28η Οκτωβρίου 1940. Το πιο βροντερό “ΟΧΙ” των Ελλήνων !
Με αφορμή την θεματική με τα χρώματα ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε τα συναισθήματα που μας προκαλούν οι εικόνες, τα τοπία, οι ζωγραφιές μας… Διαβάσαμε το βιβλίο ” Το παραμύθι με τα χρώματα” με το οποίο ήρθαμε σε επαφή με πιο μουντές εικόνες.. ασπρόμαυρες..και στενάχωρες.. Νιώσαμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και φυσικά μιλήσαμε για τα συναισθήματα που προκαλούν σε εμάς αυτές τις εικόνες και ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι τα χρώματα μας προκαλούν τη χαρά που θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας.
Έτσι αποφασίσαμε και φτιάξαμε το δικό μας ουράνιο τόξο με τα πιο ζωηρά και όμορφα χρώματα σε μια εικόνα μουντή και ασπρόμαυρη !
Είδαμε επίσης, διάσημα έργα όπως η Γκουέρνικα του Πικάσο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως έργα του καλλιτέχνη,
που θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το πιο δυνατό έργο ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα στην ιστορία- αναλύσαμε όσα νιώθουμε βλέποντας αυτό το ασπρόμαυρο έργο!
Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, μια ένδοξη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, τη γιορτάσαμε και φέτος, αποδίδοντας την τιμή που ταιριάζει στους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέσα από βιβλία, ποικίλο ψηφιακό υλικό, το χρονικό “ξεδιπλώθηκε”, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να σχολιάσουμε τον άνισο αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές, το υπέρμετρο θάρρος τους, τον πατριωτισμό τους, την αυτοθυσία τους!
Μέσα από τα ντοκουμέντα, τις εικόνες και πίνακες προσπαθήσαμε να περάσουμε στα παιδιά τις έννοιες του πολέμου και της ειρήνης,τις διαφορές ανάμεσα στις καταστάσεις που επικρατούν όταν υφίστανται αυτές οι δύο έννοιες…
Τα παιδιά κατανόησαν και φώναξαν το ιστορικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού που φανερώνει το μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής τους…
Μιλήσαμε φυσικά και για τη σημαία μας, τα χρώματά της και τι συμβολίζει για μας, ενώ φτιάξαμε επίσης τη σημαία με το έντονο μπλε και λευκό ύφασμα
με την βοήθεια ενός αγαπητού μας μπαμπά, του κ. Νίκου, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση και είναι και συλλέκτης αντικειμένων, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα του ελληνικού στρατού καθώς και με αντικείμενα που χρονολογούνται της εποχής το 40′ και μέσα απο τις πληροφορίες που μας έδωσε θυμηθήκαμε και συμφωνήσαμε το πόσο πολύ θέλουμε την ειρήνη στο κόσμο!