Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821

Ημέρα εορτασμού της  έναρξης της επανάστασης των Ελλήνων το 1821. Οι Έλληνες με το θάρρος, τη γενναιότητά τους, την αυταπάρνηση και τις θυσίες τους αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ.

Μιλήσαμε για τη διπλή σημασία της μέρας αυτής. Με τα παιδιά μας προσεγγίσαμε τα ιστορικά γεγονότα και γνωρίσαμε τους ήρωες της επανάστασης, μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, κατάλληλο εποπτικό υλικό, την ποίηση, τη μουσική και το χορό. Διαβάσαμε παραμύθια ( όπως τα Ελληνάκια, της Ευγενίας Φακίνου), είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για τα δεινά του πολέμου και την ειρήνη, τα παιδιά μας εκφράστηκαν καλλιτεχνικά ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας επετειακές κατασκευές.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε τη γιορτή μας στο χώρο του νηπιαγωγείου, όπου τα παιδιά μας απήγγειλαν τα ποιήματά τους, τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ανήμερα της επετείου, τα παιδιά μας παρέλασαν, είπαν τα ποιήματά τους και κατέθεσαν στεφάνι προς τιμή της μνήμης των ηρώων της επανάστασης του 1821.

Collage 2024 04 24 00 32 25

Ήρθαν οι Απόκριες

Καλώς το καρναβάλι με τους τρελούς χορούς που ντύνει μασκαράδες μεγάλους και μικρούς!

Πολύχρωμες στολές, μάσκες, σερπαντίνες και κομφετί!

Μέσα από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό τα παιδιά μας μάθανε για τις Απόκριες, τα ήθη και έθιμα ανά περιοχή του τόπου μας και άλλων χωρών, την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού, τη Σαρακοστή.

Στην ολομέλεια κατέθεσαν τις δικές τους αποκριάτικες εμπειρίες, Ποια στολή θα επιλέξουν; Ποιες μάσκες και ποια καπέλα προτιμούν; Πως νιώθουν όταν μεταμφιέζονται;

Κατασκεύασαν και ζωγράφισαν τις δικές τους χειροτεχνίες (μάσκες, καπέλα, κλόουν, χαρταετούς, την Κυρά-Σαρακοστή κ.α).

Την Τσικνοπέμπτη φορέσαμε τις στολές μας και επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου-Παντειχίου ( στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης “Ομαλή Μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο”), τσικνίσαμε παρέα, χορέψαμε, παίξαμε και περάσαμε υπέροχα! Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τα σουβλάκια και τα υπόλοιπα εδέσματα που μας πρόσφεραν καθώς και τους συναδέλφους του Δημοτικού Σχολείου για την εξαιρετική συνεργασία και φιλοξενία.

Πριν την Κυριακή της Αποκριάς κάναμε το αποκριάτικο πάρτι μας… Μασκαρευτήκαμε, χορέψαμε το Γαϊτανάκι, Πως το τρίβουν το πιπέρι και άλλα παραδοσιακά τραγούδια, τραγουδήσαμε, παίξαμε χάσκα και άλλα παιχνίδια…Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που ετοίμασαν ένα καταπληκτικό μπουφέ με νοστιμιές για τα παιδιά! Περάσαμε υπέροχα!

Collage 2024 04 23 22 14 17

Collage 2024 04 23 22 53 59

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματική: Φροντίζω το Περιβάλλον/Υποθεματική: Οικολογία

Τίτλος: “Τα ζώα έχουν δικαιώματα”

Σκοπός: Η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η απόκτηση θετικής στάσης για τα δικαιώματα των ζώων και τα αδέσποτα ζώα. Η κατανόηση της στενής και αλληλένδετης σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τα παιδιά μας μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, φωτογραφίες, παραμύθια και εργασίες γνώρισαν τις κατηγορίες των ζώων ( οικόσιτα, ζώα συντροφιάς, άγρια ζώα),  έμαθαν για τα δικαιώματα των ζώων (φροντίδα, αγάπη, προστασία, ελευθερία, σεβασμός, δικαίωμα στη ζωή), τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα. Δημιούργησαν αφίσες προς διάχυση των μηνυμάτων και ευαισθητοποίηση της σχολικής μας κοινότητας.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…

ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ – ΦΡΟΝΤΙΖΩ – ΥΙΟΘΕΤΩ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ!

 

Collage 2024 05 16 09 52 38

 

Στο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου-Παντειχίου

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης  του Νηπιαγωγείου μας “Ομαλή Μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο”, επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου-Παντειχίου, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την πρόληψη, την προστασία και τους τρόπους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφους για τη συνεργασία και την υπέροχη φιλοξενία!

Collage 2024 04 26 09 28 41