Ο χειμώνας

Της Μάρω Λοϊζου

Δε μ’ακούς; Έρχομαι μέσα από τους έρημους ασφαλτόδρομους. Έλα, έλα, κοριτσάκι μυρίζω φασουλάδα, πορτοκάλι και τραγανιστό τσουρέκι.

Έλα, έλα, αγοράκι φόρεσε το σκούφο σου βάλε τα μάλλινα γάντια σου άνοιξε το στόμα σου, να ξεδιψάσεις με το χιόνι γέμισε τις τσέπες σου σταφίδες, καρύδια και ξεραμένα σύκα τάισε με ψίχουλα τα πεινασμένα σπουργίτια.

Έρχομαι μέσα από τις παγωμένες λίμνες και τα ποτάμια τα γυμνά κλαδιά και το μολυβένιο ουρανό άσ’ το μόνο του στη γωνιά του το πατίνι κάνε το φίλο σου να δακρύσει με μια φέτα μανταρίνι.

Τι κάνει η γιαγιά σου; Πλέκει ακόμη πλάι στο περβάζι; Για κοίτα πώς μελάνιασε η μύτη σου….την πάγωσε τ’ αγιάζι…

Έλα, έλα, αγοράκι έλα, έλα κοριτσάκι. Δε μ’ ακούς; Είμαι ο Χειμώνας.

Με ποιήματα, παραμύθια, πίνακες ζωγραφικής, ψηφιακό υλικό και άλλα μέσα, τα παιδιά γνώρισαν τον χειμώνα… Μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση (για τα φυτά, τα ζώα και τον καιρό), για  τις δραστηριότητες των ανθρώπων αυτή την εποχή και τα παιδιά  έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές και χειροτεχνίες.

Collage 2023 09 05 00 31 12

Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά!

Τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα του!

Στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας στην τάξη και τα παιδιά γνώρισαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό-ψηφιακό υλικό, παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια. Μιλήσαμε για το νόημα και τα μηνύματα των Χριστουγέννων, την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ειρήνη…

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Καλοχωρίου-Παντειχίου παρακολουθήσαμε την εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση “Οι 12 Βασιλόπιτες” με την Ευρυδίκη Σαμαρά και τη Τζίνα Καρδιόλακα, υλοποιήσαμε “χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευών” με τους γονείς των μαθητών μας, τους οποίους ευχαριστούμε για την υπέροχη συνεργασία, και φυσικά οι μαθητές μας ζωγράφισαν και δημιούργησαν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες.

Κάναμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, στην οποία οι υπέροχοι μικροί μας ηθοποιοί, παρουσίασαν μία διασκευή του εξαίρετου μουσικού παραμυθιού “Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι” σε αφήγηση Ν. Πιλάβιου.

Ο “Άγιος Βασίλης” του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ήρθε στην τάξη μας και μοίρασε όμορφα δώρα στα παιδιά! Ευχαριστούμε πολύ!

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και χαρά και ευτυχισμένο το νέο έτος!

Collage 2023 08 26 22 03 06

Collage 2023 08 26 22 11 41

Collage 2023 09 11 01 04 14

 

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Θεματική: Ζω Καλύτερα-Ευ Ζην / Υποθεματική: Υγεία-Διατροφή-Αυτομέριμνα

Τίτλος: “Τρώω υγιεινά, δοντάκια έχω γερά!”

Στο πλαίσιο υλοποίησης του 1ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων τα παιδιά μας γνώρισαν τη στοματική κοιλότητα και τα όργανα που υπάρχουν σε αυτή, τη χρήση – λειτουργία του στόματός τους, τη μορφολογία, τους τύπους, τη χρησιμότητα των δοντιών τους αλλά και τις παθήσεις τους.

Στόχος μας ήταν να αναπτύξουν δεξιότητες για τη φροντίδα του στόματος, να πληροφορηθούν για τα προϊόντα στοματικής υγιεινής και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προληπτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο, να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν και να αποβάλουν τυχόν φοβίες. Ευχαριστούμε πολύ τον οδοντίατρο  κ. Στέφανο Δαύρη, που ήρθε στο σχολείο μας και έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση στα παιδιά.

Γνώρισαν τους παράγοντες που συμβάλλουν στη σωστή υγιεινή του στόματος (διατροφή, συνήθειες), τις υγιεινές τροφές καθώς και αυτές που βλάπτουν τα δόντια με σκοπό να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι δράσεις μας συνεχίστηκαν με στόχο οι μικροί μαθητές μας να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής στη συνολική τους υγεία, γνωρίζοντας την πυραμίδα ισορροπημένης διατροφής, την κατάταξη των τροφών στις ομάδες τροφίμων, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών, να αντιληφθούν τη διατροφική τους αξία, ώστε να εντάξουν τα φρούτα και τα λαχανικά στη καθημερινή διατροφή τους, να μεταβάλουν σταδιακά τις διατροφικές τους συνήθειες και τη στάση τους ως προς τη στοματική υγιεινή. Υποδεχτήκαμε στην τάξη μας την κ. Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και την ευχαριστούμε πολύ για τη θαυμάσια παρουσίαση που έκανε στα παιδιά.

Ενδεικτικές φωτογραφίες των δράσεων του εργαστηρίου

Collage 2023 08 25 23 09 56

Collage 2023 08 26 00 18 53

 

17 Νοέμβρη-Επέτειος του Πολυτεχνείου

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1973.

Συζητήσαμε με τα παιδιά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τη σπουδαιότητά τους για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, χρησιμοποιώντας πλούσιο εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά βίντεο από το διαδίκτυο. Γράψαμε τα συνθήματα των φοιτητών, ακούσαμε και τραγουδήσαμε τα τραγούδια της  εποχής (αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη). Προσπαθήσαμε να κατανοήσουν τα παιδιά τις έννοιες της  δημοκρατίας και της ελευθερίας σε αντιπαραβολή με την δικτατορία, μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών όπως η “Η Κυρά Δημοκρατία”, της Αρμενιάκου Κωνσταντίνας και η “Ντενεκεδούπολη”, της Φακίνου Ευγενίας. Τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης, παίζοντας παιχνίδια ρόλων, δημιουργώντας τα δικά τους έργα ατομικά και ομαδικά για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Collage 2023 06 30 16 04 47

Θέματα φθινοπωρινά: “Τρύγος και Ελιά”

Φθινόπωρο και  δύο από τα θέματα που μας απασχολούν είναι ο τρύγος και η ελιά, καθώς τα παιδιά μας τα γνωρίζουν και τα βιώνουν στην καθημερινότητά τους με τις οικογένειές τους.

Τρύγος:

Μάθαμε τι είναι ο τρύγος, μιλήσαμε για το αμπέλι, το σταφύλι και  τα παράγωγά του (μούστο, κρασί, ξύδι, σταφίδες κ.τ.λ.), αντλήσαμε πληροφορίες από το διαδίκτυο για την παραγωγή κρασιού τώρα και παλαιότερα, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο, εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιο των παιδιών με λέξεις όπως αμπελουργός, πατητήρι, οινοποιείο, οινοποιός κ.α. Διαβάσαμε μύθους του Αισώπου ( Η αλεπού και τα σταφύλια, Το ελάφι και το αμπέλι), τα παιδιά παρατήρησαν και περιέγραψαν πίνακες σπουδαίων ζωγράφων για το θέμα μας, τραγουδήσαμε το αγαπημένο ΤΣΙΡΙΤΡΟ, και φυσικά εκφράστηκαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας το δικό τους σταφύλι.

Ελιά:

Μιλήσαμε για το δέντρο της ελιάς και τα μέρη της, το λιομάζωμα και την παραγωγή λαδιού. Κάναμε έρευνα στο διαδίκτυο για το θέμα μας, είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο, εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιο των παιδιών με λέξεις όπως ελαιώνας, λιομάζωμα, ελαιοτριβείο κ.α., μάθαμε αινίγματα και παροιμίες. Μάθαμε για τον μύθο της ελιάς και συζητήσαμε για την ελιά στην Αρχαία Ελλάδα, διαβάσαμε το παραμύθι της Ειρήνης Καμαράτου-Γιαλλούση “Η σοφή ελιά” και παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια. Είδαμε την ελιά σε πίνακες ζωγραφικής και τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους έργα.

Ενδεικτικές εργασίες των παιδιών:

 

Collage 2023 06 29 15 53 52