Τσικνοπέμπτη και το κέφι έντονο. Για μια ακόμη χρονιά οι φίλοι μας από το ΣΕΟ επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο μας ύστερα από πρόσκλησή μας. Χορέψαμε με το γαϊτανάκι, παίξαμε, τραγουδήσαμε και ψήσαμε σουβλάκια γεμίζοντας τσίκνα τον αέρα.

 Πριγκίπισσες, αστερίξ, οβελίξ, μίνιονς και έντομα, όλα γύρω γύρω από το γαϊτανάκι. 

Προετοιμάζοντας την ψησταριά!

  

 Απολαμβάνοντας τα σουβλάκια!

 

Τι συμβολίζει το γαϊτανάκι

 

Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ωρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.

Και οι Απόκριες αποτελούν μια γιορτή χαράς που συνδυάζεται και με την αναζωογόνηση, με το ξύπνημα της φύσης, την άνοιξη. Αντλούν την καταγωγή τους από τα αρχαία Ανθεστήρια, γιορτή προς τιμήν του Διονύσου, που ελάμβανε χώρα επί τριήμερο κατά την πανσέληνο ύστερα από δύο πανσελήνους από το χειμερινό ηλιοστάσιο (μέσα Φεβρουαρίου). Παράλληλα, η πομπή του Καρνάβαλου έχει επίσης ρίζες στην αρχαιότητα, καθώς σχετίζεται με την πομπή γλεντιού και ακραίων συμπεριφορών κατά τις διονυσιακές γιορτές.
Τα παιδιά έφτιαξαν το Γαϊτανάκι του Χρόνου λοιπόν με τους 12 μήνες να κρατούν από μία κορδέλα.