Κυριακή των Βαΐων

Σήμερα είναι Κυριακή των Βαΐων. Γιορτάζουμε την είσοδο του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χριστός μετά που ανάστησε τον Λάζαρο έφυγε από την πόλη Βηθανία για να πάει στα Ιεροσόλυμα. Για να πάει ως εκεί ζήτησε από δύο Μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι. Κάθησε πάνω στο γαιδουράκι, κι έτσι απλά και ταπεινά μπήκε στην πόλη.

Οι άνθρωποι που γνώριζαν για την Ανάσταση του Λαζάρου μόλις άκουσαν ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια (δηλ. κλαδιά από φοίνικες) και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Τον υποδέχτηκαν δηλαδή σαν να ήταν βασιλιάς.Δεν θα περνούσαν λίγες ημέρες που θα άρχιζαν τα Μαρτύριά Του,  η Σταύρωσή Του, η Ταφή Του αλλά και η Ανάστασή του!

ΕΘΙΜΑ

Σταυροί από βάγια

Από την προηγούμενη μέρα της γιορτής μαζεύονται γυναίκες και φτιάχνουν σταυρούς από βάγια

Τη μέρα της γιορτής οι εκκλησίες μας στολίζονται με βάγια ως ανάμνηση της υποδοχής του Χριστού μας στα Ιεροσόλυμα. Οι ιερείς κατά τη θεία λειτουργία ευλογούν τους σταυρούς από βάγια και στο τέλος της λειτουργίας τους μοιράζουν στους πιστούς. Τους σταυρούς αυτούς οι πιστοί τους βάζουν στα εικονίσματά τους για να προστατεύονται από το κακό.

Να πως φτιάχνουν τον σταυρό από το βαγί

Και όπως λέει το παραπάνω τραγούδι τη μέρα αυτή οι άνθρωποι  σταματάνε για μια μέρα τη νηστεία τους και να τρώνε ψάρι.

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ:

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%92%CE%B1%CE%90%CF%89%CE%BD

https://sofiaadamoubooks.blogspot.com/?m=1

Κατηγορίες: ΠΑΣΧΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.