Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ
Μια σοφή παροιμία λέει ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Αυτή ήταν η σκέψη όλων μας όταν πρωτοδιαβήκαμε μαζί με τα παιδιά μας την είσοδο του νέου νηπιαγωγείου. Γιατί αντιληφθήκαμε μεν το πόσο τυχεροί ήμασταν που τα παιδιά μας θα φιλοξενούνταν σε νέο κτίριο, με σύγχρονες εγκαταστάσεις κλπ, αλλά ταυτόχρονα μας φανερώθηκαν από την αρχή της λειτουργίας του οι αδυναμίες και ελλείψεις του νέου κτιρίου.
Η βασική αδυναμία, λοιπόν, που κάποιος πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται αξιολογώντας το κτίριο και τις εγκαταστάσεις του νέου νηπιαγωγείου, είναι πως το υπάρχον προαύλιό του δεν επαρκεί στις ανάγκες των παραπάνω από 40 παιδιών που φιλοξενεί.
Έτσι, από το ξεκίνημά μας, όταν αναλάβαμε ως ΔΣ, τον Νοέμβριο του 2015, βασικό μέλημά μας αποτελούσε η αξιοποίηση του διπλανού στο νηπιαγωγείο οικοπέδου, το οποίο ανήκει στον Δήμο Μονεμβασίας και οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν ότι προορίζεται για μελλοντική επέκταση του νηπιαγωγείου. Όταν μετά από πολλές συναντήσεις, παρουσιάσεις προτάσεων, ακόμα και την προσφορά της μελέτης αξιοποίησης από μέρους του Συλλόγου, λαμβάναμε μόνο υποσχέσεις, αλλά όχι ουσιαστική βούληση και έργα, καταλάβαμε ότι θα πρέπει να πορευτούμε με το υπάρχον προαύλιο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ασχοληθούμε με την μετατροπή του σε έναν πραγματικά λειτουργικό χώρο, έστω κι αν οι διαστάσεις του είναι ελάχιστες για την υπάρχουσα δυναμικότητα.
Τα προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ήταν πολλά: οι πλάκες του δαπέδου ασφαλείας είχαν γεμίσει με χαλίκι από κάτω τους, πολλές είχαν φύγει από την θέση τους, άλλες είχαν ξεκολλήσει. Η διαφορά της κλίσης στο τμήμα του προαυλίου που καλύπτονταν από χαλίκι, έκανε το υλικό να κατρακυλάει προς το δάπεδο ασφαλείας, πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί εν τη γενέσει του ώστε να μην αντιμετωπιστούν ξανά οι δυσάρεστες συνέπειές του. Η απουσία σκιάστρου καθιστούσε δύσκολη την χρήση του προαυλίου σε μέρες έντονης ηλιοφάνειας για λίγα λεπτά την ημέρα. Η υδρορροή που κατέληγε στην αυλή την καθιστούσε απροσπέλαστη λόγω λιμναζόντων υδάτων με την παραμικρή βροχούλα. Το μέρος του προαυλίου που καλύπτονταν από χαλίκι δεν ήταν εργονομικό ως χώρος παιχνιδιού και εγκυμόνευε κινδύνους τραυματισμού. Αυτά ήταν τα βασικά προβλήματα που θέλαμε να λύσουμε.
Έτσι μετά την παραγγελία χλοοτάπητα ασφαλείας (σύμφωνα με τις προδιαγραφές για νηπιαγωγείο) που προμηθευτήκαμε με έξοδα της σχολικής επιτροπής, ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου μαζευτήκαμε για να ξεκινήσουμε τις εργασίες μεταμόρφωσης του προαυλίου και ακολούθησαν πολλά άλλα απογεύματα (και μια ολόκληρη Κυριακή) μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.
Πρώτα αφαιρέσαμε το επιπλέον χώμα που υπήρχε στην αυλή και δημιουργούσε μια ανοδική κλίση στο έδαφος προς την πλευρά του δρόμου. Όλο το προαύλιο τώρα ήταν σε ένα ευθύ επίπεδο με εξαίρεση ένα μικρό χώρο (με την βρύση) που ξεχώρισε ως ανώτερο επίπεδο από την υπόλοιπη αυλή με την δημιουργία (το χτίσιμο ουσιαστικά) ενός πεζουλιού. Αυτό το ‘ντύσαμε’ με ξύλο για να αποτελέσει ένα όμορφο παγκάκι, σε μια εποπτική γωνία του προαυλίου, σκιαζώμενη μάλιστα από την όμορη κατοικία.
Μετά ξεκολλήσαμε το υπάρχον δάπεδο ασφαλείας και εντυπωσιαστήκαμε –αρνητικά βέβαια- από το πόσο χαλίκι είχε εισέλθει κάτω από το δάπεδο (φωτογραφία 1). Οι πλάκες καθαρίστηκαν, όπως και το υπόστρωμα από μπετόν στο οποίο ήταν κολλημένες και επανακολλήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί η συνοχή τους.
Όλη η αυλή στρώθηκε με 3 σακιά άμμο, που θα αποτελούσε πια το νέο υπόστρωμα (φωτογραφία 2) αντί του υπάρχοντος χαλικιού, πάνω στο οποίο θα διαστρώνονταν ο χλοοτάπητας.
Φωτογραφία 2
Ο χλοοτάπητας είχε παραληφθεί ως ένα μεγάλο (και πολύ βαρύ) ρετάλι! Αφού το ξετυλίξαμε στην αίθουσα ύπνου, μετρήσαμε τις διαστάσεις των κομματιών που έπρεπε να κοπούν και αρχίσαμε την τοποθέτηση αυτών στον χώρο –το προαύλιο- με σκοπό να βελτιστοποιήσουμε την τοποθέτησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να μας περισσέψουν κομμάτια για μελλοντική αντικατάσταση των φθαρμένων (φωτογραφία 3). Τονίζουμε ότι ο συγκεκριμένος χλοοτάπητας έχει 8 -9 χρόνια ζωής με την απλή συντήρηση- καθαριότητα, ενώ αν προσεχθεί, μπορεί και να συντηρείται σε άψογη κατάσταση για μια εικοσαετία. Πρόκειται δηλαδή για μια προσθήκη ζωής για το νηπιαγωγείο.Μετά ξεκινήσαμε την δύσκολη δουλειά της στερέωσής του στο υπάρχον δάπεδο ασφαλείας και στην περίφραξη, όπως και της συγκόλλησης των κομματιών μεταξύ τους (φωτογραφία 4). | ||||
φωτογραφία 3
φωτογραφία 4
Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην προσαρμογή του χλοοτάπητα στο σημείο αλλαγής του επιπέδου (στην γωνία της βρύσης) και στα 3 δέντρα που υπάρχουν στο προαύλιο, τα οποία μελλοντικά θα δώσουν φυσική σκίαση στον χώρο, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κακής συναρμογής ή φθοράς λόγω του ριζικού συστήματος των δέντρων.
Σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η νέα σχολική χρονιά οπότε τοποθετήθηκαν τα υπάρχοντα παιχνίδια, καθαρίστηκε ο χώρος και το προαύλιο ήταν έτοιμο να δεχτεί την νέα φουρνιά νηπίων (φωτογραφίες 5 & 6)!
Ένα νέο λειτουργικό προαύλιο στο σύνολό του (καθ’ όλα τα τετραγωνικά μέτρα της επιφανείας του) είχε παραδοθεί από τον Σύλλογο στο νηπιαγωγείο!
φωτογραφία 5
φωτογραφία 6
Αλλά τα έργα δεν είχαν τελειώσει, αφού τα προβλήματα δεν είχαν λυθεί ακόμα όλα.
Η συνέχεια, λοιπόν, ανήκε στους μαστόρους που μετά την παραγγελία των αντίστοιχων υλικών από την Σχολική Επιτροπή, έπιασαν δουλειά. Σύντομα τοποθετήθηκε στην μία πλευρά του προαυλίου στέγαστρο/ σκίαστρο που αναδιπλώνεται, καθιστώντας εφικτή την χρησιμοποίηση του προαυλίου ακόμα και τις πιο ζεστές και φωτεινές μέρες του έτους, αφού εκτός από την περιοχή που καλύπτει, προσφέρει και έμμεσο σκιασμό λόγω του μεγάλου ύψους του και στο μεγαλύτερο τμήμα του ακάλυπτου προαυλίου (φωτογραφία 7).
φωτογραφία 7
Ακόμα, το λούκι απορροής όμβριων υδάτων που κατέληγε στο κέντρο του προαυλίου, καθοδηγήθηκε εκτός αυτού και συγκεκριμένα στον όμορο κοινόχρηστο δρόμο, όπως θα έπρεπε εξ αρχής (φωτογραφίες 8 & 9).
φωτογραφία 8
φωτογραφία 9
Άλλες μικρές βελτιώσεις που είχαν γίνει στο εσωτερικό του κτιρίου (κάλυψη κενού ανάμεσα στις αίθουσες, προσθήκη ραφιών στην αποθήκη, προσθήκη κουδουνιού, κάλυψη μετρητού ΔΕΗ κλπ) συμπληρώθηκαν και με τις τελευταίες βελτιωτικές πινελιές (διάνοιξη οπών εξαερισμού στις 2 ‘τυφλές’ τουαλέτες, διευθέτηση υπόλοιπων λουκιών κλπ).φωτογραφία 8 φωτογραφία 9
φωτογραφία 10
Η τελική μορφή του μεταμορφωμένου προαυλίου, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία κατά το ήμισυ του (φωτογραφία 10), προσφέρει ένα πλήρως λειτουργικό, άνετο και ασφαλή χώρο για το παιχνίδι των παιδιών μας αλλά και διευκόλυνση στο έργο της προσοχής αυτών από τις νηπιαγωγούς. Σίγουρα, λοιπόν, αποτέλεσε ένα έργο που χαίρονται αμφότεροι, ζητούμενο που αποτελούσε την επιδίωξη του Συλλόγου και όλων των ενεργειών του. Με το τελείωμα των εργασιών, θεωρούμε ότι ολοκληρώνουμε με τον καλύτερο τρόπο το έργο του απερχόμενου Δ.Σ, έργο μιας ολόκληρης χρονιάς για τα παιδιά μας και όσα θα φιλοξενούνται στο νηπιαγωγείο μας τα επόμενα χρόνια!
Θεωρούμε ότι, μέσω ενεργειών όπως η παραπάνω περιγραφείσα, το σημαντικότερο μήνυμα που μπορεί να περάσει σε όλους μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που όλοι διερχόμαστε, είναι πως η σύμπνοια, η συνεργασία, ο εθελοντισμός, αλλά, κυρίως, η πραγματική διάθεση για προσφορά προς τον συνάνθρωπο, μακριά από σκοπιμότητες, μπορούν να κάνουν θαύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθήσαμε όλη την χρονιά να περάσουμε και ελπίζουμε να επηρεάσαμε ένα ποσοστό ανθρώπων, που η μελλοντική δράση τους θα διέπεται από τις παραπάνω αρχές.
φωτογραφία 11
φωτογραφία 12
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά: Την Σχολική Επιτροπή και ειδικά τον πρόεδρό της κ. Σταύρο Χριστάκο για την υποστήριξη του έργου μας και την χρηματοδότηση των υλικών για τις περισσότερες από τις εργασίες που διεξήγαμε. Την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Μονεμβασίας, κα Κατσουλάκου και τις νηπιαγωγούς, για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αλλά και όσους γονείς πήραν μέρος στις εργασίες μεταμόρφωσης του προαυλίου και βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα, κάτι που στην αρχή της χρονιάς σε πολλούς φάνταζε σαν όνειρο απατηλό!
Εκ μέρους του Δ.Σ. του σχολικού έτους 2015-2016
Όμηρος Πελτέκης