), μέσα στην οποία καθημερινά θα φέρνει στο Νηπιαγωγείο το πρόγευμα και το ελαφρύ γεύμα του. Επίσης μέσα στην τσάντα του θα έχει: μια μικρή υφασμάτινη πετσέτα την οποία θα στρώνει επάνω στο τραπέζι, το ταπεράκι με το πρωινό του και το παγουρίνο του για νερό.  Ώρα προγεύματος: 9:45-10:00, και ώρα γεύματος: 13:15- 13:45.Το γεύμα θα είναι στην δεύτερη προσωπική σχολική τσάντα του κάθε παιδιού όπου θα αναγράφεται και το όνομα  του, θα έχει επίσης   το ταπεράκι  με το γεύμα του ,ένα κουτάλι και το πιρούνι. Ιδιαίτερη προσοχή κι έμφαση δίνεται στην ποιότητα των τροφών.

6. Εγγραφές νηπίων

 

Από την 1η έως τις 20 Μαΐου του προηγούμενου της εγγραφής σχολικού έτους οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις εγγραφής στο νηπιαγωγείο που ανήκουν σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α),άρθρο6,παρ.4α).

Η εγγραφή των προνηπίων γίνεται ηλεκτρονικά με ευθύνη των γονέων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας gov.gr. Το πιστοποιητικό γέννησης του νηπίου εκδίδεται από την Προϊσταμένη μέσω του myschool, του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας.

Για την εγγραφή απαιτούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά (παρ.1αρθ. 44 Ν.4777/2021 Α25):

α) Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή άλλο στοιχείο στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα από το νόμο εμβόλια.

 

β) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Το ΑΔΥΜ δίνεται στους γονείς/κηδεμόνες από το σχολείο και επιστρέφεται συμπληρωμένο το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

 

γ) Υπεύθυνη δήλωση του γονέα / κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση του νηπίου από και προς το σχολείο.

δ) Αποδεικτικό στοιχείο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1, του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161/1998), (πχ. λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο οικίας, ή άλλο έγγραφο) από το οποίο, κατά την κρίση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

Σχολική και Κοινωνική Ζωή

1. Φοίτηση

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος/η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και από το Διευθυντή/ντρια, Προϊστάμενο/μένη που τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α), άρθρο 13, παρ. 1) και παρ. 1ε, άρθρο 204 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α).

Σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών μαθητών/τριών, ακολουθούνται όσα προβλέπονται στο (ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α),άρθρο 13, παρ. 2, 3, 4). Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαιτείται παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από το σχολείο όσων μαθητών εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας.

Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι  ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

  1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.
  2. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
  1. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 <500).
  2. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα).
  3. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
  • Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
    Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.

γ) Αν έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό             COVID-19 και αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

2. Σχολικοί χώροι

 

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες. Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι καθαροί.

 

3. Διάλειμμα

 

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα εκ περιτροπής τα δύο πρωινά τμήματα .  Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των μαθητών και των μαθητριών. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.

3.Σχολικό πρόγραμμα

 

   Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού για τη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή του. Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία σεβόμενοι τους κανόνες του σχολείου, όπως διαμορφώνονται από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, όπως και το δικαίωμα των συμμαθητών και συμμαθητριών τους για μάθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αλληλεπιδρούν, να αυτενεργούν και να είναι υπεύθυνα. Η συνεργασία μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών έχει κοινό στόχο την υγιή ανάπτυξη παιδιών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Συμπεριφορά – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις – Παιδαγωγικός έλεγχος  

 Ο/Η  Προϊστάμενος / Προϊσταμένη

 

  • Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων/διδασκουσών και των μαθητών/μαθητριών και είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
  • Ενημερώνει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σχολείου και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.
  • Είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του Νηπιαγωγείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών.
  • Έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο, για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Οι εκπαιδευτικοί

 

  • Εκπαιδεύουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και με την καθοδήγηση των Στελεχών της Εκπαίδευσης.
  • Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών/μαθητριών.
  • Συνεργάζονται με τους μαθητές/μαθήτριες, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.
  • Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των παιδιών τους.
  • Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών /μαθητριών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού, εποικοδομητικού σχολικού κλίματος
  •   Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών/μαθητριών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
  • Ενθαρρύνουν τους μαθητές/μαθήτριες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας
  • Συνεργάζονται με τις εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και οι οικογένειές της.
  • Συνεργάζονται με τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια ή τον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη, τους γονείς και τα αρμόδια Στελέχη Εκπαίδευσης για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών/μαθητριών.
  • Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων μορφών επιμόρφωσης, που παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και μέσω της ενδοσχολικής επιμόρφωσης ή και της αυτοεπιμόρφωσης.

Οι μαθητές/μαθήτριες

 

  • Επιδεικνύουν σεβασμό, με τη στάση τους, προς κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας.
  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τηρούν τους κανόνες της τάξης, συμμετέχουν ενεργά συνδιαμορφώνοντας την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Απευθύνονται στους/στις εκπαιδευτικούς και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ζητούν τη βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στη σχολική ζωή. Προσέχουν ώστε να διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους και δείχνουν ενδιαφέρον για την υλική περιουσία του σχολείου.
  • Αποφεύγουν ρητά την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας (σωματική, λεκτική ή ψυχολογική).
  • Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο. Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής συμπεριφοράς, ενεργούν άμεσα και ακολουθούν τα παραπάνω βήματα:
  1. Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με όποιον έχουν διαφορά.
  2. Απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος.
  3. Απευθύνονται στον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.
  • Συμβάλλουν στην υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών, όπως η ανακύκλωση υλικών.
  • Στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις εκτός Νηπιαγωγείου ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.

 

Γονείς και κηδεμόνες

 

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.

Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.

  • Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.

Παιδαγωγικός έλεγχος

Τα θέματα συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας της/του Εκπαιδευτικού-Προϊσταμένης/νου του σχολείου με τους γονείς/κηδεμόνες, τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης (αν υπάρχει), τη/τον Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και τα οικεία ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι η συμπεριφορά των νηπίων (γνωστική, κινητική, κοινωνική, συναισθηματική, προβλήματα λόγου) χρήζει διάγνωσης/ υποστήριξης από ομάδα ειδικών επιστημόνων, η εκπαιδευτικός κατευθύνει/συμβουλεύει τους γονείς για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας προς αυτούς. Ειδικότερα σε περίπτωση προβλημάτων συμπεριφοράς ενός νηπίου καλείται ο γονέας/κηδεμόνας στο σχολείο και ενημερώνεται με στόχο την από κοινού συνεργασία για την επίλυση τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από κάθε απόφαση λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Η στενή συνεργασία σχολείου-γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

 Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος με την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών, το σεβασμό και τη δημοκρατική συμπεριφορά μέσα από οργανωμένες θεματικές αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας, η προώθηση της συνεργασίας σχολείου με Φορείς όπου κρίνεται σκόπιμο. Οι νηπιαγωγοί συνεργάζονται με τους γονείς και κηδεμόνες για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για θέματα χειρισμού περιστατικών βίας έχουν οριστεί οι  Νηπιαγωγοί: 1. Δέκου Γεωργία 2.Ξανθάκη Μαρία3.Γρούιος Ηλίας

Εκδηλώσεις- Δραστηριότητες

 

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών, διότι έτσι αυτοί/αυτές αισθάνονται υπεύθυνοι/υπεύθυνες, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους (Υ. Α. Αριθμ. 13423/ΓΔ4/2021 ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021).

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 4807/2021 (Α΄96) εισήχθη στο πρόγραμμα σπουδώνκαιστο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα όλων των τύπων σχολικών μονάδων υποχρεωτικήςεκπαίδευσης η διδακτική ενότητα με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Ως εκ τούτου τρεις φορές την εβδομάδα θα εφαρμόζουμε στο νηπιαγωγείο μας τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.Στο Υποχρεωτικό Πρωινό Πρόγραμμα 1, δύο ώρες η κ. Δέκου Γεωργία και μία ώρα ο κ. Γρούιος Ηλίας και στο Υποχρεωτικό Πρωινό Πρόγραμμα 2η , τρεις ώρες η κ.Ξανθάκη Μαρία.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 53 του ν. 4807/2021(Α’96) εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα   των   νηπιαγωγείων   της   χώρας   δράση   για   τη   δημιουργικήενασχόλησητων μαθητών/τριών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης καιυλοποίησηςδραστηριοτήτωνκατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές/τριες αλληλεπιδρούν με έναν/μια εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ06
Αγγλικής Φιλολογίας παρουσία του/της νηπιαγωγού. Με την υπ. αρ. Φ. 80378/ ΓΔ4/ 2021 (Β΄3311) Υπουργική Απόφαση ορίζεται η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών/τριών με την αγγλική γλώσσα και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος.Όταν θα έρθει στο νηπιαγωγείο μας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ06 τότε η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών εβδομαδιαίως και στα δύο τμήματα θα είναι από δύο ώρες.

 

Σχολικές γιορτές – αργίες

 

Τα Νηπιαγωγεία δε λειτουργούν:

α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,

β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),

ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων), δ) την Καθαρά Δευτέρα,

στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),

η) την 1η Μαΐου,

θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,

ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και

ια) την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

 

Τα Νηπιαγωγεία παραμένουν, επίσης, κλειστά, όταν οι Νηπιαγωγοί παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια της/του Συντονίστριας/στη Εκπαιδευτικού Έργου.

 

Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία πραγματοποιούνται:

 

α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.

β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.

γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.

 

Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου, καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην πραγματοποίηση του σχολικού έργου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι μαθητές να μην απουσιάζουν από αυτές, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α)άρθρο 3, παρ. 1, 2).

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές  για τη συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων. Η  διοργάνωση  ενδοσχολικών  εκδηλώσεων  ή  συναθροίσεων  που  συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονέων/κηδεμόνων (π.χ. εορτές αποφοίτησης), θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο που θα καθορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά νομοθετικές διατάξεις και αναλόγως του διαθέσιμου χώρου

Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Το Σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του/της μαθητή/μαθήτριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός.

α) στην αρχή του διδακτικού έτους, όταν οι εκπαιδευτικοί ή/και ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος του σχολείου ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες κατά τάξη ή συλλογικά για το ωρολόγιο πρόγραμμα και το αναλυτικό πρόγραμμα, τις ώρες και ημέρες επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους ή για γενικότερα θέματα που αφορούν την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών και εν γένει τη λειτουργία του σχολείου,                                                                                                                              Η ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών είναι δικαίωμα των γονέων/κηδεμόνων και καθήκον των εκπαιδευτικών. Η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για τη σχολική εργασία, την πρόοδο των μαθητών και για θέματα αγωγής ή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου πραγματοποιείται:

β) μία φορά τουλάχιστον τον μήνα, την Τετάρτη κάθε δεύτερης εβδομάδας του μήνα  σε προκαθορισμένη από τον εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και εντός του εργασιακού ωραρίου. Η       ημέρα και η ώρα συνεργασίας καταγράφονται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων και γνωστοποιούνται έγκαιρα στους γονείς/κηδεμόνες. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός της τάξης μπορεί να συναντηθεί και εκτάκτως με τους γονείς/κηδεμόνες κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α)άρθρο 14, παρ. 4,α,β).

Δίνεται μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στους γονείς των μαθητών και στις νηπιαγωγούς. Συνιστάται η ανταπόκριση των γονέων στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και η συμμετοχή τους στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών.

Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, ενημερώνεται σχετικά ο γονέας/κηδεμόνας, ο οποίος είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με το Νηπιαγωγείο.

Για την αντιμετώπιση των μαθητών/τριών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή και προβλήματα συμπεριφοράς, ο/η εκπαιδευτικός της τάξης συνεργάζεται με το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου, τον εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης, τους γονείς/κηδεμόνες στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας εκπαιδευτικής υποστήριξης των μαθητών ή των Ε.Δ.Υ, όπου αυτές λειτουργούν, με τα οικεία ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., τον αρμόδιο συντονιστή εκπαιδευτικού έργου και το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς για την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους(ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α)άρθρο 14, παρ. 5,α,β).

Για την παρούσα σχολική χρονιά, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας οι συναντήσεις θα γίνονται είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά αναφέρονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από το COVID-19.Οι ημερομηνίες και η θεματολογία των συναντήσεων θα γνωστοποιούνται έγκαιρα, με σχετικά ενημερωτικά σημειώματα μέσω των e-mail. Οποιαδήποτε δυσκολία ή πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα παιδιά τους συνιστάται η ενημέρωση, συζήτηση και συνεργασία με τη νηπιαγωγό, ακόμα και τηλεφωνικά για έκτακτες περιπτώσεις: 2384021247

Ποιότητα του σχολικού χώρου

 

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές/ στις μαθήτριες σε ότι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του Σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον μαθητή/τη μαθήτρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/Μαθήτρια   που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του ή τον/την ίδιο/α (Υ. Α. Αριθμ. 13423/ΓΔ4/2021ΦΕΚ 491/Β/9-2-2021).