Γιορτή της Μητέρας

9aa926ef4715e079433a7f490cc84ace

Συζητήσαμε με τα παιδιά μας για το σπουδαίο ρόλο που έχει η μητέρα στη ζωή μας. Είναι αυτή που μας έφερε στον κόσμο, αυτή που μας φροντίζει, μας αγκαλιάζει, μας, μας δίνει το χάδι της κι ένα γλυκό φιλί. Είναι αυτή που στέκεται πάντα δίπλα μας,  φάρος φωτεινός στο δρόμο μας, είναι μαζί μας στις χαρές και τις λύπες, είναι αυτή πού ακούει τους φόβους και τις ανησυχίες μας και τα γλυκά της λόγια απαλύνουν τον πόνο μας. Η Μητέρα είναι αυτή που μας αγαπάει δίχως όρους, χωρίς γιατί και αλλά, ότι κι αν γίνει…για ΠΑΝΤΑ!

Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες,  για τη δική τους σχέση με τη μαμά ( ποια είναι η αγαπημένη τους δραστηριότητα με τη μαμά, πως τους φωνάζει η μαμά-χαϊδευτικό, την πιο όμορφη ανάμνηση που έχουν ως τώρα με τη μαμά κ.α.).

Η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα, η αφοσίωση, η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία της Μητέρας δεν θα μπορούσε παρά να είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς. Διαβάσαμε ποιήματα και όμορφες ιστορίες, ακούσαμε υπέροχα τραγούδια,  συζητήσαμε με τους μικρούς μαθητές μας για το νόημά τους και τις εικόνες που δημιουργούν στη σκέψη τους. Τα παιδιά είδαν, παρατήρησαν και περιέγραψαν πίνακες σπουδαίων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από τη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μιας μητέρας με το παιδί της. Έκαναν υπέροχες ζωγραφιές και κατασκευές εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για τη ΜΑΜΑ.

Collage 2024 06 19 00 11 41

 

Το Πάσχα…

Κώστας Βάρναλης, [Ανάσταση]

«Άκου τον ξάστερο ουρανό, πώς οι καμπάνες σιούνε.
Όπου καρδιά, χαρμόσυνες λαχτάρες απαντούνε.

Ανάστασ’ είναι σήμερα. Παιδιά, γυναίκες, γέροι
κόκκινο αυγό στην τσέπη τους, χρυσό κερί στο χέρι.

Όσ’ άστρα ναι στον ουρανό, τόσα στον κάμπο κρίνα.
Όλ’ έχουνε στην καθαρή ψυχήν Απρίλη μήνα.

Της εκκλησιάς φουντώσανε δάφνη πολλήν οι στύλοι.
Ειρήνη! Ειρήνη! Φιληθήτε οχτροί μαζί και φίλοι.»

(απόσπασμα από το ποίημα «Γυναίκα», Κ. Βάρναλης, Ποιητικά, εκδ. Κέδρος)

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από το Εβραϊκό «Πεσάχ» που σημαίνει «πέρασμα», εννοώντας το πέρασμα των Εβραίων από την Ερυθρά Θάλασσα – την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους-  στην ελευθερία προς τη γη της επαγγελίας. Για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή σημαίνει την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή. Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή. Ο εορτασμός της γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας (κάλαντα του Λαζάρου, τα Λαζαράκια). Μάθαμε τι συνέβη τη Μεγάλη Εβδομάδα- την Εβδομάδα των Παθών και για τη ζωή του Χριστού ως τη Σταύρωση και την Ανάστασή του. Διαβάσαμε υπέροχα παραμύθια και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο, παίξαμε κυνήγι θησαυρού με πασχαλινά αυγά. Τα παιδιά μας ζωγράφισαν και έκαναν τις πασχαλινές χειροτεχνίες τους.

Επισκεφτήκαμε το Νηπιαγωγείο Βαθέος Αυλίδος για την παρακολούθηση της διαδραστικής, βιωματικής πασχαλινής παράστασης κουκλοθεάτρου με τίτλο: «Ο λαγός έβαψε τα αυγά». Ευχαριστούμε πολύ τις/τους συναδέλφους για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία!

Πραγματοποιήσαμε πασχαλινό εργαστήρι, φτιάξαμε τα δικά μας Λαζαράκια και  βάψαμε αυγά. Ευχαριστούμε πολύ τις μητέρες των μαθητών μας για τη συμμετοχή τους στο εργαστήρι μας και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Επίσης στο πλαίσιο της Ομαλής Μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο υποδεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πρωινού τμήματος μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου-Παντειχίου που αναβίωσαν το έθιμο και τραγούδησαν τα Κάλαντα του Λαζάρου.

Collage 2024 05 26 18 06 10

Collage 2024 05 26 18 32 50

Collage 2024 05 26 19 32 32

Collage 2024 05 26 21 03 03