Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματική: Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη / Υποθεματική: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τίτλος: “Εγώ, εσύ, αυτός… εμείς μαζί”

Κατά την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού  και κατανόησαν πως ενστικτωδώς  γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, κάνοντας τη σύνδεση με τις ανθρώπινες ανάγκες. Παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο, παρατήρησαν και περιέγραψαν εικόνες, συζήτησαν, εξέφρασαν τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Ζωγράφισαν εικόνες με τα δικαιώματα των παιδιών, δημιούργησαν παζλ, έπαιξαν και έκαναν κολάζ.

Εστιάσαμε στο δικαίωμα στην οικογένεια. Τα παιδιά έφεραν φωτογραφίες της οικογένειάς τους, παρουσίασαν τα μέλη της, μίλησαν γι’ αυτά, περιέγραψαν τις αγαπημένες τους οικογενειακές δραστηριότητες, και ζωγράφισαν την οικογένειά τους. 

Συνεχίσαμε με το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στόχος μας ήταν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις δικές τους ικανότητες και γνώσεις, να αναγνωρίσουν τους τρόπους, τόπους και τις πηγές μάθησης, να προσπαθήσουν να έρθουν στη θέση εκείνων των παιδιών, των οποίων το δικαίωμα στη μόρφωση καταπατείται. Συζητήσαμε για το σχολείο, τι προσφέρει στα παιδιά, ποιες είναι οι αγαπημένες τους δραστηριότητες σε αυτό. Αφηγηθήκαμε το παραμύθι ” Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο”, συζητήσαμε για την κατανόηση της ιστορίας του βιβλίου, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι.

Δικαίωμα στην ταυτότητα. Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα ήταν  τα παιδιά (μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, εκπαιδευτικά βίντεο, παιχνίδι και συζήτηση) να κατανοήσουν ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά που κάνουν τον καθέναν μας μοναδικό και ξεχωριστό καθώς και στοιχεία τα οποία είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Να αντιληφθούν το χαρακτήρα της ταυτότητας, να εξοικειωθούν με διαφορετικά φυσικά και φυλετικά χαρακτηριστικά, να αναγνωρίσουν τις αξίες που μοιραζόμαστε με άλλους και πώς αυτές σχετίζονται με τις αξίες που στηρίζουν το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά δημιούργησαν και τις δικές τους ταυτότητες.

Οι δράσεις μας συνεχίστηκαν έτσι ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι ενώ είμαστε διαφορετικοί, είμαστε μοναδικοί και όλοι ίσοι. Να αντιληφθούν τις έννοιες της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, ομαδικότητα και συνεργασία.

Μιλήσαμε για τα παιδιά του κόσμου… Οι μικροί μαθητές μας διερεύνησαν  τις ομοιότητες όλων των παιδιών- ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το φύλο- αλλά και τις διαφορές (έρευνα στο διαδίκτυο φωτογραφιών και πληροφοριών για τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία). Στόχος ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι διαφορές εμπλουτίζουν και διευρύνουν τη ζωή και ότι υπάρχει ανάγκη για αμοιβαίο σεβασµό και ανοχή, ότι όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες, 

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα!!!

Ενδεικτικές φωτογραφίες από τις δράσεις του εργαστηρίου.

Collage 2023 10 30 10 37 51

 

Στο θέατρο…

Στο θέατρο Παπαδημητρίου απολαύσαμε την αριστουργηματική κωμωδία του Μολιέρου,     

«Ο Φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία-διασκευή για παιδιά της Τούλας  Ζαχαριουδάκη.

Είναι ένα έργο διαχρονικό, διασκεδαστικό, πάντα επίκαιρο γεμάτο περιπέτεια, δράση, σπουδαία συναισθήματα, έντονα αληθινές καταστάσεις και κωμικές σκηνές, με σαφές μήνυμα κατά της απληστίας και του εγωισμού. Παράλληλα εξαίρει τη δύναμη της αγάπης, της αλήθειας, της καλοσύνης και εξυμνεί την αξία της οικογένειας.

Collage 2023 09 28 12 41 23

Καλώς το καρναβάλι!

Καλώς το καρναβάλι με τους τρελούς χορούς που ντύνει μασκαράδες μεγάλους και μικρούς!

Ήρθαν οι Απόκριες!

Πολύχρωμες στολές, μάσκες, σερπαντίνες και κομφετί!

Μέσα από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό τα παιδιά μας μάθανε για τις Απόκριες, τα ήθη και έθιμα ανά περιοχή του τόπου μας και άλλων χωρών, την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού, τη Σαρακοστή.

Στην ολομέλεια κατέθεσαν τις δικές τους αποκριάτικες εμπειρίες, Ποια στολή θα επιλέξουν; Ποιες μάσκες και ποια καπέλα προτιμούν; Πως νιώθουν όταν μεταμφιέζονται;

Κατασκεύασαν και ζωγράφισαν τις δικές τους χειροτεχνίες (μάσκες, καπέλα, κλόουν, χαρταετούς, την Κυρά-Σαρακοστή κ.α).

Την Τσικνοπέμπτη φορέσαμε τις στολές μας και “τσικνίσαμε” παρέα ( ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για τα σουβλάκια και τα υπόλοιπα εδέσματα που μας πρόσφεραν) και πριν την Κυριακή της Αποκριάς κάναμε το αποκριάτικο πάρτι μας… Μασκαρευτήκαμε, χορέψαμε το Γαϊτανάκι, Πως το τρίβουν το πιπέρι και άλλα παραδοσιακά τραγούδια, τραγουδήσαμε, παίξαμε χάσκα και άλλα παιχνίδια…Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που ετοίμασαν ένα καταπληκτικό μπουφέ με νοστιμιές για τα παιδιά! Περάσαμε υπέροχα!

Collage 2023 09 12 00 46 24

Collage 2023 09 12 00 12 38

Collage 2023 09 26 12 46 51